26/12/2023 22/03/2024 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων με την ευκαιρία της εορτής της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο το πρωί της Τρίτης 26ης Δεκεμβρίου 2023 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης, όπου θησαυρίζεται η Θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Παντανάσσης» και η Τιμία Κάρα του Οσίου Θεοφάνους,...
26 Δεκεμβρίου, 2023 - 17:55
Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2024 - 13:51

Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Νάουσα

Διαδώστε:
Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Νάουσα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων με την ευκαιρία της εορτής της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο το πρωί της Τρίτης 26ης Δεκεμβρίου 2023 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης, όπου θησαυρίζεται η Θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Παντανάσσης» και η Τιμία Κάρα του Οσίου Θεοφάνους, Προστάτου και Πολιούχου της ηρωικής πόλης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας το Ίδρυμα «Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ», του οποίου πρόεδρος τυγχάνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, απένειμε υποτροφίες σε πρωτοετείς νεοεισαχθέντες φοιτητές της πόλης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ευχήθηκε πατρικώς σε όλους τους φοιτητές που βραβεύτηκαν, συνεχάρη το συμβούλιο του Ιδρύματος και τον προιστάμενο του ως άνω Ιερού Ναού, Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως και Αρχιερατικό Επίτροπο Ειρηνουπόλεως Αρχιμανδρίτη Αρσένιο Χαλδαιόπουλο και τους συνεργάτες του για την σπουδαία δράση της τοπικής Εκκλησίας και το έργο που επιτελείται στην ενορία, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Μέσα στη χαρά των Χριστουγέν­νων ζούμε και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, στη Νάουσα μία ακό­μη χαρά. Τη χαρά να βραβεύουμε τους νέους και τις νέες που δια­κρίθηκαν στις εξετάσεις στα Ανώ­τα­τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πατρίδος μας εκ μέρους του Μη­τροπολιτικού Κέντρου Πολιτισμού «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ», του ιδρύματος αυτού της Εκκλησίας μας, το οποίο τόσα πολλά προσφέρει όχι μόνο στην ενο­ρία σας αλλά και σε όλη τη Νάουσα και στην Ιερά Μητρόπολή μας, και ιδίως στα παιδιά και τους νέους μας.

Χαιρόμαστε με τη χαρά της επιτυ­χίας σας, και εύχομαι σε όλους πα­τρικά και με πολλή αγάπη να συνε­χίσετε να προοδεύετε στις σπουδές σας και στη ζωή σας, με τη χάρη και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτό­κου της Παντανάσσης, για να προσ­φέρετε χαρά και στους οικείους σας, αλλά και σε όλους εμάς, τους πνευματικούς σας πατέρες, που παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγάπη την πορεία σας και προσευχόμαστε πάντοτε για την επιτυχία μας.

Εύχομαι και η νέα χρόνια, που αρχίζει σε λίγες ημέρες, να είναι γεμάτη πρόοδο και χαρά και για σας και για τις οικογένειές σας.»

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Λαμπρά εορτάστηκε η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Νάουσα. Υποτροφίες σε φοιτητές από το Ίδρυμα «Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ».

Κηρύττοντας τον θείο λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τόνισε:

«Μυστήριον ξένον ὁρῶ καί παρά­δοξον! οὐρανός τό σπήλαιον, θρό­νος χερουβικός ἡ Παρθένος».

Παράξενο και ασυνήθιστο όντως το γεγονός, του οποίου γίναμε χθες αυτόπτες μάρτυρες. Μυστήριο ξένο και παράδοξο η γέννηση  του Χρι­στού· γιατί «ὁ ἀχώρητος παντί, ἐχω­ρή­θη ἐν γαστρί»· γιατί ο άυλος, έλα­βε σώμα· γιατί ο Θεός έγινε άνθρω­πος. Αλλά το μυστήριο δεν σταμα­τα εδώ· συνεχίζεται. Το σπη­λαιο έγι­νε ουρανός και η Παναγία Παρ­θένος θρόνος χερου­βικός, για να υποδε­χθεί «τόν καθήμενον ἐπί τῶν Χε­ρου­βίμ».

Η ταπείνωση του Θεού, που «ἐ­κένωσεν ἑαυτόν μορφήν δούλου λαβών», που «ἔκλινεν οὐρανούς καί κατέβη», συναντά την ταπεί­νω­ση της Παναγίας που χωρίς δισταγμό απαντά στην είδηση του αρχαγ­γε­λου, «ἰδού ἡ δούλη Κυρίου, γέ­νοιτό μοι κατά τό ρῆμα σου», και δη­μιουργούν το θαύμα και τελε­σιουργούν το μυστήριο.

Και εμείς ενώπιον της φάτνης της Βηθλεέμ, ενώπιον του θαύματος της θείας Οικονομίας, προσκυνού­με τον δι᾽ ημάς γεννηθέντα Χρι­στό, προσκυ­νούμε και την Πανα­γία Μητέρα του. Τον Χριστό ως σω­τήρα και λυτρωτή μας και την Πα­ναγία Μητέρα του ως το μέσον της σωτηρίας μας, το μέσον διά του οποίου ο Χριστός ενανθρώπησε.

Και ενώ το θαύμα των Χριστου­γέννων είναι διαρκώς παρόν στην υμνολογία και τη ζωή της Εκ­κλη­σίας μας αυτές τις ημέρες, σήμερα η προσοχή στρέφεται ιδιαιτέρως προς την Παναγία μας, ως το σημα­ντι­κότερο πρόσωπο μετά τον Χρι­στο στο μεγάλο και κοσμοσωτήριο γε­γο­νος που εορτάσαμε κατά τη χθε­σινή ημέρα.

Και καθώς την ατενίζουμε σιω­πηλή, όπως απεικονίζεται στις εικό­­νες της Γεννήσεως, δίπλα στη φατ­νη του μονογενούς της Υιού, ας διδαχθούμε και εμείς από τη σιωπή της, ας διδαχθούμε από την εμπιστοσύνη της στον Θεό, ας διδα­χ­θούμε από το μεγαλείο της ταπει­νώσεώς της.

Γιατί αυτά τα τρία, ανάμεσα σε πολ­λα άλλα, έχει να διδάξει η Πα­ναγία μας σε όλους εμάς τους αν­θρώπους του 21ου αιώνα, πι­στους και λιγότερο πιστούς, ευσεβή τε­κνα της Εκκλησίας, αλλά και απο­μακρυσμένα τέκνα της που περ­νούν ίσως μόνο κάποιες τέτοιες ημέρες από τους ναούς της. Θέλει να διδάξει σε μας τους θορυβώδεις και αγαπώντες τον θόρυβο ανθρώπους, σε εμάς που νομίζουμε πως ο θόρυβος είναι απόδειξη της υπάρξεώς μας, είναι απόδειξη της παρουσίας μας, είναι τρόπος διασκεδάσεως και επικοι­νω­νίας με τους συνανθρώπους μας. Θέλει να διδάξει σε μας που φλυαρούμε ακατάπαυστα και με τα λόγια και με τις πράξεις μας, νομί­ζοντας ότι με τον τρόπο αυτό εκ­φράζουμε σκέψεις, αισθήματα και ιδέες, ότι καθορί­ζουμε την εξέλιξη των γεγονότων και την πορεία των πραγμάτων. Θέλει να διδάξει σε μας που διαδη­λω­νουμε κραυγάζο­ντας για τα δίκαιά μας, ότι η σιωπή δεν είναι δείγμα αδυναμίας, δεν είναι πράξη αδια­φορίας, δεν είναι έκφραση ανυπαρ­ξίας. Η σιωπή ει­ναι στάση ζωής που βοηθά τον αν­θρωπο να κατανοήσει την κατά­στα­ση του και τα θέματα που τον απασχολούν. Είναι στάση ζω­ης που του δίνει τη δυνατότητα να επικοι­νωνήσει με τον Θεό και να του ζητήσει τη βοήθειά του. Είναι στα­ση ζωής για να δείξει στους ισχυρούς της κοινωνίας και της γης ότι έχει δίκαιο, αν τα αιτήματά του είναι δίκαια, γιατί συνήθως κραυ­γάζουν όσοι θέλουν μόνο να επι­βάλλουν με τις κραυγές το δήθεν δίκαιό τους.

Η Παναγία μας με τη στάση της δίπλα στη φάτνη του νεογέννητου Χριστού μας διδάσκει την εμπιστο­σύνη που πρέπει να έχουμε στον Θεό. Γιατί εμείς αγωνιούμε, σχε­διά­ζουμε, προσπαθούμε να διευθε­τη­σουμε τις υποθέσεις μας, αλλά δεν σκεφτόμαστε τον Θεό, δεν υπο­λο­γίζουμε ότι οι ζωές μας βρίσκο­νται στα δικά του χέρια και ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να τακτο­ποι­η­σουμε τα θέματα που μας απα­σχο­λούν, είναι να εμπιστευθούμε «τά καλά καί συμφέροντα ταῖς ψυ­χαῖς ἡμῶν» στη δική του πατρική αγάπη και θεία Πρόνοια.

Όμως για να το επιτύχουμε αυτό, θα πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε ταπείνωση, η οποία είναι το τρίτο δίδαγμα της ζωής και της στάσεως της Παναγίας μας.

Αν προσπαθούμε να αποκτή­σου­με ταπείνωση, τότε αρχί­ζουμε να κα­τα­νοούμε το πεπερασμένο των δυ­νατοτήτων μας, τότε καταλα­βαί­­νουμε πόσο ανάγκη έχουμε τη βοή­θεια του Θεού, τότε συνειδητο­ποι­ούμε πως η εμπιστοσύνη στον Θεό μας χαρίζει τη γαλήνη και την ασφάλεια που αναζητά η ψυχή μας, την ειρήνη και την χαρά που διεκ­δικούμε με ποικίλους τρόπους και μέσα από λάθος δρόμους.

Αυτές τις ημέρες που θα προσκυ­νού­με την εικόνα της Γεν­νήσεως του Χριστού, που θα βλέπουμε την Παναγία μας σιω­πη­λη δίπλα στη φάτνη, ας την παρα­κα­λούμε να μας αξιώσει με τη μεσι­τεία της προς τον δι᾽ ημάς εναν­θρω­πήσαντα Υιό της να αποκτήσουμε και εμείς αυτές τις τρεις αρετές της, ώστε να μπορέσουμε δι᾽ αυτών να γίνουμε μέτοχοι της σωτηρίας που έφερε με τη γέννησή του ο Χριστός.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων