08/05/2021 08/05/2021 Την 7η Μαΐου 2021, Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτάστηκε  στη Σύμη η Θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τον π. Παντελεήμονα Μακρόπουλο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στην περιοχή «Βρυσί», η ονομασία του...
08 Μαΐου, 2021 - 11:44
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2021 - 11:29

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής στο “Βρυσί” Σύμης

Διαδώστε:
Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής στο “Βρυσί” Σύμης

Την 7η Μαΐου 2021, Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτάστηκε  στη Σύμη η Θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τον π. Παντελεήμονα Μακρόπουλο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στην περιοχή «Βρυσί», η ονομασία του οποίου οφείλεται στην μοναδική φυσική πηγή, που αναβλύζει έξωθεν του γραφικού αυτού Ναού της Θεομήτορος.

Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος κήρυξε και τον θείον λόγον, ευλόγησε και την παρατιθέμενη Αρτοκλασία, ενώ οι Ιεροψάλτες κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής μετά του κ. Πανορμίτη Κακακιού έψαλλαν μελίρρυτα τα τροπάρια της εορτής, συμβάλλοντας στην πνευματική ανάταση των πιστών, οι πλείστοι των οποίων συμμετείχαν στην Θ. Λειτουργία ιστάμενοι στον αύλιο εξωτερικό χώρο, αφού το μέγεθος του Ναϋδρίου, δεν επέτρεπε την εντός αυτού παραμονή τους.

Η Θεομητορική αυτή εορτή έχει σχέση με τις θαυμαστές επεμβάσεις της Παναγίας μας προς σωτηρίαν και θεραπείαν ανιάτως ασθενών και ταλαιπώρων ανθρώπων, οι οποίοι την επικαλέσθηκαν με πίστη. Τα πάμπολα αυτά θαύματα της Θεομήτορος, ετελέσθησαν σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές στο Αγίασμα που βρίσκεται στην Ι. Μονή «Μπαλουκλί» της Κωνσταντινουπόλεως και από εκεί διαδόθηκε ο εικονογραφικός τύπος της Παναγίας ως «Ζωοδόχου Πηγής» σ’ όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Η δε σημερινή εορτή, καθιερώθηκε σε ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού αυτού από τον Αυτοκράτορα Λέοντα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων