12/04/2024 16/04/2024 Στο πλαίσιο της σειράς των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος», το απόγευμα της Πέμπτης 11ης Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ανέπτυξε το θέμα: «Η Υπεραγία Θεοτόκος αποτελεί πρότυπο πνευματικής εργασίας». Παρακολουθήστε την ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος:  Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις...
12 Απριλίου, 2024 - 20:38
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2024 - 0:44

Μητροπολίτης Βεροίας: «Η Παναγία αποτελεί πρότυπο πνευματικής εργασίας»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Βεροίας: «Η Παναγία αποτελεί πρότυπο πνευματικής εργασίας»

Στο πλαίσιο της σειράς των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος», το απόγευμα της Πέμπτης 11ης Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ανέπτυξε το θέμα: «Η Υπεραγία Θεοτόκος αποτελεί πρότυπο πνευματικής εργασίας».

Παρακολουθήστε την ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος:

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Στη διαδικτυακή ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων:

Ακούεται και είναι αλήθεια ότι η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι καιρός νηστείας, αγρυπνίας και προσευχής. Είναι όμως και καιρός περισυλλογής και πνευματικής εργασίας. «Δεῦτε ἐργασώμεθα ἐν τῷ μυστικῷ ἀμπελῶνι», θα ακούσουμε την Εκκλησία μας να μας καλεί στον κατανυκτικό Εσπερινό της επομένης, τετάρτης Κυριακής των Νηστειών.

Πόση είναι η πνευματική σου εργασία καθημερινά; Πόσο συνυπάρχεις και συμμετέχεις στα παθήματα του Χριστού με τη βία και την υπομονή, την ταπείνωση, την υπακοή και νέκρωση του εαυτού σου;

Αν αυτά είναι ξένα για σένα, ξένη είναι και η χάρη του Θεού και φυσικά ξένη και η πολιτεία των αγίων και ο Χριστός. Γιατί αν δεν συμπάσχουμε με τον Χριστό ούτε και θα συναναστηθούμε μαζί του, γιατί η ανάσταση γίνεται διά του αγίου Πνεύματος, καταλήγει ο όσιος Συμεών.

Λοιπόν, δεν αρκούν τα τυπικά καθήκοντα, ούτε φέρνουν τη χάρη του Θεού. Τη χάρη την αποσπά η ταπεινή πνευματική εργασία μέσα μας.

Και το βλέπουμε αυτό και στην περίπτωση της Παναγίας μας. Τι λέει η ίδια η Υπεραγία Θεοτόκος για τη χάρη που έλαβε από τον Θεό και το Πανάγιο Πνεύμα που ενοίκησε στην ψυχή της;  «Ὅτι ἐπέβλεψεν ἐπί τήν ταπείνωσιν τῆς δούλης αὐτοῦ».

Η Υπεραγία Θεοτόκος αποτελεί πρότυπο πνευματικής εργασίας. Αν δούμε τη ζωή της, θα διαπιστώσουμε ότι έκανε ό,τι έκαναν και οι μεγάλοι όσιοι στους οποίους αναφέρθηκε ο όσιος Συμεών ο νέος Θεολόγος.

Δεν την βλέπουμε ούτε να απολαμβάνει τιμές και δόξες, επειδή είναι Μητέρα του Κυρίου μας, ούτε να διεκδικεί ρόλους ή να βρίσκεται στο προσκήνιο. Ζεί σιωπηλά, διακριτικά και με ταπείνωση και η μόνη σχεδόν στιγμή που φαίνεται, μετά την Υπαπαντή του Υιού της και την προφητεία που άκουσε από τον δίκαιο Συμεών για τη ρομφαία που θα διαπεράσει την ψυχή της, είναι η στιγμή που βρίσκεται κάτω από τον Σταυρό, για να δεί τον Υιό της σταυρούμενο για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Γι᾽ αυτό και αξιώνεται να απολαύσει το πλήρωμα της θείας Χάριτος και να αποτελεί παράδειγμα υψηλής πνευματικής εργασίας και πρότυπο και για τον δικό μας αγώνα και για τη δική μας προσπάθεια να εργασθούμε πνευματικά στον μυστικό αμπελώνα της ψυχής μας, ώστε να λάβουμε χάρη και έλεος και να αξιωθούμε και της σωτηρίας μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων