12/04/2023 12/04/2023 Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε χθες στην Ακολουθία του Νυμφίου και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου του Νέου, Πολιούχου Βεροίας. “Δεν αρκεί να είναι η μετάνοιά μας μία μετάνοια εξωτερική, μία μετάνοια τυπική, μία μετάνοια που λέμε ότι την αισθανόμαστε και την δείχνουμε, επειδή γνωρίζουμε ότι...
12 Απριλίου, 2023 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2023 - 17:22

Κατάμεστος ο πολιούχος της Βεροίας στον Όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης

Διαδώστε:
Κατάμεστος ο πολιούχος της Βεροίας στον Όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε χθες στην Ακολουθία του Νυμφίου και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου του Νέου, Πολιούχου Βεροίας.

“Δεν αρκεί να είναι η μετάνοιά μας μία μετάνοια εξωτερική, μία μετάνοια τυπική, μία μετάνοια που λέμε ότι την αισθανόμαστε και την δείχνουμε, επειδή γνωρίζουμε ότι πρέπει να μετανοήσουμε και να ζητήσουμε συγχώρηση από τον Θεό, αλλά τελικά μετα­νοούμε μόνο με τα χείλη, χωρίς να αισθα­νόμεθα κάτι βαθύ­τερο και ουσια­στι­κότερο, χωρίς να έχουμε απο­φασίσει να αλλάξουμε τη ζωή μας, γιατί τότε δεν μας ωφελεί και δεν μας οδηγεί στη σωτηρία”, αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του.

Η ομιλία του Μητροπολίτης Βεροίας

«Τη αγία και Μεγάλη Τετάρτη, της αλειψάσης τον Κύριον μύρω πόρ­νης γυναικός, μνείαν ποιείσθαι οι θειότατοι Πατέρες εθέσπισαν», ακού­σαμε πριν από λίγο στο Συνα­ξάριο της αυριανής ημέρας.

Μία αμαρτωλή γυναίκα όρισαν οι πατέρες της Εκκλησίας μας να μνη­μονεύεται κατά την αυριανή ημέρα, την Αγία και Μεγάλη Τε­ταρ­τη. Όχι βεβαίως για να ανα­δείξουν την αμαρτωλή ζωή της, αλλά για να προβάλλουν τη μετά­νοια και την ευγνωμοσύνη της προς τον Χριστό ως παράδειγμα προς όλους μας. Ακολουθούν με την επιλογή αυτή τον λόγο του Κυρίου μας, ο οποίος, απαντώντας στον Ιούδα που κατέκρινε τη γυναίκα για την άσκοπη δήθεν σπατάλη του μύρου, με το οποίο έπλυνε τα πόδια του Ιησού, είχε πεί ότι η πράξη της θα κη­ρυ­χθεί όπου και εάν κηρυχθεί το ευαγ­γέλιό του.

Ποιος είναι όμως ο λόγος της μνείας και της προβολής της πρα­ξεως της αμαρτωλής αυτής γυναι­κος; Δεν είναι άλλος από το γεγο­νος ότι η πράξη της αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή του κηρύγμα­τος του Χριστού, το οποίο είναι κήρυγμα μετανοίας.

Τι είπε ο Χρι­στος; «ουκ ήλθον κα­λέσαι δικαίους, αλλ᾽ αμαρτωλούς εις μετάνοιαν». Όποιος δηλαδή μετα­νοεί, αντιλαμβανόμενος ότι η αμαρτία είναι προσβολή του Θεού και των εντολών του και το μόνο που τον αποκαθιστά είναι η αλλα­γη του τρόπου ζωής, η αλλαγή του νοός του, αυτός εφαρμόζει το κη­ρυγμα του Χριστού και ακολουθεί την οδό που οδηγεί στη σωτηρία.

Αυτό το παράδειγμα της μετα­νοί­ας προσφέρει η αμαρτωλή γυ­ναί­κα σε όλους μας με την πράξη της. Και είναι ένα σπουδαίο παρά­δειγμα μετα­νοί­ας, γιατί συνδυάζει δύο ση­μα­ντικά στοιχεία που αξίζει να τα προσέξουμε. Δεν προσφέρει η γυναίκα μόνο το μύρο, αλλά γονα­τίζει και πλύνει η ίδια τα πόδια του Χριστού. Και ακόμη προσφέρει μαζί με το μύρο και τα δάκρυά της, τα δάκρυα της μετανοίας της. «Πόρνη προσήλθέ σοι, μύρα συν δάκρυσι, κατακε­νού­σα σου ποσί Φι­λάνθρωπε», ακού­σα­με προηγου­μεν­ως να ψάλλει ο ιερός υμνο­γράφος.

Να, ο λόγος για τον οποίο ο Χρι­στός δέχεται να του πλύνει η αμαρ­τωλή γυναίκα τα πόδια του με μυύρο. Να, γιατί την υπε­ρα­σπίζεται από την υποκριτική αντί­δραση του Ιούδα. Να, γιατί δέχεται τη μετά­νοιά της και όχι μόνο την συγχωρεί αλλά και την ανυψώνει σε πρότυπο μετανοίας.

Η γυναίκα αυτή δεν εξαγό­ρασε την άφεση με το μύρο, αλλά με την ταπείνωση και τα δάκρυά της, που εξέφραζαν την ειλικρινή της μετά­νοια και την πραγματική διάθεση της ψυχής της. Και γι᾽ αυτό προ­βάλλεται κατά τη σημερινή ημέρα από την Εκκλησία μας: για να μας υπενθυμίσει και να μας διδάξει ότι η μετάνοια, την οποία θέλει ο Χρι­στος, δεν περιορίζεται μόνο σε εξω­τερικά στοιχεία, δεν εκφρά­ζε­ται μόνο με κάποια προσ­φορά ή φιλανθρωπία ή έστω με κάποια άλλα καλά έργα. Για να είναι ευ­πρόσδεκτη η μετάνοιά μας από τον Χριστό πρέπει να συνοδεύεται και από ταπείνωση και συντριβή ψυ­χης. Πρέπει να εκφράζεται και με δάκρυα, τα οποία πλύνουν την ψυ­χη του μετανοούντος, όπως έπλυ­ναν τα δάκρυα της γυναικός τα πόδια του Χριστού.

Δεν αρκεί να είναι η μετάνοιά μας μία μετάνοια εξωτερική, μία μετάνοια τυπική, μία μετάνοια που λέμε ότι την αισθανόμαστε και την δείχνουμε, επειδή γνωρίζουμε ότι πρέπει να μετανοήσουμε και να ζητήσουμε συγχώρηση από τον Θεό, αλλά τελικά μετα­νοούμε μο­νο με τα χείλη, χωρίς να αισθα­νόμεθα κάτι βαθύ­τερο και ουσια­στι­κότερο, χωρίς να έχουμε απο­φασίσει να αλλάξουμε τη ζωή μας, γιατί τότε δεν μας ωφελεί και δεν μας οδηγεί στη σωτηρία.

Ας διδαχθούμε απόψε από το πα­ράδειγμα της αμαρτωλής γυναί­κας και ας προσπαθήσουμε να ακο­λου­θήσουμε το δικό της υπόδειγμα ειλι­κρινούς μετανοίας, ώστε να αξιωθούμε και εμείς να βρούμε έλεος και χάρη από τον Χριστό και να επιτύχουμε τη σωτηρία μας.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων