01/04/2024 02/04/2024 O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κόμισε το απόγευμα της Δευτέρας, 1ης Απριλίου 2024, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της Αγίας Αργυρής της Νεομάρτυρος, η μνήμη της οποίας εορτάζεται πανηγυρικά κάθε χρόνο στην ενορία της Παναγίας. Ακολούθως τελέστηκε Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο προϊστάμενος...
01 Απριλίου, 2024 - 20:59
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2024 - 0:52

Η εορτή της Αγίας Αργυρής στη Νάουσα

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας Αργυρής στη Νάουσα

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κόμισε το απόγευμα της Δευτέρας, 1ης Απριλίου 2024, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της Αγίας Αργυρής της Νεομάρτυρος, η μνήμη της οποίας εορτάζεται πανηγυρικά κάθε χρόνο στην ενορία της Παναγίας.

Ακολούθως τελέστηκε Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος, Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και συμμετείχαν οι εφημέριοι της ενορίας και ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη στο Ιερό Βήμα (λόγω αφωνίας) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Με κατάνυξη η εορτή της Αγίας Αργυρής στη Νάουσα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του, την οποία ανέγνωσε ο Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Χαλδαιόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ἐγώ τούς ἐμέ φιλοῦντας ἀγαπῶ, οἱ δέ ἐμέ ζητοῦντες εὑρήσουσι χά­ριν».

Την ανταμοιβή όσων αγαπούν τον Θεό ακούσαμε να προσδιορίζει ο ίδιος διά του σοφού Σολομώντος, στο ανάγνωσμα από το βιβλίο των Παροιμιών, που ακούσαμε απόψε. Ο Θεός δεν ζητά τίποτε άλλο από εμάς τους ανθρώπους παρά μόνο να τον αγαπούμε. Και δεν ζητά την αγάπη μας για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνον γιατί είναι ο μονα­δι­κος τρόπος για να τον πλησιά­σου­με και να ενωθούμε μαζί του, κα­θως ο Θεός, κατά τη διαβεβαίωση ευαγγελιστού Ιωάννου, είναι αγά­πη. «Ο Θεός αγάπη εστί», γράφει.

Δεν ζητά ο Θεός όμως μόνο από εμάς αγάπη. Μας προσφέρει και Εκεί­νος τη δική του αγάπη, η οποία δεν είναι αδύναμη και ατε­λης, όπως είναι η δική μας, αλλά είναι τέλεια και θεία αγάπη, χωρίς κάποια ιδιοτέλεια ή σκοπιμότητα, όπως συμβαίνει συνήθως με την ανθρώπινη αγάπη, αλλά ειλικρι­νης και απέραντη. Και μας την προσ­φέρει ο Θεός για να μας βοη­θήσει να τον πλησιάσουμε, για να μας παρακινήσει να τον αγαπούμε όλο και περισσότερο, για να μας ελκύει κοντά του και να μας κάνει να τον επιθυμούμε διαρκώς, για να προσπαθούμε να ζούμε σύμφωνα με το θέλημά του και να κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να τον ευχα­ριστούμε.

Και όταν ο άνθρωπος αισθανθεί στην ψυχή του αυτή την αγάπη του Θεού, τότε τον αναζητά ακόμη πε­ρισ­σότερο και με μεγαλύτερη λα­χτα­ρα, και καμία άλλη αγάπη ή ευχα­ρίστηση δεν μπορεί να τον απο­μακρύνει από την αναζήτησή του και καμία άλλη χαρά ανθρώ­πινη ή κοσμική δεν μπορεί να τον ικανοποιήσει.

Και ο Θεός ανταποκρίνεται στην αναζήτηση του ανθρώπου και στον πόθο του να είναι κοντά του προσ­φέροντάς του τη χάρη του, προσ­φε­ροντάς του τις ουράνιες δωρεές του.

Αυτή η αγάπη προς τον Θεό πλημ­μύριζε και την ψυχή της αγίας νεο­μάρτυρος Αργυρής, που τιμούμε απόψε. Και ήταν τόσο μεγάλη, ώστε παρά τη νεαρή της ηλικία δεν σκέφθηκε ούτε μία στιγμή να αρ­νη­θεί την πίστη της στον Χριστό προκειμένου να αποφύγει τα βασα­νιστήρια και το μαρτύριο, με τα οποία την απειλούσε ο Τούρκος διοικητής. Δεν μπορούσε να δια­νοη­θεί τη ζωή της μακριά από τον Χριστό. Δεν μπορούσε να σκεφθεί ότι είναι δυνατόν να ανταλλάξει τη δική του αγάπη με την αγάπη των ανθρώπων. Δεν μπορούσε να σκεφθεί ότι ήταν δυνατόν με τη θέλησή της να χωρισθεί από τον Θεό, προκειμένου να ζήσει μερικά χρόνια ακόμη.

Πρόσφερε, λοιπόν, η αγία Αργυρή την αγάπη της στον Θεό με την ομο­λογία της πίστεώς της, και έλαβε εις ανταπόδοση τη δική του αγάπη, η οποία την προστάτευε κατά την πολυετή φυλάκισή της στην Κωνσταντινούπολη και της έδωσε τη δύναμη και την υπομονή να αντέχει τα βασανιστήρια και τα μαρτύρια στα οποία την υπέβαλαν.

Μοναδικός της πόθος και επιθυ­μία δεν ήταν άλλος από αυτόν του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύ­λου, ο οποίος διεκήρυττε ἐπιθυ­μίαν ἔχω εἰς τό ἀναλῦσαι καί σύν Χριστῷ εἶναι». Και στην εκζήτηση αυτή του Θεού από την αγία Αργυ­ρή, Εκείνος ανταπέδωσε τον στέφα­νο του μαρτυρίου. Την αξίωσε να θυσιάσει τη ζωή της για την αγά­πη του και της χάρισε το προ­νόμιο να ευρίσκεται κοντά του στον ουρανό, για να απολαμβάνει αιωνίως την παρουσία του και τα αγαθά, τα οποία έχει ετοιμάσει για όσους τον αγαπούν.

Ο Θεός όμως της έδωσε και μία ακόμη χάρη. Τρία χρόνια μετά το μαρτύριό της και την ταφή της, οι χριστιανοί που θέλησαν να κάνουν ανακομιδή του ιερού της λειψάνου, βρήκαν έκπληκτοι ότι παρέμενε άφθαρτο και μάλιστα ευωδίαζε, επι­βεβαιώνοντας την υπόσχεσή του Θεού, που ακούσαμε προηγου­μέ­νως: «Ἐγώ τούς ἐμέ φιλοῦντας ἀγαπῶ, οἱ δέ ἐμέ ζητοῦντες εὑρήσουσι χά­ριν».

Αυτή την αγάπη αλλά και τη χάρη του Θεού, που απήλαυσε και απο­λαμβάνει η αγία νεομάρτυς Αργυ­ρή, μπορούμε να κερδίσουμε και εμείς. Όχι βέβαια με το μαρτύριο, αλλά με τον πνευματικό μας αγώ­να και την προσπάθειά μας να πλη­σιάσουμε τον Θεό. Διότι, αν εκείνη με χαρά προσέφερε τον εαυτό της και τη ζωή της για την αγάπη του Χριστού και υπέμεινε το μαρτύριο, εμείς μπορούμε να δείξουμε την αγάπη μας θυσιάζοντας κάποιες μι­κρές ή μεγαλύτερες ανέσεις και απο­λαύσεις μας, προσπαθώντας να κόψουμε κάποιες αδυναμίες μας, αγωνιζόμενοι να νεκρώσουμε τον παλαιό άνθρωπο, και επιδιώκο­ντας να ευρισκόμεθα όσο μπορού­με πιο κοντά στον Θεό, με την προ­σευχή, με τον εκκλησιασμό μας, με τα ιερά μυστήρια, με την υπακοή στο θέλημά του. Έτσι, θα μπορέ­σου­με και εμείς να λάβουμε τη χάρη που υπόσχεται ο Θεός σε αυτή τη ζωή, αλλά πολύ περισσότερο θα αξιωθούμε να ζήσουμε μαζί του αιω­νίως, γιατί δεν υπάρχει μεγα­λυ­τερη χάρη από αυτήν, να κερδί­σουμε δηλαδή τη σωτηρία μας και να ζήσουμε αιωνίως στον ουρανό μαζί με όλους τους αγίους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων