15/09/2022 15/09/2022 Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε σήμερα και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης στον Σταυρό Ημαθίας. “H καθα­ρό­τητα της ζωής και η ταπείνωση, που χαρακτήριζαν τον άγιο Συμε­ών, θα πρέπει να φροντίζουμε να χαρακτηρίζουν και τη δική μας συμμετοχή στη...
15 Σεπτεμβρίου, 2022 - 14:55
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2022 - 14:56

Η εορτή του Αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης στον Σταυρό Ημαθίας

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης στον Σταυρό Ημαθίας

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε σήμερα και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης στον Σταυρό Ημαθίας.

“H καθα­ρό­τητα της ζωής και η ταπείνωση, που χαρακτήριζαν τον άγιο Συμε­ών, θα πρέπει να φροντίζουμε να χαρακτηρίζουν και τη δική μας συμμετοχή στη θεία Λειτουργία. Θα πρέπει, δηλαδή, αφενός να προσπαθούμε να ζούμε μια ζωή σύμφωνη με το θέλημα και τις εντολές του Θεού, να διατηρούμε την ψυχή μας καθαρή κατά το δυ­νατόν από την αμαρτία, φροντίζο­ντας και να την καθαρίζουμε από τους ρύπους της μέσα στο μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως, αλλά και θα πρέπει να μετέχουμε στη θεία Λειτουργία με ταπείνωση, με συναίσθηση της αναξιότητός μας έναντι του Θεού και ζητώντας το έλεος και την χάρη του”, είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου:

«Αμέμπτως ιερουργήσας Κυρίω, ως θυσίαν λογικήν τον σον βίον … εν ταπεινώσει πολλή προσενήνο­χας, τω Βασιλεί των ουρανών, Συμεών ιεράρχα».

Εορτάσαμε με τη σημερινή θεία Λειτουργία τη μνήμη του αγίου Συμεών, αρχιεπισκόπου Θεσσαλο­νίκης, του μυσταγωγού, τον οποίο τιμά η Αγία μας Εκκλησία σήμερα, μετά την εορτή του Σταυρού, και πανηγυρίζουμε ιδιαιτέρως στην ενορία σας.

Και εάν η θεία Λειτουργία είναι η βασική λειτουργική πράξη της Εκκλησίας μας για να τιμήσει τους αγίους της, αυτή έχει μία ξεχω­ριστή σημασία για τον εορταζό­με­νο άγιο Συμεών, ο οποίος αφιέρω­σε όχι μόνο τη ζωή του στη θεία Λειτουργία, αλλά και τη μελέτησε και την ερμήνευσε με το υπέροχο έργο του. Και το έκανε, διότι γνώριζε τη μεγάλη σημασία που έχει η θεία Λειτουργία στη ζωή της Εκκλησίας και στη ζωή του κάθε πιστού.

Γνώριζε ότι η θεία Λειτουργία και η θεία Ευχαριστία αποτελούν το μέγα εκείνο μυστήριο, το οποίο τελείται κατ᾽ εντολή του Κυρίου εις ανάμνηση της ζωής του και του Μυστικού Δείπνου, και συγχρόνως το μυστήριο εκείνο με το οποίο ο πιστός κοινωνεί τον Χριστό, μετα­λαμβάνει το Σώμα και το Αίμα του, ενώνεται μαζί του και λαμβάνει «φάρμακον αθανασίας».

Γνώριζε όμως ο άγιος Συμεών συγχρόνως πως συχνά οι χριστιανοί της εποχής του, όπως βέβαια και της δικής μας, δεν συνειδητο­ποι­ου­σαν τη σημασία και την ανα­γκαι­ότητα της θείας Λειτουργίας για την εν Χριστώ ζωή, γι᾽ αυτό και είτε δεν εκκλησιαζόταν με συνέ­πεια είτε και όταν εκκλησιαζόταν, δεν συμμετείχαν στη θεία λατρεία με τον σωστό τρόπο.

Η μνήμη, λοιπόν, του αγίου Συμεών, είναι μία ευκαιρία για όλους μας να εξετάσουμε τον εαυ­τό μας και τη ζωή μας και να δούμε ποια είναι η σχέση μας με τη θεία Λειτουργία. Συμμετέχουμε σ᾽ αυ­την και πως συμμετέχουμε; Και να αναθεωρήσουμε, εφόσον χρειάζε­ται, τη στάση μας και τη ζωή μας.

Η θεία Λειτουργία αποτελεί μία διαρκή πρόσκληση του Θεού για συνάντηση με τον άνθρωπο. Απο­τελεί μία διαρκή πρόσκληση του Θεού για να μετάσχουμε στο δεί­πνο του, για να αισθανθούμε την πα­ρουσία του δίπλα μας, για να πάρουμε τη χάρη του και να ενω­θούμε μαζί του.

Και αν σε κάθε πρόσκληση που μας απευθύνει ένας συνάνθρωπός μας, πολύ δε περισσότερο ένα υψη­λα ιστάμενο πρόσωπο, σπεύδουμε να ανταποκριθούμε και καυχώ­μεθα γι᾽ αυτή την πρόσκληση, κατα­νοούμε με πόση προθυμία και με πόση χαρά θα έπρεπε να ανταποκρινόμεθα στην πρόσκληση του Χριστού, και πόσο θα έπρεπε να ήμασταν ευγνώμονες για τη δυνα­το­τητα να μετέχουμε στη θεία Λειτουργία.

Αν συνειδητοποιούσαμε τι σημαί­νει η θεία Λειτουργία και πόση είναι η χάρη και η ευλογία που παίρνουμε μετέχοντας σ᾽ αυτήν, θα φροντίζαμε όχι μόνο να εκκλη­σια­ζόμεθα κάθε Κυριακή αλλά και όσο το δυνατόν τακτικότερα. Και αντί να ερχόμεθα λίγο πριν να τελειώ­σει ή μετά το Ευαγγέλιο ή τα Άγια, θα έπρεπε να σπεύδουμε να μην χάσουμε όχι μόνο την αρχή της θείας Λειτουργίας αλλά να μετέχουμε ακόμη και από τον Όρθρο.

Η αναγκαιότητα της συμμετοχής μας στη θεία Λειτουργία είναι το πρώτο και βασικό σημείο που μας υπενθυμίζει η σημερινή εορτή του αγίου Συμεών, αρχιεπισκόπου Θεσ­σαλονίκης.

Το δεύτερο σημείο είναι αυτό που τονίζει ο ιερός υμνογράφος στο τρο­πάριο που προανέφερα.

Τι λέγει; «Αμέμπτως ιερουργήσας Κυρίω, ως θυσίαν λογικήν τον σον βίον … εν ταπεινώσει πολλή προ­σε­νήνοχας, τω Βασιλεί των ουρα­νων, Συμεών ιεράρχα». Υπήρξε, λέγει, άμεμπτος λειτουργός, ο οποίος προσέφερε ως θυσία στον Κύριο τη ζωή του και την προσέ­φερε μάλιστα με πολλή ταπείνω­ση.

Αυτά τα δύο στοιχεία, η καθα­ρο­τητα της ζωής και η ταπείνωση, που χαρακτήριζαν τον άγιο Συ­με­ών, θα πρέπει να φροντίζουμε να χαρακτηρίζουν και τη δική μας συμμετοχή στη θεία Λειτουργία. Θα πρέπει, δηλαδή, αφενός να προσπαθούμε να ζούμε μια ζωή σύμφωνη με το θέλημα και τις εντολές του Θεού, να διατηρούμε την ψυχή μας καθαρή κατά το δυ­νατόν από την αμαρτία, φροντίζο­ντας και να την καθαρίζουμε από τους ρύπους της μέσα στο μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως, αλλά και θα πρέπει να μετέχουμε στη θεία Λειτουργία με ταπείνωση, με συναίσθηση της αναξιότητός μας έναντι του Θεού και ζητώντας το έλεος και την χάρη του.

Εάν προσερχόμεθα με αυτές τις δύο προϋποθέσεις στη θεία Λει­τουρ­γία και εάν επιθυμούμε και επιδιώκουμε να μετέχουμε σ᾽ αυτήν όσο πιο συχνά γίνεται, τότε θα έχουμε πλούσια τη χάρη και την ευλογία του Θεού, όπως την είχε και ο άγιος Συμεών, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, η οποία θα μας βοηθά να προοδεύουμε στην πνευματική ζωή αλλά και να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τους πειρασμούς της επιγείου ζωής μας, με τη δύνα­μη του τιμίου και ζωοποιού Σταυ­ρού, του οποίου την Ύψωση εορ­τάσαμε χθες, αλλά και με τις πρε­σβείες του αγίου Συμεών, του μεγάλου αυτού αγίου της Εκκλησίας μας, του οποίου έχουμε τη χάρη και την ευλογία να τιμούμε και να εορτάζουμε εδώ στον ναό σας, εδώ στο χωριό σας, που φέρει το όνομα του Σταυρού, και καθιερώσαμε να εορτάζουμε την εορτή του αγίου Συμεών, που είναι συνδεδεμένη με την εορτή του Σταυρού.

Έτσι παρακαλούμε τον Θεό να μας δίδει πλούσια τη χάρη του τιμίου Σταυρού για να μας σκέπει και να μας διαφυλάττει σε όλη μας τη ζωή, αλλά και ο άγιος Συμεών να πρεσβεύει για όλους μας και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που είναι στο σχολείο.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων