10/12/2023 11/12/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μετέβη το απόγευμα του Σαββάτου 9ης Δεκεμβρίου 2023 στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ραψωμανίκη Ημαθίας, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο και στη συνέχεια παρακολούθησε την καθιερωμένη ενοριακή Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού σε συνεργασία με...
10 Δεκεμβρίου, 2023 - 11:59
Τελευταία ενημέρωση: 11/12/2023 - 3:01

Αρχιερατικός Εσπερινός και Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στη Ραψωμανίκη Ημαθίας

Διαδώστε:
Αρχιερατικός Εσπερινός και Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στη Ραψωμανίκη Ημαθίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μετέβη το απόγευμα του Σαββάτου 9ης Δεκεμβρίου 2023 στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ραψωμανίκη Ημαθίας, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο και στη συνέχεια παρακολούθησε την καθιερωμένη ενοριακή Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού σε συνεργασία με δημοτικά και κατηχητικά σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Αρχιερατικός Εσπερινός και ενοριακή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στη Ραψωμανίκη.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ανέφερε μεταξύ άλλων:

Λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη εορτή της γεννήσεως του Χριστού, από την εορτή των Χριστουγέν­νων, η Εκκλησία μας εόρτασε σήμερα την Αγία Άννα, εόρτασε τη μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία υπηρέτησε το μυστήριο της θείας Ενανθρωπήσεως. Έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση του Θεού, προκειμένου να έλθει ο Χριστός στον κόσμο για να μας σώσει. Και έτσι αξιώθηκε να γίνει Μητέρα του, να γίνει αυτή που του προσέ­φερε την ανθρώπινη σάρκα, και να κρατήσει στην αγκάλη της τον Υιό και Λόγο του Θεού.

Και εάν η γέννηση του Χριστού είναι ένα μοναδικό και ανεπανά­λη­πτο γεγονός στον κόσμο, ένα γεγονός το οποίο άλλαξε οριστικά την πορεία των ανθρώπων, και μας έδωσε τη δυνατότητα να βρούμε και πάλι τον αρχικό προορισμό μας, η Παναγία μας ήταν αυτή η οποία είχε έναν μοναδικό ρόλο σε αυτό το γεγονός, σε αυτό το ανε­πανάληπτο θαύμα της γεννήσεως του Χριστού.

Ο Θεός μας έπλασε για να ζούμε κοντά του, για να ζούμε τη χαρά που δίδει η παρουσία του, αλλά και για να απολαμβάνουμε όλα τα αγα­θά τα οποία δημιούργησε για μας. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι άνθρωποι κάναμε μια λανθασμένη επιλογή. Προτιμήσαμε να αθετή­σου­με την εντολή του Θεού και να παρασυρθούμε από τον πονηρό, που είχε ως σκοπό του να μας απομακρύνει από τον Θεό και να μας κάνει να στερηθούμε και εμείς, όλα όσα στερήθηκε και εκείνος, δηλαδή ο διάβολος, εξαι­τίας του εγωισμού του.

Έτσι, βρεθήκαμε μακριά από τον Θεό. Χωρισθήκαμε από τον Θεό με την αμαρτία και την παρακοή μας και ζήσαμε αιώνες μακριά του δυστυχισμένοι, γιατί η ζωή χωρίς τον Θεό δεν μπορεί να είναι ευτυ­χισμένη.

Η αγάπη του Θεού όμως θέλησε να μας δώσει την ευκαιρία να επι­στρέψουμε και πάλι κοντά του, στέλνοντας τον Υιό του στη γη ως άνθρωπο για να μας σώσει. Τον έστειλε, όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, όταν βρέθηκε το κατάλ­ληλο πρόσωπο, το οποίο θα μπορούσε να συνεργασθεί με τον Θεό στο σχέδιο της σωτηρίας μας. Και αυτό το πρόσωπο ήταν η Πανα­γία μας. Ήταν εκείνη που ήλθε στον κόσμο ως απάντηση του Θεού στην προσευχή των ευσεβών γoνέων της, των αγίων Ιωακείμ και Άννας, την οποία εορτάσαμε σήμερα.

Και παρότι η αγία Άννα παρακα­λούσε επί πολλά χρόνια τον Θεό να της χαρίσει ένα παιδί, το προσέφε­ρε στη συνέχεια με χαρά στον Θεό, εμπιστευόμενη την τρίχρονη θυγα­τέρα της, την Παναγία, στον ναό του Θεού, στα Άγια των Αγίων. Στα Άγια των Αγίων η Παναγία έζησε με έναν άλλο τρόπο αυτό που στερήθηκαν οι άνθρωποι, όταν εξαι­τίας της παρακοής των πρωτο­πλάστων έφυγαν από τον παρά­δεισο. Έζησε μόνη της μέσα στην παρουσία του Θεού και τρεφόταν από έναν άγγελο. Και ήταν έτσι σαν να επέστρεφε αυτή, πρώτη από όλους τους ανθρώπους, στην κοι­νω­νία με τον Θεό, τον οποίο επρόκειτο εκ Πνεύματος αγίου να φέρει στον κόσμο και να γίνει πρόξενος της σωτηρίας μας, να μας ανοίξει δηλαδή τον δρόμο για να βρούμε τον προορισμό μας, που δεν είναι άλλος από το να ζούμε κοντά στον Θεό.

Και ο δρόμος αυτός περνά μέσα από την Εκκλησία μας, γιατί αυτή μας βοηθά με τη διδασκαλία της, με τα ιερά μυστήριά της, με τις ιερές της Ακολουθίες, αλλά και με όλες τις άλλες ευκαιρίες που μας προσφέρει κατά τη διάρκεια του χρόνου, να γνωρίσουμε τον Θεό, να τον πλησιάσουμε, να τον παίρ­νουμε μέσα μας, να ζούμε τη χαρά της παρουσίας του στη ζωή μας και στην ψυχή μας, αλλά και να ζούμε τη χαρά της ενότητος και της αγά­πης με τους αδελφούς μας.

Αυτή τη χαρά αισθανόμαστε και όλοι εμείς απόψε που συμμετέ­χου­με στην ωραία αυτή ευκαιρία που οργανώνει και πραγματοποιεί κάθε χρόνο η ενορία σας με πρωτοβουλία του π. Νικολάου, λίγες ημέ­ρες πριν από τα Χριστούγεννα, με σκοπό να μας προετοιμάσει για τη μεγάλη αυτή εορτή. Γιατί τα Χρι­στού­γεννα είναι η εορτή της αγάπης, της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο, αλλά και της αγάπης των ανθρώπων προς τους συναν­θρώπους μας. Χωρίς αγάπη προς τους ανθρώπους, δεν μπορούμε να ζήσουμε την αγάπη του Θεού, ο οποίος από αγάπη έγινε άνθρωπος. Και όχι μόνο έγινε άνθρωπος, αλλά «ενηπίασε», έγινε παιδί, έγινε νη­πιο, για να ανυψώσει και εμάς απαλλάσσοντάς μας από την αμαρ­τία.

Γι᾽ αυτό και τα παιδιά έχουν ξεχωριστή θέση μέσα σ᾽ αυτή τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέν­νων και αξίζουν την αγάπη μας και τη στοργή μας, όχι βέβαια μόνο σήμερα αλλά κάθε ημέρα, ιδιαί­τε­ρα τα παιδιά τα μοναχικά. Ο,τι προσφέρουμε με αγάπη στα παιδιά είναι σαν να το προσφέρουμε στον δι᾽ ημάς νηπιά­σαντα Χριστό, και είναι βέβαιο ότι και Εκείνος θα μας ανταποδώσει την αγάπη μας με τη δική του χάρη και ευλογία.

Με αυτές τις πατρικές σκέψεις θέλω να εκφράσω και εγώ τη χαρά μου που βρίσκομαι και πάλι αυτές τις ημέ­ρες κοντά σας, στην ενορία της Αγίας Παρασκευής, και να σας ευχη­θω πατρικά να ζήσουμε όλοι τις άγιες ημέρες των Χριστουγέν­νων με χαρά και με τον Χριστό στις ψυχές μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων