14/08/2022 14/08/2022 Παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως Θεοτόκου, τελέστηκε στον μητροπολιτικό ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλεξανδρείας Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελήμονος, ο οποίος κήρυξε και το θείο Λόγο. “Η προσευχή είναι όχι μόνο ανά­γκη αλλά και προνόμιο για...
14 Αυγούστου, 2022 - 19:00
Τελευταία ενημέρωση: 14/08/2022 - 19:03

Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ι.Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Διαδώστε:
Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ι.Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως Θεοτόκου, τελέστηκε στον μητροπολιτικό ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλεξανδρείας Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελήμονος, ο οποίος κήρυξε και το θείο Λόγο.

“Η προσευχή είναι όχι μόνο ανά­γκη αλλά και προνόμιο για τον άνθρωπο, γιατί του δίδει την ευκαι­ρία να συνομιλεί με τον Θεό, να συναντάται μαζί του, να ακούει τη φωνή του και να προγεύεται με τη χάρη του ουρανίων εμπειριών”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων στο κήρυγμά του.

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. Παντελεήμονος:

«Και απολύσας τους όχλους ανέ­βη εις το όρος κατ᾽ ιδίαν προσεύ­ξασθαι».

Στο σημερινό ευαγ­γε­λικό ανά­γνω­σμα ακούσαμε τη συνέχεια της ευαγγελικής πε­ρικοπής της περα­σμένης Κυριακής. Μετά το θαύμα του χορτασμού των πεντακισχι­λίων ανδρών με πέντε άρτους και δύο ιχθύας, που μας είχε περιγράψει ο ιερός ευαγγελιστής Μα­τθαί­ος, ο Χριστός είπε στους μαθητές του να μπουν στο πλοιάριο που είχαν και να απομακρυνθούν από τον τόπο, μέχρις ότου Εκείνος δια­λύσει το πλήθος.

Στο σημερινό ανάγνωσμα ο ιερός ευαγγελιστής μας περιγράφει ένα ακόμη θαύμα του Χριστού, την εμφάνισή του επάνω στα κύματα, προκειμένου να σώσει τους μαθητές του από την τρικυμία που συνά­ντησαν μέσα στη νύκτα και απείλησε να ανατρέψει το σκάφος τους και να το βυθίσει με τραγικές συνέπειες για αυτούς.

Το θαύμα είναι γνωστό και έτσι, αντί να αναφερθούμε σε αυτό, ας εστιάσουμε σε ο,τι συνέβη ανάμεσα στα δύο θαύματα, κάτι το οποίο περνά συνήθως απαρατή­ρη­το.

Ποιο είναι αυτό; Είναι η προσευχή του Ιησού. «Και απολύσας τους όχλους ανέβη εις το όρος κατ᾽ ιδίαν προσεύξασθαι», σημειώνει ο ιερός ευαγγελιστής.

Ο Χριστός, αφού ολοκλήρωσε το έργο της ημέρας, αποσύρθηκε για να προσευχηθεί. Αποσύρθηκε για να επικοινωνήσει με τον Θεό-Πα­τέρα του, όπως είχε κάνει και πριν να συναντήσει τα πλήθη των αν­θρώπων που χόρτασε στη συνέ­χεια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Χρ­ιστός ως ενωμένος κατά την ουσία με τον Θεό, ακόμη και ως σεσαρ­κω­μένος Θεάνθρωπος, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Θεό. Συνομιλεί μαζί του και όταν κη­ρυσ­σει και όταν θαυματουργεί. Συχνά όμως οι ιεροί ευαγγελιστές ανα­φέρουν ότι ο Χριστός αποσύρε­ται για να προσευχηθεί κατ᾽ ιδίαν, και το κάνουν γιατί και ο ίδιος ο Κύριός μας θέλει να μας διδάξει όχι μόνο διά των λόγων του αλλά και διά του παραδείγματός του το μέγα μάθημα της προσευχής.

Ο άνθρωπος πλάσθηκε από τον Θεό κατ᾽ εικόνα του και ζει μέσα σε έναν κόσμο, ο οποίος είναι δημι­ούργημα του Θεού, αγωνιζόμενος να φθάσει στο καθ᾽ ομοίωσιν, να φθάσει εκεί από όπου εξέπεσε με την παρακοή των πρωτοπλάστων, στη βασιλεία των ουρανών.

Και παρότι φαινομενικά ο άνθρω­πος ζει και αγωνίζεται μόνος στη γη, στην πραγματικότητα ζει και αγωνίζεται μέσα στην παρουσία του Θεού. Καθώς μάλιστα είναι πλάσμα του Θεού έχει ανάγκη, όσο και αν η μεταπτωτική φύση του δεν του επιτρέπει να το συνειδητο­ποι­ήσει, να αναφέρεται στον Θεό, να επικοινωνεί μαζί του, να τον ευχαριστεί για τις δωρεές και τις ευεργεσίες του, να αναθέτει στην αγάπη του τα προβλήματα που τον απασχολούν, να ζητά τη χάρη και τη βοήθειά του.

Η προσευχή είναι προνόμιο για τον άνθρωπο

Η προσευχή είναι όχι μόνο ανά­γκη αλλά και προνόμιο για τον άνθρωπο, γιατί του δίδει την ευκαι­ρία να συνομιλεί με τον Θεό, να συναντάται μαζί του, να ακούει τη φωνή του και να προγεύεται με τη χάρη του ουρανίων εμπειριών.

Γι᾽ αυτό και ο Χριστός μας συνέ­στησε την προσευχή. Γι᾽ αυτό και μας δίδαξε να αναφερόμεθα στον Θεό ως πατέρα μας, ώστε να αισθα­νόμεθα την οικειότητα αυτής της σχέσεως και να του εμπιστευόμεθα τα μύχια της ψυχής μας, αλλά και για να έχουμε τη βεβαιότητα ότι, όπως κανένας πατέρας δεν αρνεί­ται κάτι που του ζητούν τα παιδιά του, εφόσον αυτό είναι για το καλό του, το ίδιο κάνει και ο Θεός, που είναι ο ουράνιος πατέρας μας, για όλους εμάς.

Συγχρόνως όμως με το παράδειγ­μα της προσευχής του Χριστού, το οποίο μας παρουσίασε το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, η Εκκλη­σία μας μας προβάλλει σήμερα, πα­ραμονή της πανσέπτου και ενδό­ξου Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεο­τόκου, και το παράδειγμα της Παναγίας μας, η οποία όχι μόνο διήλθε προσευχομένη τα παιδικά και νεανικά χρόνια της ζωής της μέσα στα Άγια των Αγίων, αλλά και αργότερα, και ιδίως μετά τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Υιού της, συχνά αποσυρόταν, σύμφωνα με την παράδοση, στο όρος των Ελαιών και προσευχόταν στον Υιό και Θεό της, και εκεί μάλιστα έλαβε την πληροφορία ότι σε τρεις μέρες θα αναχωρήσει από τη γη.

Ας μιμηθού­με το παράδειγμα του Υιού αλλά και της Παναγίας

Και καθώς αυτές οι ημέρες είναι κατ᾽ εξοχήν αφιερωμένες στην Πα­ναγία μητέρα μας και έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενούμε στον ιερό ναό την ιστορική και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας από τη Μονή της Πέτρας του Ολύμπου, ας μιμηθού­με το παράδειγμα του Υιού της αλλά και το δικό της παράδειγμα προσευχής, διότι δι᾽ αυτής μπορού­με να λαμβάνουμε και τη χάρη του Θεού και τη χάρη της Υπερα­γίας Θεοτόκου, ώστε να προαγό­μεθα στην εν Χριστώ ζωή και να αγιαζόμεθα, όπως αγιάσθηκε και Εκείνη.

Σήμερα είχαμε τη χαρά να προε­ξάρχει της θείας Λειτουργίας ο Σε­βα­σμιώτατος Μητροπολίτης Χαλ­κι­δος, Ιστιαίας και Βορείων Σπο­ράδων κ. Χρυσόστομος, προσφιλής εν Χριστώ αδελφός και πολυσέβαστος, ο οποίος βρι­σκεται από χθες στην Ιερά μας Μη­τρόπολη για να συνεορτάσει μαζί μας τη μεγάλη πανήγυρη της Κοι­μήσεως της Θεοτόκου στο Ιερό Προσκύνημα του Ποντιακού Ελλη­νισμού, στην Παναγία Σουμελά.

Έτσι αξιοποιήσαμε την ευκαιρία να τον παρακαλέσουμε να λαμπρύ­νει με την παρουσία του στη θεία Λειτουργία και με τη χοροστασία του στον Όρθρο και τον πανηγυρίζοντα αύριο ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αλε­ξανδρείας, καθώς και αύριο το απόγευμα μαζί με τους άλλους θα έρθουμε να ψάλουμε τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου, εδώ στον ναό της Παναγίας της Αλεξανδρινής.

Τον ευχαριστώ από καρδίας και του εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, γιατί πάντοτε ανταποκρίνεται με πολλή αγάπη στις προσκλήσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως, και εύχομαι ταπεινά η χάρη της Πα­ναγίας μας να τον ενισχύει και να του ανταποδίδει τους κόπους τους και την αγάπη την οποία έχει και προς την Κυρία Θεοτόκο αλλά και προς το ποιμαντικό του έργο και προς το ποίμνιό του. Αυτή η χάρη να είναι πλούσια στη ζωή του με τις ευχές της Κυρίας Θεοτόκου.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων