16/02/2023 16/02/2023 Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, χθες, λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγo στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Νεομαρτύρων Αθανασίου και Ιωάννου των Κουλακιωτών στη Χαλάστρα για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Κουλακιώτου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων, τέλεσε τα Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ιερού Παρεκκλησίου προς...
16 Φεβρουαρίου, 2023 - 11:28
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2023 - 11:30

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Κουλακιώτου στη Χαλάστρα

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Κουλακιώτου στη Χαλάστρα

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, χθες, λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγo στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Νεομαρτύρων Αθανασίου και Ιωάννου των Κουλακιωτών στη Χαλάστρα για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Κουλακιώτου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων, τέλεσε τα Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ιερού Παρεκκλησίου προς τιμήν των Αγίων Νεομαρτύρων Αθανασίου και Ιωάννου και του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου, το οποίο ανακαινίστηκε με την φροντίδα του προϊσταμένου του Ιερού Ναού και Αρχιερατικού Επιτρόπου Καμπανίας Αρχιμ. Θεοφίλου Λεμοντζή και των συνεργατών του.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων κατά την ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

Στη διάρκεια του δημοσίου του βίου ο Χριστός είχε προειδοποιή­σει επανειλημμένα τους μαθητές του για τις δυσκολίες που επρό­κει­το να αντιμετωπίσουν εξαιτίας της συμ­πορεύσεώς τους μαζί του και την αρνητική στάση των αν­θρώπων απέναντί τους, υποδει­κνυ­ον­τας τους συγχρόνως και τη σημασία που έχει να μείνουν σταθερά κοντά του.

«Πας όστις ομολογήσει εν εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομο­λο­­γήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς», είχε πεί ο Χριστός στους μαθητές του. Και την επιβεβαίωση του λόγου του έχουμε σήμερα ενώπιόν μας, καθώς εορ­ταζ­ουμε και τιμούμε τον συμ­πο­λι­τη μας, άγιο νεομάρτυρα Ιω­άννη τον Κουλακιώτη.

Όποιος θα με ομολογήσει ενώ­πι­ον των ανθρώπων, θα τον ομο­λο­γήσω κι εγώ ενώπιον του Πα­τρος μου του εν ουρανοίς. Όποιος πεί ότι με γνωρίζει, ότι με αγαπά, ότι με πιστεύει, αυτός αξίζει και τη δι­κη μου ομολογία, αυτός αξίζει να τον αναγνωρίσω κι εγώ ως δικό μου, ως οικείο και αγαπημένο μου.

Πλάσματα του Θεού είμαστε όλοι οι άνθρωποι. Από αυτόν προερχό­μα­στε και σ᾽ αυτόν οφείλουμε την ύπαρξή μας, γιατί αυτός «εκ του μη όντος εις το είναι ημάς παρήγαγε». Τέκνα του Θεού είμαστε, ιδιαιτέ­ρως εμείς οι χριστιανοί που βαπτι­σθήκαμε στο όνομα του Τριαδικού Θεού και γίναμε μέλη της Εκκλη­σίας του. Όμως ο Θεός δεν μας δε­σμεύει. Αφήνει σε μας την επιλογή, εάν θε­­λουμε να παραμείνουμε μαζί του, εάν θέλουμε να ομολογήσουμε τη σχέση μας μαζί του, και από αυτή την επιλογή μας εξαρτά και ο ίδιος τη στάση του απέναντί μας.

Στον κύκλο των μαθητών του Χριστού ανή­­κε και ο Ιούδας αλλά, όπως γνωρίζουμε όλοι, τον προ­δωσε και έχασε την ανα­γνω­­­ρισή του. Στον κύκλο των μα­θη­των του ανήκε και ο απόστολος Πέτρος και τον αρνήθηκε, αλλά με­τανόησε και «έκλαυσε πικρώς», και αποκαταστάθηκε στην αγάπη του Χριστού που του εμπιστεύ­θη­κε τα πρόβατά του και τα αρνία του.

Στον κύκλο των πιστών του ανή­κε και ο εορταζόμενος σήμερα α­γιος Ιωάννης ο Κουλακιώτης, που παρότι συκοφαντήθηκε και κατη­γο­ρήθηκε ότι αρνήθηκε τον Χρι­στο και την πίστη του, εκείνος όχι μόνο επέμενε ότι δεν τον είχε αρ­νηθεί, αλλά επιβεβαίωσε την εμ­μονή του στην πίστη και την αγά­πη του Χρι­στού με την δι᾽ αι­μα­­τος και διά μαρ­τυρίου ομολογία του.

Μεγάλη και σπουδαία η ομο­λο­γία του, γιατί δεν ήταν μόνο ομολογία στα λόγια, δεν ήταν μόνο ομολογία με τα χεί­λη, όπως κάνουμε και εμείς πολ­λες φορές, που λέμε ότι πιστεύ­ου­με στον Θεό. Δεν ήταν ομο­­λογία επιπόλαιη και επιφα­νει­α­­κη, χωρίς συνέπειες. Ήταν ομο­λο­­γία ζωής. Ομολογία που συνο­δευ­­όταν από τη θυσία της ζωής, του πιο πο­λυ­τιμου αγαθού που έχει ο άνθρω­πος, και του οποίου η θυ­σία προ­ϋ­ποθέτει την πίστη. Διότι, εάν δεν πιστεύεις ότι αυτός τον οποίο ομο­λογείς υπάρχει, ότι είναι αληθινός, ότι ισχύουν όλα όσα δι­δα­ξε και όσα υποσχέθηκε, τότε δεν μπορείς να θυσιάσεις τη ζωή σου, τότε δεν μπορείς να προ­χωρήσεις στο μαρ­τυ­­ριο, όπως έκα­νε ο εορ­τα­ζόμενος άγιος Ιωάννης ο Κουλα­κιώ­της και όλοι οι άγιοι μάρτυρες και νεο­μαρ­­­τυρες της Αγίας μας Εκ­κλη­σίας.

Τη σημασία αλλά και τη δυσκο­λία του εγχειρήματος αυτού, της ομο­λογίας του ονόματος του Χρι­στού, που φέρνει τον πιστό στην προ­νο­μιακή θέση να τον ανα­γνω­ρίσει και να τον ομολογήσει και ο Χρι­στος ενώπιον του ουρανίου Πα­­­τρος του τονίζουν και οι Πατέρες.

Είναι, λέγουν, αδύνατο να ομολο­γη­σει ο αν­θρω­­πος μόνος του τον Χρι­­στο, γι᾽ αυτό και ο Χριστός συνεισ­­φέρει στην ομολογία αυτή και τη δική του βοήθεια. Γι᾽ αυτό και, όταν αναφέρεται σ᾽ αυτόν που θα τον ομολογήσει, δεν λέει «πας ος αν ομο­λογήσει με έμπροσθεν των αν­θρώπων», αλλά λέει «ομο­λο­γήσει εν εμοί». Και το «εν εμοί» ση­μαί­νει τη βοήθεια του Χρι­στού.

Ο Χριστός είναι παρών, ει­ναι δι­πλα σε αυτόν που θέλει να τον ομο­λο­γη­σει, και τον ενισχύει και τον εν­θαρ­ρύνει, γιατί είναι ενω­μένος μα­ζι του, αφού και ο πιστός είναι και θέλει να παρα­μείνει ενωμένος μαζί του, με τον Χριστό. Και το «εν εμοί» φανε­ρω­νει την αδιά­σπα­στη συνάφεια και ένωση του Χριστού με αυτούς που τον ομο­λο­γούν, συ­νάφεια και ένω­ση η οποία εκ­φρα­ζεται και με την ομο­λογία του Χρι­στού για τον πιστό.

Αυτή την ομολογία προσέφερε ο άγιος Ιωάννης ο Κουλακιώτης στον Χριστό και έλαβε ως δώρο την ομολογία του Χριστού, χάρη της οποίας τιμάται σήμερα από την Εκκλησία και τους πιστούς.

Αυτή την ομολογία ζητά ο Χρι­στος και από εμάς, τους συμπολίτες του αγίου Ιωάν­νου του Κουλακιώ­του, όχι γιατί την έχει ο ίδιος ανά­γκη, αλλά για­τι με αυτή την ομο­λογία ο πι­στος τελειοποιείται πνευ­­ματικά και σω­­­­­ζεται.

Γιατί όποιος ομολογεί τον Χριστό είναι ενωμένος μαζί του πνευμ­α­τι­κα και, όπως λέγει και ο από­στολος Παύλος, τίποτε δεν μπορεί να τον χωρίσει από τον Θεό, ούτε τα τερ­πνα του κόσμου αυτού ούτε τα πα­θη­ματα αυτής της ζωής, αλλά ενω­μένος μαζί του από αυτό τον κόσμο πα­ρα­μένει ενωμέ­νος μαζί του και στη βασιλεία των ου­ρα­νων.

Αυτό εύχομαι να αξιωθούμε και εμείς διά πρεσβειών του προστά­τη μας αγίου Ιωάν­νου του Κου­λα­­κιώτου.

 

   

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων