14/09/2023 14/09/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος μετέβη στο Καστελλόριζο επί τριήμερον, για να συνεορτάσει με τους ακρίτες κατοίκους την 80η επέτειο απελευθερώσεως της Νήσου. Την Τρίτη 12η Σεπτεμβρίου 2023, αφίχθη στην Νήσο συνοδευόμενος υπό του Ιεροδιακόνου π. Παύλου Τερεζάκη, όπου τον ανέμενε ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Αποστολακίδης, προσωρινώς Εφημέριος Καστελλορίζου και ακολούθως μετέβη εις την Νησίδα...
14 Σεπτεμβρίου, 2023 - 21:16
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2023 - 20:51

Τριήμερη περιοδεία του Μητροπολίτη Σύμης στο Καστελλόριζο

Διαδώστε:
Τριήμερη περιοδεία του Μητροπολίτη Σύμης στο Καστελλόριζο

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος μετέβη στο Καστελλόριζο επί τριήμερον, για να συνεορτάσει με τους ακρίτες κατοίκους την 80η επέτειο απελευθερώσεως της Νήσου.

Την Τρίτη 12η Σεπτεμβρίου 2023, αφίχθη στην Νήσο συνοδευόμενος υπό του Ιεροδιακόνου π. Παύλου Τερεζάκη, όπου τον ανέμενε ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Αποστολακίδης, προσωρινώς Εφημέριος Καστελλορίζου και ακολούθως μετέβη εις την Νησίδα της Ρω, όπου τέλεσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο στον τάφο της μακαριστής Δέσποινας Αχλαδιώτη, γνωστής ως «Κυράς της Ρω», η οποία, ως γνωστόν, επί σαράντα χρόνια κατοικούσε στην Ρω, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία. Τον Σεβασμιώτατο συνόδευσε τιμητικώς ο Αρχηγός της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος κ. Σωτήριος Κωστάκογλου.

Την Τετάρτη 13η Σεπτεμβρίου, περί ώρα 10:30 ο Ποιμενάρχης προέστη της επισήμου Δοξολογίας επί τη 80η επετείω της απελευθερώσεως της Νήσου στον Μητροπολιτικόν Ι. Ναόν Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μεγίστης, συμπαραστατούμενος υπό των ως άνω κληρικών. Μετά την Απόλυση της Δοξολογίας τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του Γυμνασίου και Λυκείου του ακριτικού νησιού κ. Μπέτυ Μούζακ.

 

Ακολούθως Αρχές, Μαθητές και ο Λαός, μετέβησαν στο χώρο του Ηρώου των Πεσόντων όπου ανεπέμφθη υπό του Σεβασμιωτάτου επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών «πάντων των εν τοις ιεροίς ημών αγώσιν υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων» και κατετέθησαν στεφάνια από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, ενώ η σεμνή τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Μεταξύ άλλων, στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν εκτός των προαναφερομένων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο Δήμαρχος Μεγίστης κ. Γεώργιος Σαμψάκος, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών.

Σήμερα Πέμπτη 14η Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε εις τον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον καλλιμάρμαρο Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου «Σαντραπέ», με συλλειτουργούς του τον π. Γεώργιο Αποστολακίδη και τον Ιεροδιάκονο π. Παύλο Τερεζάκη, συμπροσευχομένου του Πρωτοπρ. π. Γεωργίου Μαλτέζου, επί 53 έτη Αρχιερατικού Επιτρόπου και Εφημερίου εκείσε.

Ο Ιερός Ναός, χτίστηκε το έτος 1902 με δωρεά του Αιγυπτιώτη Καστελοριζιού, Λουκά Σαντραπέ και της συζύγου του Αναστασίας, αλλά έπειτα από τον θάνατο του δωρητή και του αρχιτέκτονα έμεινε ημιτελής. Αναφέρεται ότι το εκπληκτικής τέχνης αυτό μνημείο, αποπερατώθηκε, αποκαταστάθηκε και εξοπλίστηκε χάριν εις το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Αθανασίου Μαρτίνου και της συζύγου του Μαρίνας, με δωρεά μέσω της ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ», ιδιοκτησίας τους, ώστε την 29η Απριλίου τρ. ε. να εγκαινιασθεί υπό του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων