22/03/2022 23/03/2022 Επί τετραήμερο, από την Παρασκευή 18, έως και Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, κινούμενος από ιδιαίτερη ποιμαντική ευαισθησία προς τους ακρίτες κατοίκους του Καστελλορίζου, της πλέον απομεμακρυσμένης Νήσου της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποίησε εκεί, μεσούσης σχεδόν της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής Ποιμαντική περιοδεία, συνοδευόμενος από τον Διάκονό...
22 Μαρτίου, 2022 - 20:17
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2022 - 1:05

Στο ακριτικό Καστελλόριζο ο Μητροπολίτης Σύμης

Διαδώστε:
Στο ακριτικό Καστελλόριζο ο Μητροπολίτης Σύμης

Επί τετραήμερο, από την Παρασκευή 18, έως και Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, κινούμενος από ιδιαίτερη ποιμαντική ευαισθησία προς τους ακρίτες κατοίκους του Καστελλορίζου, της πλέον απομεμακρυσμένης Νήσου της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποίησε εκεί, μεσούσης σχεδόν της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής Ποιμαντική περιοδεία, συνοδευόμενος από τον Διάκονό του π. Γεώργιο Κακακιό και τον υιό αυτού, Ιεροψάλτη κ. Πανορμίτη Κακακιό, όστις διηκόνησε και το αναλόγιο κατά τις Ιερές Ακολουθίες.

Με μεγάλη χαρά και έκδηλη αγάπη τον υποδέχτηκαν ο ακούραστος Αρχιερατικός Επίτροπος και μοναδικός Ιερεύς του νησιού, Πρωτοπρ. π. Γεώργιος Μαλτέζος, οι τοπικές Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, καθώς και οι ευσεβείς κάτοικοι της Νήσου.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος με ιδιαιτέρα κατάνυξη και ιεροπρέπεια τέλεσε την διατεταγμένη ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με την συμμετοχή ευαρίθμου εκκλησιάσματος. Δραττόμενος δε της ευκαιρίας, ανεφέρθη στο ιερό Πρόσωπο της Υπερμάχου Στρατηγού, στην συμβολή Της στην σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και την προστασία Της στο Γένος μας, επικαλούμενος και σήμερα την φωτοφόρο Της Σκέπη στην Νήσο του Καστελλορίζου.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρ. π. Γεώργιο Μαλτέζο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό.

Το πρωί της Β΄ Κυριακής των Νηστειών, 20 Μαρτίου 2022, και πάλι στον παμμεγέθη αυτόν Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ομοίως με συλλειτουργούς του τον π. Γεώργιο Μαλτέζο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στο κήρυγμά του για την θαυματουργική θεραπεία του Παραλυτικού της Καπερναούμ, τον οποίον ο Χριστός μας λυτρώνει πρώτα από την αμαρτία και κατόπιν σώζει από τα βάσανα και τις συμφορές της παραλυσίας. Η σημερινή (σ.σ. της Β΄ Κυριακής των Νηστειών) αυτή ευαγγελική περικοπή είναι άλλωστε μία υπενθύμιση πως ο Χριστός που θεράπευσε τότε τον Παράλυτο, συνεχίζει και σήμερα να θεραπεύει με τα τα Άγια Μυστήρια, τα λυτρωτικά μέσα της Εκκλησίας, κάθε άνθρωπο που προστρέχει σ’ Αυτόν, προσφέροντας την κατά χάρη θέωση. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνεται άλλωστε από την σημερινή εκκλησιαστική προβολή του μεγάλου προσώπου, του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ως θεολόγου και μαχητού υπέρ της Ορθοδοξίας, διότι ο Θεόπτης αυτός άγιος αγωνίσθηκε ως μοναχός και ως επίσκοπος, ακριβώς να δείξει ότι η θέωση του ανθρώπου είναι κατορθωτή, πάντα με την χάρη του Θεού.

Το απόγευμα της Κυριακής, ομοίως στον Ι. Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, ο Σεβ. Ποιμενάρχης χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό, κλείνοντας τον τριήμερο λειτουργικό κύκλο των Ι. Ακολουθιών.

Παράλληλα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, αξιοποιώντας σ’ όλα τα επίπεδα την εκεί παρουσία του, επισκέφθηκε και επιθεώρησε τις εργασίες αποπερατώσεως, αποκαταστάσεως και εξοπλισμού του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου «Σαντραπέ», οι οποίες προχωρούν με έντονους ρυθμούς και είναι έργον το οποίο ευγενώς ανέλαβε και δωρεάν προσφέρει η Εταιρεία «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ» του Ευεργέτου κ. Αθανασίου Μαρτίνου στην τοπική μας Εκκλησία και την εν Καστελλορίζω τοπική κοινωνία.

Επρόκειτο αναμφίβολα για μια ευλογημένη ποιμαντική περιοδεία, η οποία χαροποίησε όχι μόνον τον ίδιο τον Μητροπολίτη, ο οποίος εδώ και τέσσερα χρόνια που έχει αναλάβει την διαποίμανση των ακριτικών μας νησιών, παράγει έργο πολυσχιδές, που έχει αλλάξει ριζικά την λειτουργία της Ιεράς Μητροπόλεως και έχει ανατάξει πνευματικά το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, αλλά πρωτίστως τους ακρίτες κατοίκους του αγαπημένου μας Καστελλορίζου, αφού με την ιεροπρεπή του παρουσία βίωσαν λειτουργικά τα ψυχωφελή νοήματα και μηνύματα των κατανυκτικών αυτών ημερών και προετοιμάστηκαν, ώστε να προσκυνήσουν χριστιανοπρεπώς τα Πάθη και την Αγία Ανάσταση του Κυρίου μας.

 

 

Φωτογραφίες: Ανδρέας Στάθης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων