02/06/2023 02/06/2023 Την Πέμπτη 1 Ιουνίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κόμισε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού από την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ναούσης και στη συνέχεια χοροστάτησε στον Εσπερινό της αποδόσεως της Δεσποτικής εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου. Μετά το...
02 Ιουνίου, 2023 - 8:45
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2023 - 11:04

Μεταφορά Ιερού Λειψάνου του Αγ. Λουκά του Ιατρού στη Νάουσα (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Μεταφορά Ιερού Λειψάνου του Αγ. Λουκά του Ιατρού στη Νάουσα (ΦΩΤΟ)

Την Πέμπτη 1 Ιουνίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κόμισε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού από την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ναούσης και στη συνέχεια χοροστάτησε στον Εσπερινό της αποδόσεως της Δεσποτικής εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού στο πνευματικό κέντρο της ενορίας ακολούθησε η εκδήλωση με θέμα: «Κάπνισμα και καρδιά», η οποία εντάσσεται στην «5η Ιατρική Εβδομάδα του Αγίου Λουκά του Ιατρού» που διοργανώνει η Ιερά μας Μητρόπολη σε συνεργασία με όλους τους υγειονομικούς φορείς της Ημαθίας για 5η συνεχή χρονιά.

Στην αρχή χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων και στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο προσκεκλημένος ομιλητής,  ιατρός – καρδιολόγος κ. Χρήστος Ταχματζίδης, ενώ την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο Αρχιμ. Παίσιος Παλαιάς.

Στο τέλος ο Ποιμενάρχης κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες προς τον εκλεκτό ομιλητή και τον συνεχάρη για τον γλαφυρό και εμπνευσμένο λόγο του, ενώ δεν παρέλειψε να του προσφέρει το αναμνηστικό των «ΚΘ’ Παυλείων».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ανέφερε μεταξύ άλλων: Συνεχίζοντας το πρόγραμμα της Ε´ Ιατρικής Εβδομάδος, την οποία διοργανώνει και φέτος η Ιερά μας Μητρόπολη προς τιμήν του αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμ­φερουπόλεως, του ιατρού, με σκο­πο να αναδείξει την ιερή μορφή του ως ενός μεγάλου ιατρού αλλά και ενός πολύ θαυματουργού αγίου, συγχρόνως όμως και την αγάπη του προς τους ανθρώπους και τη φροντίδα του για τους ασθενείς και τους πάσχοντες, μετα­φέραμε απόψε από την Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά στη Να­ουσα και στην ενορία σας, στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεο­τόκου, το ιερό και σεπτό λεί­ψανο του αγίου Λουκά, για να το προσκυνήσετε και να λάβετε τη χάρη και την ευλογία του αγίου .

Παράλληλα όμως θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε και μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημερω­τι­κη εκδήλωση για καρδιολογικά θέματα, τα οποία είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι, καθώς η καρδιά αποτελεί ζωτικό όργανο του ανθρω­πίνου σώματος και πρέπει να φροντίζουμε για την καλή λει­τουργία της, η οποία επηρεάζεται από διάφο­ρους παράγοντες.

Στον βίο του αγίου Λουκά, τον οποίο τιμούμε αυτές τις ημέρες ιδιαιτέρως στην Ιερά  Μη­τρο­πολη, τόσο με τον πανηγυρικό εορ­τασμό της μετακομιδής του ιερού του λειψάνου από τη Συμφε­ρού­πολη στη Βέροια στις 29 Μαίου όσο και με τον εορτασμό της μνήμης του στις 11 Ιουνίου, βλέπουμε πόσο αρνητικά επέδρασαν στην καρδιά του και τη λειτουργία της οι φυλα­κίσεις, οι εξορίες και τα ποι­κίλα βασανιστήρια, τα οποία αντι­μετώπισε ο άγιος Λουκάς, διωκό­μενος από το άθεο καθεστώς της τότε Σοβιετικής Ενώσεως, γιατί πίστευε και ομολογούσε τον Χρι­στο με τον λόγο του στις πανε­πιστημιακές αίθουσες και με το έργο του ως ιατρός.

Όπως γνωρίζουμε, παρά τις απα­γορεύσεις, ο άγιος Λουκάς δεν χειρουργούσε ποτέ τον ασθενή του, εάν δεν προσευχόταν, εάν δεν έκανε το σημείο του σταυρού επά­νω στο σημείο της επεμ­βάσεως, εάν δεν υπήρχε η εικόνα της Παναγίας μέσα στο χειρουρ­γείο, κάτι που παρά τις αντιδράσεις κατόρθωσε να το επιβάλλει.

Στη σημερινή μας εκδήλωση θα έχου­με τη χαρά να ακούσουμε έναν εκλεκτό ιατρό και άνθρωπο, τον καρ­διολόγο μας κ. Χρήστο Ταχματζίδη, ο οποίος θα μας ομιλήσει για θέματα σχετικά με την ειδικότητά του.

Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμό­τατα για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως και την παρουσία του στη αποψινή εκδήλωση.

Και ακόμη να ευχαριστήσω και πάλι τους επιστημονικούς Συλλό­γους της Ημαθίας, τον Ιατρικό, τον Οδοντιατρικό και τον Φαρμα­κευ­τικό Σύλλογο, τα Νοσοκομεία μας και το Παράρτημα του Ελληνι­κού Ερυθρού Σταυρού για τη συμ­μετοχή τους στη διοργάνωση της Ε´ Ιατρικής Εβδομάδος προς τιμήν του αγίου Λουκά, αλλά και όλους εσάς που συμμετέχετε στη αποψινή εκδήλωση.

 Ας ακούσουμε, λοιπόν, τον λαμπρό μας ομιλητή και ιατρό και θα ωφεληθούμε όλοι.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων