15/06/2022 15/06/2022 Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη πανηγύρισε το διήμερο 12 και 13 Ιουνίου 2022, η πολυπληθής Ενορία της Αγίας Τριάδος Σύμης. Ο πανηγυρίζων ευμεγέθης Ιερός Ναός δεσπόζει σε περίοπτη θέση στο επάνω μέρος του Χωριού, αποτελώντας αναμφίβολα την κορωνίδα του γραφικού νεοκλασσικού οικισμού της Συμαικής «Άνω Χώρας». Το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, χοροστάτησε ο...
15 Ιουνίου, 2022 - 16:13
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2022 - 17:46

Πανήγυρη στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος στην γραφική «Άνω Χώρα» Σύμης

Διαδώστε:
Πανήγυρη στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος στην γραφική «Άνω Χώρα» Σύμης

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη πανηγύρισε το διήμερο 12 και 13 Ιουνίου 2022, η πολυπληθής Ενορία της Αγίας Τριάδος Σύμης. Ο πανηγυρίζων ευμεγέθης Ιερός Ναός δεσπόζει σε περίοπτη θέση στο επάνω μέρος του Χωριού, αποτελώντας αναμφίβολα την κορωνίδα του γραφικού νεοκλασσικού οικισμού της Συμαικής «Άνω Χώρας».

Το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος στον Όρθρο, τέλεσε την Θ. Λειτουργία και την Αρτοκλασία με συλλειτουργούς του άπαντας τους Ιερείς της Σύμης.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της εφεστίου ι. Εικόνος της Αγίας Τριάδος πέριξ του Ι. Ναού προς ευλογία των συμμετεχόντων πιστών. Την ιερά υμνωδία απέδωσαν γλυκυφθόγγως οι Ιεροψάλτες κ. Πανορμίτης Κακακιός, κ. Μερκούριος Γιανναράς, κ. Δημήτριος Κοπανίδης και ο Ιεροψάλτης κ. Εμμανουήλ Κυπριώτης.

Με την μέριμνα του δραστήριου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας και των κυριών αυτής προσφέρθηκαν ως είθισται στους πολυπληθείς εκκλησιαζομένους καφές και πλούσια πατροπαράδοτα κεράσματα στις αίθουσες και το προαύλιο του Ναού.

 

Εσπερινός

Το εσπέρας της Κυριακής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου υπό του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ι. Μονής Πανορμίτου Αρχιμ. Αντωνίου Πατρού, του Γεν. Αρχιερ. Επιτρόπου Πρωτοπρ. Στεφάνου Μακρή, των λοιπών Εφημερίων της Νήσου και του Διακόνου μας.

Καθ’ όλη δε την διάρκεια της εσπερινής Ακολουθίας και μέχρι αργά το βράδυ, πολλοί πιστοί προσέρχονταν για να ανάψουν το κερί τους και να προσευχηθούν, κλίνοντας το γόνυ της ψυχής και του σώματος, εις τον εν Τριάδι προσκυνούμενον Κύριον. Το αναλόγιο κόσμησαν οι Ιεροψάλτες, κ. Πανορμίτης Κακακιός, κ. Δημοσθένης και Μερκούριος Γιανναράς και κ. Μιχαήλ Κυπριώτης.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε εμπνευσμένα προς τους πολυπληθείς πιστούς, περί του Προσώπου του Αγίου Πνεύματος, το Οποίον «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας» και αγιάζει «πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον».

Καταδεικνύοντας μάλιστα με πρακτικό τρόπο το συνεκτικόν έργον του Παρακλήτου, μετέφερε στο ευάριθμο εκκλησίασμα την πρόσφατη εμπειρία του από την προχθεσινή του προσκυνηματική επίσκεψη στο Οικουμενικόν Πατριαρχείον επ’ ευκαιρία των Σεπτών Ονομαστηρίων της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, σχετικώς με την συμμετοχήν εις το κοινό Ποτήριον και των κληρικών και πιστών της προσφάτως αναγνωρισθείσης από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Το μέγα τούτο γεγονός, της θεραπείας του επί μισού και πλέον αιώνος εκκλησιαστικού σχίσματος, μόνον έργον του Παναγίου Πνεύματος μπορεί να είναι, το Οποίον «εις ενότητα πάντας εκάλεσεν».

Εις τον Εσπερινόν παρέστησαν και οι τοπικές Αρχές, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σύμης κ. Ελευθ. Παπακαλοδούκα και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά την εσπερινή ακολουθία, έλαβε χώρα το «πανηγύρι» της Ενορίας στο χαλικόστρωτο «πλατύ» του Ναού, όπου εδόθη η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να επισφραγίσουν το κλίμα της πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, με την αυθεντική αυτή μορφή διαπροσωπικής επικοινωνίας και επαφής μεταξύ τους.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων