01/06/2023 01/06/2023 Το απόγευμα της Τετάρτης, 31ης Μαΐου, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βέροια πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της «5ης Ιατρικής Εβδομάδος του Αγίου Λουκά του Ιατρού» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας για 5η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με όλους τους υγειονομικούς φορείς της Ημαθίας. Στην αρχή χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Ιατρικού...
01 Ιουνίου, 2023 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 01/06/2023 - 10:04

Eκδήλωση της «5ης Ιατρικής Εβδομάδος του Αγίου Λουκά του Ιατρού» από την Ι.Μ Βεροίας (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Eκδήλωση της «5ης Ιατρικής Εβδομάδος του Αγίου Λουκά του Ιατρού» από την Ι.Μ Βεροίας (ΦΩΤΟ)

Το απόγευμα της Τετάρτης, 31ης Μαΐου, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βέροια πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της «5ης Ιατρικής Εβδομάδος του Αγίου Λουκά του Ιατρού» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας για 5η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με όλους τους υγειονομικούς φορείς της Ημαθίας.

Στην αρχή χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Πρόδρομος Ισαακίδης, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Αλίκη Καλοίδου, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Σοφία Κατή, η υποδιευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βεροίας κ. Δήμητρα Βενιοπούλου, η οποία εκπροσώπησε τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βεροίας κ. Ηλία Πλιόγκα και η πρόεδρος του Περιφ. Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ευσεβία Γκουντή – Δουλγέρογλου.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κήρυξε την έναρξη της Ιατρικής Εσπερίδος με θέμα: «Υγεία και πρόληψη στην παιδική ηλικία» και ευχαρίστησε τους υγειονομικούς φορείς της Ημαθίας που στηρίζουν ενεργά το έργο της τοπικής μας Εκκλησίας.

Στις εργασίες της Ιατρικής Εσπερίδος προήδρευσε ο ομ. Καθηγητής Νευρολογίας του Α.Π.Θ. κ. Σταύρος Μπαλογιάννης και εισηγήσεις ανέπτυξαν η παιδίατρος κ. Ελένη Καζελίδου, ο παιδοδοντίατρος κ. Στέργιος Αρίζος και ο φαρμακοποιός κ. Γεώργιος Μουρτζίλας, ενώ ακολούθησε γόνιμος διάλογος.

Στο τέλος ο Ποιμενάρχης  κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις ευχαριστίες του και προσέφερε στους φορείς και στους ομιλητές το αναμνηστικό των «ΚΘ’ Παυλείων», μία προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (αγαλματίδιο), καθώς φέτος η Αποστολική  Μητρόπολη, η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τιμά τη μνήμη του εκλεκτού τέκνου της που σκόρπισε τον Ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα στην Ανατολή, διά των οποίων ο Απόστολος Παύλος έφερε το φως της θεογνωσίας στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο ιατρός Αρχιμ. Αιμιλιανός Κολομπάτσιος, αδελφός της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας, ενώ παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες, η ομ. Καθηγήτρια Νευρολογίας του Α.Π.Θ. κ. Βασιλική Κώστα, ιατροί και υγειονομικοί.

Ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Βεροίας

Τιμώντας και φέτος τον μεγάλο ιατρό και θεραπευτή άγιο Λουκά, αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως, έναν επιφανή επιστήμονα και κα­θηγητή της Ιατρικής, αλλά συγ­χρο­νως και έναν άγιο του οποίου τα αναρίθμητα θαύματα τον έκα­ναν γνωστό μέσα σε λίγα χρόνια από την κοίμησή του σε όλον τον κόσμο, η Ιερά μας Μητρόπολη, σε συνεργασία με τους Συλλόγους των επιστημόνων Υγείας, τον Ια­τρικό, τον Οδοντιατρικό και τον Φαρμακευτικό, τα Νοσοκομεία της Βεροίας και της Ναούσης αλλά και το Περιφερειακό Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ορ­γάνωσε στο πλαίσιο των ΚΘ´ Παυ­λείων την Ε´ Ιατρική Εβδομάδα.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 26 Μαίου, την εγκαινιάσαμε με τον Εσπερινό της υποδοχής της τιμίας κάρας ενός επίσης μεγάλου αγίου ιατρού, του αγίου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος, που ήρθε για να συνεορτάσει μαζί μας τη Μετακομιδή των τιμίων λειψά­νων του αγίου Λουκά από τη Συμφερούπολη στη Βέροια, και από σήμερα αρχίζουμε τις Εσπερίδες και τις λοιπές εκδηλώ­σεις που έχουμε προγραμματίσει σε όλες τις αρχιερατικές περιφέρειες της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Σκοπός μας είναι και να γνωρίσου­με όλοι περισσότερο τον θαυμα­τουρ­γο άγιο Λουκά τον ιατρό, αλλά και να ενημερωθούμε για διάφορα ιατρικά θέματα που είναι χρήσιμα για όλους μας.

Είναι γνωστή από τον βίο και τα κείμενα του αγίου Λουκά η φρο­ντίδα του για την περίθαλψη και τη θεραπεία των ασθενών όχι μόνο στα νοσοκομεία στα οποία υπηρε­τούσε αλλά και στα μακρινά χωριά της Σιβηρίας και του αρκτικού κύκλου, όπου πέρασε πολλά χρο­νια της ζωής του εξόριστος από το άθεο καθεστώς, γιατί τολμούσε να πιστεύει και να ομολογεί τον Χρι­στό, γιατί τολμούσε να φορά το ράσο του ορθοδόξου κληρικού και όταν δίδασκε στο πανεπιστήμιο και όταν χειρουργούσε στο νοσοκο­μείο, γιατί προσευχόταν πριν από κάθε επέμβαση και επεκαλείτο τη βοήθεια της Παναγίας. Άλλωστε η αγάπη του αγίου Λουκά για τους ανθρώπους ήταν αυτή που τον παρα­κίνησε να σπουδάσει την ιατρι­κη επιστήμη και αυτή τον έκανε να βρίσκει κάποιες φορές και καινοτόμες λύσεις προκει­με­νου να θεραπεύσει τους ασθενείς ή να απαλύνει τον πόνο τους, έστω και εάν δεν διέθετε πάντοτε τα απαραίτητα μέσα.

Και αν στη ζωή του αγαπήθηκε ο άγιος Λουκάς από τους ασθενείς του και τους ανθρώπους που θεράπευσε, μετά την κοίμησή του αγαπήθηκε από όλους εκείνους που άκουσαν για τα θαύματά του ή τα έζησαν προσωπικά.

Αν όμως η θεραπεία από τις διά­φορες ασθένειες είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης, ένας εξίσου σημαντικός τομέας είναι και η πρόληψή τους. Και είναι σημαντικός όχι μόνο γιατί μπορεί να μας απαλλάξει από τον πόνο, την ταλαιπωρία ή και τους κινδύνους μιάς ασθένειας, αλλά και γιατί είναι κάτι το οποίο μπορεί να φροντίσει ο καθένας είτε για τον εαυτό του είτε για οικεία του πρόσωπα που μπορεί να είναι ευά­λωτα, αρκεί βεβαίως να γνωρί­ζει τι πρέπει να κάνει και τι να αποφεύ­γει.

Ο τομέας της προλήψεως απο­τελεί και το αντικείμενο της Εσπε­ρίδας μας που έχει θέμα: «Υγεία και πρόληψη στην παιδική ηλικία» και πραγματοποιείται με τη συμ­μετοχή εκλεκτών επιστημό­νων των αντιστοίχων ειδικοτήτων.

Θα ήθελα να ευχαριστή­σω θερμά και πάλι τους Προέδρους του Ια­τρικού, Οδοντιατρικού και Φαρμα­κευτικού Συλλόγου Ημαθίας, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βεροίας και την υπεύθυνη του Περιφερεια­κού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την άριστη συνερ­γα­σία στη διοργάνωση της Εσπερίδας, και ιδιαιτέρως να εκ­φρα­σω τις ευχαριστίες μου προς τον ομότιμο καθηγητή της Ιατρι­κης κ. Σταύρο Μπαλογιάννη, που θα προεδρεύσει, και κυρίως τους τρεις ομιλητές μας, τους οποίους περιμένουμε να ακούσουμε με πολύ ενδιαφέρον.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους και εύχομαι ταπεινά η χάρη του αγίου Λουκά να σκεπάζει και τους ια­τρούς μας και όλους όσους ήλθατε απόψε για να τον τιμήσετε.

Καλή επιτυχία στην Εσπερίδα μας!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων