15/07/2023 16/07/2023 Η έναρξη του «25ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων» πραγματοποιήθηκε στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο το απόγευμα του Σαββάτου 14 Ιουλίου 2023. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κήρυξε την έναρξη του επετειακού «25ου Συναπαντήματος» με τον χαιρετισμό του, ενώ ακολούθως χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά»...
15 Ιουλίου, 2023 - 19:46
Τελευταία ενημέρωση: 16/07/2023 - 1:29

Έναρξη 25ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά

Διαδώστε:
Έναρξη 25ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά

Η έναρξη του «25ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων» πραγματοποιήθηκε στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο το απόγευμα του Σαββάτου 14 Ιουλίου 2023.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κήρυξε την έναρξη του επετειακού «25ου Συναπαντήματος» με τον χαιρετισμό του, ενώ ακολούθως χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυριάκος Βελόπουλος και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Στην εναρκτήρια συνεδρία παρευρέθηκαν ο Καθηγούμενος του Ιερού Προσκυνήματος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες και πλήθος νέων ποντιακής καταγωγής από όλη την Ελλάδα, που όπως κάθε χρόνο κατέφθασαν στις φιλόξενες πλαγιές του Βερμίου, στο θρονί της Κυράς του Πόντου, στη μάνα του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Παναγία Σουμελά, για να συμμετάσχουν στις εργασίες του «25ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων».

Η Οργανωτική Επιτροπή σε συνεργασία με το Σωματείο και το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για επίκαιρα κοινωνικά, πολιτιστικά και ιστορικά θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ οι εκδηλώσεις στοχεύουν στη διατήρηση παραδόσεων, ηθών και εθίμων και στην προοπτική της παρουσίας των νέων Ποντιακής καταγωγής στις προκλήσεις του σήμερα.

Την λήξη του επετειακού «25ου Συναπαντήματος» θα σημάνει η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί το πρωί της Κυριακής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος και ο αποχαιρετιστήριος ποντιακός χορός στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Έναρξη 25ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή και ανέφερε μεταξύ άλλων:

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώ­νονται φέτος από την πρώτη φορά που το Πανελλήνιο Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμε­λά» ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν μία θερινή συνάντηση εκπροσώπων της νεο­λαίας των Ποντιακών Σωματείων από όλο τον κόσμο εδώ, στον φιλό­ξενο αυτό και όμορφο τόπο, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, εδώ όπου, όπως λέμε, βρίσκεται το κέντρο του Ποντια­κού Ελληνισμού και χτυπά η καρδιά του.

Η ιδέα ήταν φιλόδοξη αλλά και οραματική. Δεν ήταν εύκολο να συγκεντρωθούν νέοι και νέες από όλα τα Ποντιακά σωματεία σε μία τριήμερη συνάντηση, όμως ήταν απαραίτητο για το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού να γίνει.

Ήταν σημαντικό να βρεθούν μαζί για τρεις ημέρες εκπρόσωποι των νεολαιών των Ποντιακών Σωμα­τείων στο νέο κατοικητήριο της Παναγίας του Πόντου, να ακού­σουν για την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα των πατέρων και των μητέ­ρων τους, να τραγουδήσουν τα τραγούδια που τραγουδούσαν και εκείνοι, να χορέψουν όπως εκείνοι γνωρίζαν, να μάθουν και να ακού­σουν την ποντιακή λύρα.

Ήταν σημαντικό να βρεθούν νέοι και νέες ποντιακής καταγωγής από διαφορετικά μέρη, να γνωρισθούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν σκέψεις και βιώματα, ιδέες και ορα­ματισμούς, να απολαύσουν τη μο­ναδική εμπειρία της κοινής ζωής κάτω από τη σκέπη της Παναγίας της Σουμελιώτισσας, και στη συνέ­χεια να μεταφέρουν όλα όσα έζη­σαν και έμαθαν και στις πατρίδες τους και στα Σωματεία από τα οποία προέρχονται και κυρίως στους συνομιλήκους τους.

Ήταν σημαντικό, γιατί η εμπειρία αυτή των νέων έδιδε τη δυνα­τότη­τα να αναπτυχθούν ποικίλες δρά­σεις στα διάφορα Σωματεία, να δη­μιουργηθούν και να ενισχυθούν τα μαθήματα παραδοσιακής μουσικής και χορού, τα μαθήματα της ποντιακής γλώσσας, το ενδιαφέρον για τη συνεργασία με άλλα Ποντιακά Σωματεία και Ενώσεις.

Και ήταν ακόμη πιο σημαντικό, γιατί οι συναντήσεις αυτές συνεχί­στηκαν και έγιναν θεσμός και επα­να­λαμβάνονται για 25η χρονιά φέτος με τη συμμετοχή κάθε φορά και άλλων νέων, ώστε όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο νέα παιδιά να ζουν αυτή την ωραία εμπειρία της επικοινωνίας και της επαφής με άλλους νέους, με τους οποίους μοι­ράζονται όχι μόνο την κοινή κατα­γωγή, αλλά και τις κοινές ελπίδες και προσδοκίες για το μέλλον, καθώς και την κοινή λαχτάρα και επιθυμία να διατηρηθεί ο πολιτι­σμός και η ιστορία του Πόντου, να μην ξεχασθεί ο πνευματικός πλού­τος που μας κληροδότησαν οι πα­τέρες μας, και να παραμείνει ζω­ντανό το αίτημα για δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού.

Γι᾽ αυτό και είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας σας καλωσορίζουμε σήμε­ρα, νέους και νέες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο 25ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στο Ιερό Προσκύ­νη­μα της Παναγίας Σουμελά.

Σας καλωσορίζουμε με πολλή αγάπη, γιατί με τη συμμετοχή σας, 25 χρόνια μετά το πρώτο Συνα­πάντημα, αποδεικνύετε ότι άξιζε η προσπάθεια τόσων ανθρώπων, αλλά και ο,τι την αγαπήσατε και τη στηρίξατε και σείς και τα Ποντιακά Σωματεία από τα οποία προέρχε­στε.

Αποδεικνύετε με την παρουσία σας ότι έγινε κατανοητό από όλους ότι εάν η σκυτάλη, εάν η φλόγα δεν περάσει από το ένα χέρι στο άλλο, εάν δεν περάσει από τη μία γενιά στην άλλη, τότε σβύνει και ξεχνιέται. Όμως εσείς την κρατάτε αναμμένη και μάλιστα πιο ισχυρή και πιο δυνατή από ο,τι πριν από 25 χρόνια, γιατί η ενότητα η οποία σφυρηλατήθηκε όλα αυτά τα χρό­νια είναι πολύ σημαντική και για σας και για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τους αγώνες που διεξάγει τόσα χρόνια μέσα από τα κατά τόπους Ποντιακά Σωματεία αλλά και μέσα από τις ποικίλες δράσεις του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά».

Το φετινό Συναπάντημα είναι αφιε­ρωμένο στην επέτειο της συμ­πλη­ρώσεως των 25 ετών του ωραίου αυτού θεσμού, και είμαι βέβαιος ότι θα σας προσφέρει όμορ­φες εμπειρίες και γνώσεις κάτω από τη σκέπη της Παναγίας Σουμελά, η οποία με την ιερή και ιστο­ρική της εικόνα ευλογεί τον τόπο αυτό. Αυτή άλλωστε αποτελεί δια­χρο­νικά το σημείο αναφοράς και ενότητος του Ποντιακού Ελληνι­σμού, που χωρίς το ιστορικό της Μοναστήρι στην Τραπεζούντα δεν θα είχε διατηρήσει την εθνική του ταυτότητα, την ιδιοπροσωπία του και την πίστη του, όλα αυτά τα οποία συνεχίζει να καλλιεργεί και να διαφυλάττει και το νέο μονα­στήρι της Σουμελιώτισσας Πανα­γίας, το Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» εδώ στο Βέρμιο.

Σας εύχομαι πατρικά και από καρ­διάς καλή παραμονή και καλή επι­τυχία στις δράσεις σας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων