30/12/2022 30/12/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε χθες Εσπερινή Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Βεροίας προς τιμήν της Αγίας ενδόξου μάρτυρος Ανυσίας. Στη Θεία Λειτουργία τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της εορταζομένης Αγίας και συμμετείχαν οι χειροθετημένοι Αναγνώστες της Ιεράς Μητρόπολης. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας...
30 Δεκεμβρίου, 2022 - 18:47
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2022 - 18:52

Η εορτή της Αγίας ενδόξου μάρτυρος Ανυσίας στη Βέροια – Σύναξη χειροθετημένων Αναγνωστών

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας ενδόξου μάρτυρος Ανυσίας στη Βέροια – Σύναξη χειροθετημένων Αναγνωστών

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε χθες Εσπερινή Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Βεροίας προς τιμήν της Αγίας ενδόξου μάρτυρος Ανυσίας.

Στη Θεία Λειτουργία τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της εορταζομένης Αγίας και συμμετείχαν οι χειροθετημένοι Αναγνώστες της Ιεράς Μητρόπολης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε τράπεζα για όλους τους Αναγνώστες στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού, το οποίο παρέθεσε η φιλόξενη ενορία των Αγίων Αναργύρων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Παύλο Σταματά για τη φιλοξενία και την παράθεση του γεύματος και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σου την οικίαν της ψυχής … των βασάνων συρρεύσαντες χείμαρροι ουδαμώς παρεσάλευσαν».

Εορτάζει αύριο η Αγία Εκ­κλησία τη μνήμη μιάς νεαρής μάρτυρος, της αγίας Ανυσίας, που έζη­σε στη Θεσσαλονίκη και μαρτύρη­σε, προκειμένου να μην αρνηθεί τον Χριστό, να μην αρνηθεί την πίστη και την αγάπη Εκείνου, τον οποίο είχε αγαπήσει περισσότερο από κάθε άλλο, και από αυτήν ακόμη τη ζωή της.

Αυτή τη νεαρή μάρτυρα τιμούμε και εμείς απόψε, όπως κάθε χρόνο, με την εσπερινή θεία λειτουργία για τους αναγνώστες και τα στελέ­χη του νεανικού έργου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, γιατί αποτελεί πρότυπο ζωής, πρότυπο σταθερό­τη­τος στην πίστη, πρότυπο αγνό­τη­τος και καθαρότητος για κάθε νέο και νέα, για κάθε παιδί.

Αν στην εποχή μας είναι δύσκολο να ακολουθήσει ένα νέο παιδί τον Χριστό και να ζήσει σύμφωνα με το θέλημά του, να ζήσει μέσα στην Εκ­κλησία, παρότι ζούμε σε μία χρι­στιανική χώρα, σε ένα χριστιανικό τουλάχιστον κατά τους τύπους περι­βάλλον, μπορείτε να φαντα­σθεί­τε πόσο πιο δύσκολο και πιο σκληρό ήταν για την αγία Ανυσία την εν Θεσσαλονίκη. Και αυτό γιατί ήταν μια νεαρή κοπέλα που ζούσε σε έναν κόσμο ειδωλολατρι­κό, στον οποίο η πίστη στον Χριστό απαγορευόταν επίσημα και χλευαζόταν, σε έναν κόσμο στον οποίο οι κάθε είδους αμαρτίες ήταν μία συνηθισμένη καθημερινότητα και δεν υπήρχαν ηθικές αξίες και αρ­χές, όπως μας τις δίδαξε ο Χριστός.

Πώς όμως κατόρθωσε η νεαρή αυτή χριστιανή να παραμείνει στα­θερή στην πίστη της στον Χριστό, να την ομολογήσει με θάρρος ενώ­πιον των δικαστών και να υπομεί­νει με γενναιότητα το μαρτύριο;

Το κατόρθωσε, γιατί η αγία Ανυ­σία δεν πίστευε μόνο επιφανειακά στον Χριστό, αλλά ζούσε με τον Χριστό, ζούσε για τον Χριστό.

Το κατόρθωσε, γιατί προσπαθού­σε να μην έχει η ζωή της καμία σχε­ση με τον κόσμο και την αμαρτία, να μην ενδίδει στους πειρασμούς που συνα­ντούσε, γιατί γνώριζε ότι αυτοί αποτελούν εμπόδια που δεν βοη­θούν τον άνθρωπο να παραμεί­νει εδραίος και αμετακίνητος στην πίστη του.

Το κατόρθωσε, γιατί παρότι ήταν νέα και θα μπορούσε να παρασυρ­θεί από όσα συνέβαιναν γύρω της, και να κάνει κάποιες υποχωρήσεις για να δοκιμάσει και αυτή όσα δο­κι­μαζαν οι συνομίληκοί της, η αγία Ανυσία διατήρησε την ψυχή της αγνή και το σώμα της καθαρό, και το μόνο που είχε μέσα της ήταν ο Χριστός. Ήταν η αγάπη και ο πόθος της για Εκείνον, ήταν η επιθυμία της να μην χωρισθεί από τον Χρι­στο για κανέναν λόγο και για οποι­οδ­ήποτε αντάλλαγμα.

Όταν κλήθηκε, λοιπόν, να ομο­λο­γήσει την πίστη της στον Χριστό, το έκανε με θάρρος και παρρησία, το έκανε χωρίς να δειλιάσει και να φοβηθεί. Και όταν κλήθηκε να επι­λέξει ανάμεσα στον Χριστό και το μαρτύριο, η αγία Ανυσία επέλεξε με χαρά τον Χριστό, γιατί ήξερε ότι δεν είχε να φοβηθεί ούτε τα βασα­νι­στήρια ούτε τον θάνατο, καθώς είχε μαζί της την πανσθενή δύναμη του Χριστού. Γι᾽ αυτό και ψάλλει προς τιμήν της ο ιερός υμνογρά­φος: «Σου την οικίαν της ψυ­χης … των βασάνων συρρεύσαν­τες χεί­μαρ­ροι ουδαμώς παρεσά­λευ­σαν». Τα βασανιστήρια, λέγει, και το μαρτύριο δεν κατόρθωσαν ούτε κατ᾽ ελάχιστο να κλονίσουν τον οίκο της ψυχής σου, γιατί ήταν θεμε­λιωμένος στην πίστη και στην αγάπη στον Χριστό.

Έχοντας διατηρήσει από βρέφους η αγία Ανυσία την ψυχή της αγνή και καθαρή από την αμαρτία και το κακό, δεν θε­λησε ούτε και τώρα να την μολύνει και παρέμεινε ακλό­νη­τη στις προκλήσεις των δικα­στων που προσπαθούσαν να την δελε­άσουν με τις χαρές και τις απολαύσεις του κόσμου και να την κάνουν να αρνηθεί την πίστη της. Προτίμησε το μαρτύριο για να μην χωρισθεί από τον Νυμφίο της ψυ­χης της και αξιώθηκε να απο­λαύ­σει τον στέφανο της νίκης και τη χαρά της βασιλείας των ουρανών.

Το παράδειγμα της ζωής της αγίας Ανυσίας είναι πρότυπο για κάθε πιστό. Είναι όμως περισσότερο για σας, τα νέα παιδιά, καθώς νέα ήταν και εκείνη. Είναι πρότυπο πίστεως και αγάπης στον Χριστό, αλλά και πρότυπο αγνότητος και καθαρότη­τος. Ο αγώνας της να διατηρήσει την ψυχή και το σώμα της αγνά και καθαρά από την αμαρτία ήταν αυτός που την βοήθησε να διατη­ρη­σει μέχρι τέλους την πίστη της και την αγάπη της στον Χριστό. Διότι, όποιος αφήνει τον εαυτό του να παρασυρθεί από την αμαρτία, όποιος υποχωρεί στους πειρασμούς του κόσμου, όποιος αδιαφορεί για την αγνότητα της ψυχής και του σώματός του, αυτός υποσκάπτει τα θεμέλια της πίστεως και της αγά­πης στον Χριστό και μπορεί σε κα­ποια δύσκολη στιγμή να τον αρ­νηθεί.

Γι᾽ αυτό ας διδαχθούμε από το παράδειγμα της αγίας Ανυσίας και ας αποφύγουμε τις παγίδες της αμαρ­τίας που υπάρχουν γύρω μας, τις παγίδες τις οποίες στήνουν κάποι­ες φορές ακόμη και οι συνομίληκοί σας και οι συμμαθητές σας, ώστε διατηρώντας τον εαυτό σας αγνό και καθαρό να μπορείτε να ζείτε μέσα στην αγάπη του Χριστού, μέσα στην Εκκλησία και να απολαμ­βάνετε τη χαρά που προσφέρει ο Χριστός σε όσους πράγματι τον αγαπούν, σε όσους η αγάπη τους δεν είναι κίβδηλη, δεν είναι μία αγάπη που κρατά για λίγο και μετά όλα τα κοσμικά μας έλκουν, μας προσελκύουν και μας κρατούν δέσμιους, εφόσον κάποιος πέσει, γλιστρίσει και αισθάνεται τη δυσκολία να επανέλθει.

Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι πάντοτε μας περιμένει ο Χριστός, όποτε και όσες φορές και αν έχουμε πέσει, Εκείνος μας περιμένει, όπως περίμενε ο Πατέρας τον άσωτο υιό. Και δεν τον άφησε ούτε να πεί «συγγνώμη, πατέρα», αλλά βγήκε έξω, άπλωσε τα χέρια του, τον αγκάλιασε και του έδωσε να φορέσει την πρώτη και καλύτερη στολή. Όλους μας μας περιμένει ο Χριστός.

Ας ακολουθούμε όμως το παράδειγμα της αγίας Ανυσίας και ας παραμένουμε ιδιαίτερα σταθεροί και στην πίστη μας και στην αγάπη μας στον Χριστό.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων