10/11/2023 10/11/2023 O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» ανέπτυξε χθες το θέμα: «Από το μυστήριο του βαπτίσματος αρχίζει η εν Χριστώ ζωή». Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς...
10 Νοεμβρίου, 2023 - 12:08
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2023 - 12:09

Mητροπολίτης Βεροίας: «Από το μυστήριο του βαπτίσματος αρχίζει η εν Χριστώ ζωή» (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Mητροπολίτης Βεροίας: «Από το μυστήριο του βαπτίσματος αρχίζει η εν Χριστώ ζωή» (ΒΙΝΤΕΟ)

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» ανέπτυξε χθες το θέμα: «Από το μυστήριο του βαπτίσματος αρχίζει η εν Χριστώ ζωή».

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Στη διαδικτυακή ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων:

Σε προηγούμενη ομιλία ακούσαμε τον άγιο Νικόλαο Καβάσιλα να μας εξηγεί πως αποδεικνύεται μέσα από τα ονόματα που χρησιμοποιούμε για το ιερό μυστήριο του βαπτίσματος αλλά και μέσα από όσα τελούνται στο πρώτο μέρος του ιερού μυστηρίου ότι το βάπτισμα συνιστά την πνευματική μας γέννηση και κατά συνέπεια αποτελεί θεμέλιο της εν Χριστώ ζωής, όπως επανειλημμένα έχουμε πεί.

Όπως είπαμε ήδη κατά το άγιο βάπτισμα πεθαίνουμε ως προς κάτι και γεννιόμαστε κάτι άλλο, απορρίπτουμε κάτι και αποκτούμε κάτι άλλο. Χρειάζεται στη συνέχεια να διευκρινίσουμε ως προς τι πεθαίνουμε και ως προς τι γεννιόμαστε, τι απορρίπτουμε και τι αναλαμβάνουμε, προκειμένου να κατανοήσουμε ποια είναι η κατά Χριστόν ύπαρξη και ζωή.

Πεθαίνουμε ως προς την αμαρτία και γεννιόμαστε ως προς τη δικαιοσύνη και την αρετή. Το πρώτο ταυτίζεται με τον παλαιό άνθρωπο, ενώ το δεύτερο με τον καινό άνθρωπο. Τον πρώτο τον απορρίπτουμε, όπως είπαμε, μαζί με την αμαρτία και αναλαμβάνουμε τον νέο άνθρωπο, αυτόν που είναι συμφιλιωμένος με τον Θεό.

Πώς όμως επιτελείται αυτή η νέκρωση και κατάργηση της αμαρτίας με το μυστήριο του βαπτίσματος, ώστε να μπορούμε όντως να εισέλθουμε στη νέα ζωή, στην εν Χριστώ ζωή, θα μας το εξηγήσει στη συνέχεια του δευτέρου λόγου του έργου του «Περί της εν Χριστώ ζωής» ο άγιος Νικόλαος, με την οποία θα συνεχίσουμε και εμείς στην επόμενη ομιλία“.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων