11/03/2023 12/03/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαρτίου 2023. Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η καθιερωμένη πνευματική ομιλία που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και αποτελεί ποιμαντική μέριμνα και...
11 Μαρτίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2023 - 0:40

Αναστάσιμος Εσπερινός και πνευματικές ομιλίες στη Νάουσα

Διαδώστε:
Αναστάσιμος Εσπερινός και πνευματικές ομιλίες στη Νάουσα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαρτίου 2023.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η καθιερωμένη πνευματική ομιλία που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και αποτελεί ποιμαντική μέριμνα και πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος από τα πρώτα χρόνια της Ποιμαντορίας του.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Ιερομόναχος Νίκων Αγιορείτης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Περί νοεράς προσευχής».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον εκλεκτό ομιλητή αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Διανύσαμε ήδη με τη χάρη του Θεού τις δύο πρώτες εβδομάδες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακο­στης, μιάς περιόδου εντόνου πνευ­ματικού αγώνος, τον οποίο μας κάλεσε η Εκκλησία μας να ανα­λάβουμε, θέτοντας στη διάθεσή μας δύο ισχυρά όπλα, τη νηστεία και την προσευχή.

Η νηστεία στην αντίληψη των περισσοτέρων ταυτίζεται με τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, και αυτό ίσως μας κάνει κάποιες φορές να περιοριζόμεθα και να αρκούμεθα σε αυτήν και να παραθεωρούμε την προσευχή. Όμως η προσευχή είναι απαραίτητο στοιχείο του πνευματικού αγώνος. Είναι το μέσο με το οποίο μπορεί ο πιστός να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς, είναι όπλο κατά του διαβόλου, είναι ο τρόπος της επικοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό.

Και εάν με τη νηστεία προ­σπα­θούμε να αναπληρώσουμε το ελ­λει­μα της νηστείας των πρωτοπλά­στων, που είχε ως συνέπεια την έξωσή τους από τον παράδεισο της Εδέμ και τη διακοπή της επικοινω­νίας τους με τον Δημιουργό μας Θεό, η προσευχή είναι το μέσο το οποίο αποκαθιστά αυτή την επικοι­νωνία, είναι αυτό που μας κάνει να αισθανόμεθα τέκνα του Θεού και να τον νιώθουμε Πατέρα μας.

Όπως όμως τα όπλα που χρησι­μοποιεί ο άνθρωπος στον πόλεμο εναντίον των ορατών εχθρών έχουν είδη, κατηγορίες αλλά και οδηγίες χρήσεως, και δεν μπορεί να τα χρησιμοποιεί ο άνθρωπος κατά βούληση και με τον τρόπο με τον οποίο εκεί­νος κρίνει, έτσι και τα πνευματικά όπλα, για να τα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να τα γνωρίζουμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες, που δεν είναι στην περίπτωση αυτή άλλες παρά η διδασκαλία και η εμπειρία της Εκκλησίας μας.

Αυτήν θα μας παρουσιάσει και ο αποψινός σεβαστός και αγαπητός ομιλητής μας, ο πανοσιολογιώ­τα­τος αρχιμανδρίτης π. Νίκων Αγιο­ρείτης, ο οποίος θα μας ομιλήσει περί νοεράς προσευχής.

Τον ευχαριστούμε από καρδίας και γιατί ανταποκρίθηκε στην προσ­κλησή μας αλλά και γιατί θα μας αναπτύξει ένα θέμα το οποίο έχει σχέση με τον τιμώμενο από σήμερα μεγάλο άγιο και πατέρα της Εκ­κλη­σίας μας, τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, αρχιεπίσκοπο Θεσ­σαλο­νίκης αλλά και καύχημα της Σκήτης της Βεροίας και διδάσκαλο της νοε­ρας προσευχής. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον π. Νίκωνα να μας ομιλεί μέσα και από τη δική του προσωπική εμπειρία για τη σπουδαία αυτή, θα έλεγα, τέχνη της νοεράς προσευχής.»

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Εσπερινός και ομιλία από τον π. Νίκωνα Αγιορείτη στη Νάουσα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων