04/06/2022 04/06/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης, όπου αποθησαυρίζεται η Θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Παντανάσσης», το πρωί του Σαββάτου 4 Ιουνίου. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της 4ης Ιατρικής Εβδομάδος προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού και των ΚΗ’ Παυλείων, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ημερίδα πρεσβυτερών...
04 Ιουνίου, 2022 - 18:30

Ημερίδα Ι.Μ.Βεροίας: «Η δύναμη της προσευχής στην αντιμετώπιση των κρίσεων»

Διαδώστε:
Ημερίδα Ι.Μ.Βεροίας: «Η δύναμη της προσευχής στην αντιμετώπιση των κρίσεων»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης, όπου αποθησαυρίζεται η Θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Παντανάσσης», το πρωί του Σαββάτου 4 Ιουνίου. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της 4ης Ιατρικής Εβδομάδος προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού και των ΚΗ’ Παυλείων, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ημερίδα πρεσβυτερών και μητέρων κληρικών που φέτος είχε ως θέμα «Η δύναμη της προσευχής στην αντιμετώπιση των κρίσεων».

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αντιγονιδών Αρχιμ. Παύλος Σταματάς, ενώ στο τέλος τελέστηκε μνημόσυνο για την κατά σάρκα μητέρα του Σεβασμιωτάτου κ. Παντελεήμονος, μακαριστή Βασιλεία Καλπακίδου, η οποία εκοιμήθη στις 4 Ιουνίου του 2004.

Οι ομιλητές στην Ημερίδα

Στο πλαίσιο της 4ης Ιατρικής Εβδομάδος προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού και των ΚΗ’ Παυλείων, ακολούθησε στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ η καθιερωμένη ημερίδα πρεσβυτερών και μητέρων κληρικών που φέτος είχε ως θέμα «Η δύναμη της προσευχής στην αντιμετώπιση των κρίσεων».

Στην αρχή της Ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν οι πρεσβυτέρες και οι μητέρες των αγάμων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Σαββίδης, Υπεύθυνος του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων απηύθυνε τον πατρικό του χαιρετισμό.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η Πρεσβυτέρα Αικατερίνη Αγγελίδου, η οποία μίλησε με θέμα: «Η συμβολή της προσευχής στην αντιμετώπιση των κρίσεων της οικογένειας».

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Αρχιερατικός Επίτροπος Ειρηνουπόλεως και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Θεομητορικές συμβουλές για τις οικογενειακές κρίσεις».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, απένειμε τα αναμνηστικά των «ΚΗ´ Παυλείων» στους συντελεστές της εκδήλωσης εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του για τη συμμετοχή τους.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με γεύμα, το οποίο παρέθεσε η φιλόξενη ενορία της Παναγίας σε όλους τους συμμετέχοντες.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του κατά την έναρξη της ημερίδος ανέφερε μεταξύ άλλων: Υπό τη σκέπη της Παναγίας της Παντανάσσης, στην οποία είναι αφιε­ρωμένο το Μητροπολιτικό Κε­ντρο Πολιτισμού της Ιεράς μας Μη­τροπόλεως εδώ στη Νάουσα, και μετά τη θεία Λειτουργία, την οποία τελέσαμε στον ιερό ναό της Παναγίας μας, πραγματοποιούμε σήμερα τη δεύτερη Ημερίδα των φετινών ΚΗ´ Παυλείων προς τιμήν του ιδρυτού της τοπικής μας Εκ­κλησίας, του πρωτοκορυφαίου απο­στόλου Παύλου.

Η δεύτερη αυτή Ημερίδα απευθύ­νεται στις πρεσβυτέρες και στις μη­τέρες των κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Και ίσως δεν θα υπήρχε καταλληλότερος χώρος για να πραγματοποιηθεί η Ημερίδα μας παρά η όμορ­φη αυτή αίθουσα, η αφιερωμένη στην Παναγία την Παντάνασσα.

Ίσως όμως δεν θα υπήρχε και κα­ταλληλότερη ημέρα από τη σημε­ρι­­νη για την πραγματοποίηση της Ημερίδος των πρεσβυτερών και των μητέρων των κληρικών, κα­θως σήμερα η Εκκλησία μας εορ­τα­ζει τη Μάρθα και τη Μαρία, τις αδελφές του Λαζάρου, του φίλου του Κυρίου μας, τον ρόλο των οποίων συνεχίζουν στην Εκκλησία μας, θα μπο­ρού­σαμε να πούμε, οι πρεσβυτέρες και οι μητέρες των κληρικών μας.

Διότι τι έκαναν η Μάρθα και η Μαρία; Η μία, η Μαρία, καθόταν παρά τους πόδας του Ιησού, όταν εκείνος βρισκόταν στο σπίτι τους, και άκουε τον λόγο του.

Η άλλη, η Μάρθα, αναλωνόταν για να διακονήσει τον Χριστό και τους μαθητές του με πολλή αγάπη, θυσιάζοντας την ευχαρίστηση που θα προκαλούσε ασφαλώς και σε αυτήν να κάθεται μαζί με την αδελ­φη της και να ακούει τον Κύριο, και κοπιάζοντας για να τον διακονήσει.

Κάτι ανάλογο κάνετε και σείς στις ημέρες μας, συνδυάζοντας και τους δύο ρόλους. Μέσα στην Εκκλησία, που είναι και δικό σας σπίτι, είστε οι πρώτες που ακούτε τον θείο λο­γο από τους ιερείς συζύγους ή παιδιά σας, οι πρώτες που μετέχετε στη λειτουργική ζωή της ενορίας. Και από την άλλη είστε εσείς που κοπιάζετε για να διακονήσετε τους κληρικούς, για να φροντίσετε για τις υλικές ανάγκες και τις τρέχου­σες υποχρεώσεις, ώστε εκείνοι να είναι απερίσπαστοι στην ιερατική τους διακονία. Και ακόμη μεριμνά­τε και εργάζεσθε, όπως και η Μαρ­θα, στο φιλανθρωπικό και κοινω­νι­κο έργο της ενορίας, συμπαρα­στε­κόμενοι και στον τομέα αυτό τους ιερείς μας.

Με χαρά, λοιπόν, σας καλωσο­ρίζω στην Ημερίδα μας, στην Ημ­ερίδα των πρεσβυτερών και των μητέρων των κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, η οποία είναι μία μικρή ανταπόδοση της προσ­φο­ρας σας στην Εκκλησία και στους κληρικούς μας, το έργο των οποίων στηρίζετε με το δικό σας έργο και με τις δικές σας θυσίες.

Το θέμα της Ημερίδος μας, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδη­λώσεων των ΚΗ´ Παυλείων, όπως είπα και γνωρίζετε, είναι «Η δύνα­μη της προσευχής στην αντιμε­τώπιση των κρίσεων».

Όλες το γνωρίζετε ότι ζούμε τα τελευταία χρόνια σε μία περίοδο κρίσεων, κρίσεων τις οποίες οι ισχυ­ροί του κόσμου και οι υπεύ­θυνοι προσπαθούν να τις επιλύ­σουν και να τις αντιμετωπίσουν με ποικίλους τρόπους, όχι όμως πάντοτε με επιτυχία.

Και μπορεί εσείς, βεβαίως, να μην είστε υπεύθυνες για την επίλυση αυτών των κρίσεων, αλλά όλους μας αγγίζουν, όλους μας θίγουν αυτές οι κρίσεις και καλούμεθα όλοι να συστρατευθούμε για την αντι­μετώπισή τους.

Επιπλέον εκτός από τις διάφορες κρίσεις, οι οποίες κατά περιόδους πλήττουν την πατρίδα μας ή τον κόσμο, υπάρχουν και οι μικρότερες κρίσεις, οι κρίσεις που προκαλού­νται ίσως και από δική μας υπαι­τιότητα και αφορούν στις οικογέ­νειές μας, στην ενορία μας, στην Εκκλησία μας και όπου αλλού.

Και ας μην θεωρήσουμε ότι οι κρι­σεις δεν είναι κάτι που συναντούμε συχνά. Οι κρίσεις, μικρότερες ή με­γα­λύτερες, στιγμές δηλαδή και καταστάσεις που μας βγάζουν από τη σειρά που είχαμε και που προ­καλούν στενοχώρια ή ένταση στη σχέση μας με τους άλλους ανθρώ­πους, είναι καθημερινότητα στη ζωή μας. Ένας πειρασμός, μία δοκι­μασία σε μας ή στην οικο­γένειά μας, τη φυσική ή την πνευ­ματική, μπορεί να προκαλέσει κρίση. Το ζήσαμε πρόσφατα με την πανδημία και την κρίση που δη­μι­ούργησε, δυστυχώς, και μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας και των ενοριών μας.

Πως όμως θα αντιμετωπίσουμε αυ­τες τις κρίσεις; Ασφαλώς αξιο­ποιούμε και τον λόγο και τη συμ­βουλή και τη νουθεσία και την υπο­μονή, προσπαθώντας να κα­τευ­νάσουμε τα πνεύματα. Έχουμε χρέος να το κάνουμε και εμείς οι κληρικοί αλλά και σείς ως πρεσβυ­τέρες, ως σύζυγοι, ως μητέρες, στις κρίσεις που ο καθένας μας καλείται να αντιμετωπίσει.

Όμως μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που έχουν τα λόγια και τα επι­χειρήματα προς τους ανθρώ­πους, έχει ο λόγος προς τον Θεό, η προσευχή. Αυτή είναι η μεγαλύ­τε­ρη δύναμή μας σε όλες τις κρίσεις. Και αν ο ίδιος ο Χριστός, στις πιο δύσκολες στιγμές της επιγείου ζωής του, σε όλες τις, κατ᾽ αν­θρω­πον θα λέγαμε, «κρίσεις» που αντι­μετώπισε, με μεγαλύτερη αυτή λίγο πριν από το Πάθος του, προ­σευχόταν στον Θεό, αντιλαμβα­νόμαστε, νομίζω, πόση σημασία έχει η προσευχή και για μας και πόση δύναμη μπορεί να μας δώσει.

Το παράδειγμα της προσευχής του Κυρίου μας, ακολούθησε και η Πα­ναγία Μητέρα του, που αποσυρό­ταν και προσηύχετο στο όρος των Ελαιών, αλλά και ο πρωτοκορυ­φαίος απόστολος Παύλος και όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας, που πολύ συχνά βρέθηκαν αντιμέτω­ποι με ποικίλες κρίσεις. Η δύναμη της προσευχής ήταν και γι᾽ αυτούς το ισχυρότερο μέσο για να τις αντιμετωπίσουν.

Η δύναμη, λοιπόν, της προσευχής στην αντιμετώπιση των κρίσεων είναι και το θέμα της Ημερίδος μας, στην οποία θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε δύο εισηγήσεις. Ειση­γητές μας είναι ο πανοσιολο­γιώ­τατος αρχιμανδρίτης π. Αρσέ­νιος Χαλδαιόπουλος και η πρεσβυ­τέρα κ. Αικατερίνη Αγγελίδου. Τους και ευχαριστώ από καρδίας.

Ας τους ακούσουμε.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων