15/04/2024 16/04/2024 Ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, κινούμενος από ιδιαίτερη ποιμαντική ευαισθησία προς τους ακρίτες κατοίκους του Καστελλορίζου πραγματοποίησε εκεί ποιμαντική περιοδεία από την Παρασκευή 12 έως και Κυριακή 14 Απριλίου 2024. Ο Σεβασμιώτατος συνοδευόταν από τον Πρεσβύτερο π. Γεώργιο Κακακιό. Με μεγάλη χαρά και έκδηλη αγάπη τον υποδέχτηκαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος και...
15 Απριλίου, 2024 - 14:46
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2024 - 1:10

Ποιμαντική επίσκεψη Μητροπολίτη Σύμης στο Καστελλόριζο την Δ’ εβδομάδα των Νηστειών 

Διαδώστε:
Ποιμαντική επίσκεψη Μητροπολίτη Σύμης στο Καστελλόριζο την Δ’ εβδομάδα των Νηστειών 

Ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, κινούμενος από ιδιαίτερη ποιμαντική ευαισθησία προς τους ακρίτες κατοίκους του Καστελλορίζου πραγματοποίησε εκεί ποιμαντική περιοδεία από την Παρασκευή 12 έως και Κυριακή 14 Απριλίου 2024.

Ο Σεβασμιώτατος συνοδευόταν από τον Πρεσβύτερο π. Γεώργιο Κακακιό. Με μεγάλη χαρά και έκδηλη αγάπη τον υποδέχτηκαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος και Εφημέριος του νησιού, Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Σκλέπας, οι τοπικές Δημοτικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, καθώς και οι ευσεβείς κάτοικοι της Νήσου.

Στάση των Δ΄ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος με ιδιαιτέρα κατάνυξη και ιεροπρέπεια έψαλλε την διατεταγμένη Στάση των Δ΄ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στο καλλιμάρμαρο και προσφάτως υπ’ Αυτού εγκαινιασθέντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ, τον οποίον ανέλαβε και δωρεάν εκ βάθρων ανακαίνισε η Εταιρεία «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ» του μεγάλου Ευεργέτου της τοπικής μας Εκκλησίας κ. Αθανασίου Μαρτίνου. Συμπαρασταθέντες του Ποιμενάρχου ήσαν οι προαναφερόμενοι Κληρικοί μας, συμπροσευχομένου και του συνταξιούχου Κληρικού Πρωτοπρ. π. Γεωργίου Μαλτέζου, καθώς και οι συμμετέχοντες πιστοί, μετά των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, που θεοφιλώς αξιοποίησαν την ευλογημένη αυτή ευκαιρία προσευχής και δεήσεως, την οποία η Αγία Εκκλησία προσφέρει την κατανυκτική αυτή περίοδο.

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε εκ μέσης καρδίας σύντομο κήρυγμα περί της Υπεραγίας Θεοτόκου και του ρόλου που Εκείνη διεδραμάτισε για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, αφορμώμενος από τους στίχους της Δ΄ Στάσεως, οι οποίοι εξυμνούν υπερβαλλόντως το Πανάχραντον Αυτής Πρόσωπον, ως «τεκούσα τον πάντων αγίων αγιώτατον Λόγον», επικαλούμενος την απροσμάχητον Αυτής Σκέπην εις την Νήσο του Καστελλορίζου και εις άπασαν την Πατρίδα.

Τέλος, στο βόρειο κλίτος του Ναού, τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Πισιδίας Κωνσταντίνου, ο οποίος εκοιμήθη εν Καστελλορίζω το έτος 1912 και ενταφιάσθη εντός του νεόδμητου τότε αυτού Ι. Ναού.

Επίσκεψη στο Δημαρχείο και στο Στρατιωτικό Διοικητήριο Δ.Α.Ν. Μεγίστης

Το πρωί του Σαββάτου, ο Σεβ. Ποιμενάρχης πραγματοποίησε επίσκεψη εις το Δημαρχείον Μεγίστης, όπου τον ανέμενε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος της ακριτικής μας Νήσου κ. Νικόλαος Ασβέστης, τον οποίον ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη διά την εκλογή του, καθώς και τους παρισταμένους συνεργάτες του και εν συνεχεία σε κλίμα αγαστής συνεργασίας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος, προσκληθείς υπό του Στρατιωτικού Διοικητού Δ.Α.Ν. Μεγίστης, Συνταγματάρχου (ΠΖ) κ. Ηλ. Τσιρογιάννη επεσκέφθη το Διοικητήριο του σχηματισμού, όπου είχαν ομοίως την ευκαιρία, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Επιθεώρηση στα γραφικά Εξωκκλήσια

Μετά τις εθιμοτυπικές, πλην όμως ουσιαστικές αυτές επισκέψεις, ο Σεβασμιώτατος επιθεώρησε τα γραφικά Ι. Εξωκκλήσια Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγίας Μαρίνης, Αγίου Νικολάου, Αγίας Παρασκευής και Αγίου Στεφάνου Παλαιοκάστρου, όπου και ειδικό συνεργείο της Ι. Μητροπόλεως τοποθέτησε νέα παραδοσιακά κουφώματα, τα οποία, προτροπή και προνοία του ιδίου, κατασκευάστηκαν και προσεφέρθησαν από την Ι. Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, εις αντικατάστασιν των παλαιών φθαρμένων, που λόγω παλαιότητας είχαν σεσαθρωθεί και περιέλθει σε αχρησία, ως ανύπαρκτα.

Στα πλαίσια της εκεί περιοδείας του, ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη και επιθεώρησε και τον έτερον Ι. Ενοριακόν Ναόν της Νήσου, αυτόν του Αγίου Γεωργίου «Πηγαδιού», παρά τον λιμένα, όπου από καιρού εκτελούνται λίαν απαραίτητες ανακαινιστικές εργασίες. Ο Ποιμενάρχης καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε τα έργα συντόμως να ολοκληρωθούν και ο Ναός να παραδοθεί και πάλιν εις την ορθόδοξον λατρείαν. Διά τον σκοπόν αυτόν, μερίμνησε φιλοστόργως στα μέτρα των πενιχρών οικονομικών δυνατοτήτων της ακριτικής και πολυνησιακής Ιεράς Μητροπόλεως, διά την κατασκευή καινούργιων ιερών Σκευών (Ι. Ευαγγέλιον, Δισκοπότηρον κ.λ.) άπαντα ασημένια προς λειτουργικήν χρήσιν, καθώς και ορειχάλκινων πολυελαίων, που προσέφερε εις τον Ναόν εις δόξαν Θεού.

Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και δραττόμενος της ευκαιρίας επιθεώρησε τις προ ημερών ολοκληρωθείσες εργασίες αποκαταστάσεως των υποστηλωμάτων του Προστώου του Ναού, τα οποία είχαν περιέλθει λόγω πολλών φθοροποιών παραγόντων σε κατάσταση μεγάλης επικινδυνότητος και έχρηζαν της σωστικής αυτής επεμβάσεως.

Δ΄ Κυριακή των Νηστειών

Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών και πάλι στον παμμεγέθη αυτόν Ι. Μητροπολιτικό Ναό, χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, με συλλειτουργούς του τον Πανοσιολ. π. Νικόδημον Σκλέπα και τον π. Γεώργιον Κακακιό, συμπροσευχομένου και του συνταξιούχου Κληρικού μας Πρωτοπρ. π. Γεωργίου Μαλτέζου, επί ημίσεος και πλέον του αιώνος, μοναδικού Λειτουργού της Νήσου. Εκκλησιάσθηκαν ο Δήμαρχος Μεγίστης κ. Νικόλαος Ασβέστης, ο Στρατιωτικός Διοικητής Δ.Α.Ν. Μεγίστης, Συνταγματάρχης (ΠΖ) κ. Ηλ. Τσιρογιάννης μετά στρατιωτικής αντιπροσωπείας και πολλοί Χριστιανοί.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο κήρυγμά του για την θαυματουργική θεραπεία του δαιμονιζομένου νέου, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Κύριο, όταν ο δυστυχισμένος πατέρας με δάκρυα στα μάτια τον ικέτευσε γι’ αυτή, την οποία οι Μαθητές Του προηγουμένως δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν. Ο πατέρας φαίνεται πως είχε στην καρδιά του μεγάλη ταπείνωση, γι’ αυτό και εμπιστεύθηκε τον Χριστό. Αισθανόταν όμως μέσα του και μία ολιγοπιστία και για τον λόγο αυτό απάντησε στον Κύριο που τον ρώτησε αν πιστεύει, «Πιστεύω, Κύριε, αλλά βοήθησε την απιστία μου» και τον παρακαλεί να τον δυναμώσει με τη θεϊκή Του δύναμη και να του χαρίσει πληρέστερα το δώρο της πίστεως.

Επρόκειτο αναμφίβολα για μια ακόμη ευλογημένη ποιμαντική περιοδεία, η οποία χαροποίησε τον Σεβ. Μητροπολίτη, ο οποίος εδώ και έξι έτη που έχει κατασταθεί από την Μητέρα Εκκλησία Ποιμενάρχης των ακριτικών νησιών, παράγει έργο πολυσχιδές και ανεκτίμητο, το οποίο αναβάθμισε σε όλα τα επίπεδα την λειτουργία της Ιεράς Μητροπόλεως και έχει αναγάγει πνευματικά το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας.

Επίσης, πρωτίστως χαροποίησε και τους ακρίτες κατοίκους του Καστελλορίζου, αφού με την ιεροπρεπή του παρουσία βίωσαν λειτουργικά τα ψυχωφελή νοήματα και μηνύματα των κατανυκτικών αυτών ημερών και προετοιμάστηκαν, ώστε να προσκυνήσουν χριστιανοπρεπώς τα Πάθη και την Αγία Ανάσταση του Κυρίου.

Φωτογραφίες

Η Ακολουθία των Δ΄Χαιρετισμών

 

 

Εργασίες στα Εξωκλήσια Παλαιοκάστρου

Όρθρος και Θεία Λειτουργία της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών

  

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων