22/12/2021 22/12/2021 Το πρωί της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Βεροίας με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ανέφερε : «Η ομο­λογία της πίστεως και το μαρτύριο της ζωής...
22 Δεκεμβρίου, 2021 - 21:46
Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2021 - 22:20

Μητροπολίτης Βεροίας: Πρό­­­τυπο η Αγία Αναστασία η Φαρ­­μα­κολύτρια

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Βεροίας: Πρό­­­τυπο η Αγία Αναστασία η Φαρ­­μα­κολύτρια

Το πρωί της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Βεροίας με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ανέφερε : «Η ομο­λογία της πίστεως και το μαρτύριο της ζωής της εορταζο­με­νης αγίας Αναστασίας της φαρ­­μα­κολυτρίας για χάρη του Χρι­στού, η καθαρό­τητα της ζωής και η αγά­πη της προς τους αν­θρώπους και ιδί­ως προς τους πά­σχο­ν­τες, είναι το φως που φω­τίζει τη ζωή μας. Είναι και μπορεί να είναι πρό­­­τυπο ζωής και για μας».

“Μαζί με το χαρμόσυνο και λαμπρό φως του α­στρου της Βηθλεέμ το οποίο θα καταυγάσει σε λίγες ημέ­ρες με το φως του όλο τον κόσμο αν­αγ­γέλοντας το θαύμα της γεν­νήσεως του Χριστού λάμπει ση­με­ρα και η μνήμη της αγί­ας μεγα­λο­μαρ­τυρος Ανα­στα­σίας της φαρ­μα­κο­­λυ­τρίας. Λάμπει, γιατί οι άγιοι της Εκ­κλη­σίας μας απο­τελούν τα φώτα, τα οποία κα­ταυγάζουν το νοη­το στε­­ρε­ωμά της, αποτελούν τα φώτα που κα­ταυ­γάζουν τις ψυ­χες των πιστών.

Και δεν είναι φώτα που σβύνουν και σκοτεινιάζουν οι άγιοι. Είναι φώτα αείφω­τα, που ούτε σβύνουν, ούτε θαμπώνουν, ούτε καταργού­νται, ούτε αντικαθίστανται, αλ­λα λάμπουν στους αιώνες και φωτί­ζουν όσους θέλουν να δούν το φως τους, όσους θε­λουν να αξιοποιή­σουν το φως τους, όσους θε­λουν να χρησιμοποιούν το φως τους για να πο­ρεύονται μέσα σε έναν κόσμο, στον ο­ποίον μπο­­­ρεί να πε­ρισ­σεύ­ουν τα τεχνητά φω­τα, δυστυχώς όμως κυρι­αρ­χεί το σκοτάδι. Αυτό το φως που εκ­πη­­γάζει και από τη ζωή και το μαρτύριο της εορ­­ταζομένης α­­γι­ας Ανα­στασίας της φαρμακολυτρίας είναι που λάμπει σήμερα και καταυγάζει την Εκκλη­σία και τους πιστούς”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

“Κα­τα­­γόμενη η αγία Α­να­­στασία από πλού­σια οι­κο­γένεια και μη θε­λοντας να δεσμευθεί στα δεσμά του γάμου στα οποία την υποχρέ­ω­­σε ο πατέρας, προ­τι­μη­­σε να διαθέσει την πε­ριουσία της για να ανακου­φίσει τους πάσχοντες αδελφούς της. Ανάμεσά τους και ε­κεί­νοι που αγωνιζόταν για την πι­στη του Χρι­στού, οι χρι­στιανοί μάρτυρες, τους οποίους η σκληρότητα των Ρω­μαί­­ων αυτοκρατό­ρων τους οδηγούσε στις φυ­λα­κες και στα βα­σα­νι­­στήρια και από εκεί στο μαρτύριο.

Όσοι τη γνώριζαν, την έβλεπαν συχνά στις φυλακές και τα στα­δια της Pώμης, όπου πη­γαι­νε για να ενι­σχύσει τους μάρτυρες της πι­στε­ως, για να ανα­κου­φι­σει με κάθε τρόπο τους πόνους τους και στο τέλος για να περι­συλλέξει με σε­βα­σμο τα σε­πτα λείψανά τους και να τα ενταφιάσει με τι­μή”, σημείωσε ο Μητροπλίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

“Η γενναιότητά της ό­μως δεν εκ­φράσθηκε μό­­­νο μέσω αυτής της δρα­­­στηριότητός της, αλ­­λά και με την προ­σω­πική της ο­μο­­λογία πι­στε­ως, όταν κλήθηκε ενώπιον του Ρω­­­μαίου δικαστού. Γνω­­­ριζε ότι η ομολο­γία της συνε­πα­γε­ται τον θα­νατο, συνεπά­γε­ται το μαρτύριο, αλλά δεν δι­στασε κα­θο­λου·τόλμη­σε, γιατί δεν φο­βο­ταν τον θάνατο· γιατί δεν ήθελε να αρνηθεί την αγάπη της στον Χρι­στο, που νικά τον φο­βο του θα­να­του, που νικά την αγά­πη για τη ζωή· γιατί το μαρ­­τύριο, που είναι απο­τε­λε­σμα της αγάπης στον Χρι­στο, ανοίγει τον δρόμο για την αιώ­νια ζωή, ανοί­γει τον δρόμο για τη βα­σιλεία των ουρα­νων.

Και αυτόν τον δρόμο προς την αιώνια ζωή βα­δι­­­σε με το μαρτύριό της και η αγία Αναστα­σία, αφού έδωσε την ο­μο­λογία της πίστεως στον Χριστό όχι μόνο με τον λόγο της αλλά και με την καρτερία της στα μαρτύρια στα οποία την υπέ­βαλαν οι διώκτες της, για να ευ­φραίνεται τώρα στον ου­ρανό, απο­λαμβά­νον­τας τη χάρη του Θεού, την οποία και προσφέ­ρει αφειδώς σε όσους τι­μούν την αγία μνήμη της και επικαλούνται την πρεσβεία και τη βοή­θειά της”, επεσήμανε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

“Η ομο­λογία της πίστεως και το μαρτύριο της ζωής της εορταζο­με­νης αγίας Αναστασίας της φαρ­­μα­κολυτρίας για χάρη του Χρι­στού, η καθαρό­τητα της ζωής και η αγά­πη της προς τους αν­θρώπους και ιδί­ως προς τους πα­σχο­ν­τες, είναι το φως που φω­τίζει τη ζωή μας. Είναι και μπορεί να είναι προ­­­τυπο ζωής και για μας. Πρότυπο ανιδιοτε­λούς αγά­­­πης για τους αδελφούς μας. Πρότυπο ει­λι­κρι­νούς αγάπης για τον Θεό, που έγινε άνθρωπος για τη σωτηρία μας, και το μόνο που περιμένει από εμάς για να μας ανα­δείξει υιούς του και κληρο­νόμους της βα­σι­λ­είας του είναι η αγάπη μας προς αυτόν και η αγά­πη μας προς τον συν­­άνθρωπό μας, η ο­ποία και λογίζεται ως αγά­πη προς τον Θεό.

Αυτήν τη διπλή αγάπη, στον Θεό και στους ανθρώπους, ας οι­κει­ω­θούμε και εμείς και ας την κάνουμε πράξη στη ζωή μας, όχι μόνο αυ­τες τις ημέ­ρες της κατ᾽ εξο­χην εορτής της αγά­­πης, της εορτής των Χρι­στου­γέννων, αλλά και σε όλη μας τη ζωή”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

“Ας την οικειωθούμε, εναρ­μο­νίζοντας τη ζωή μας με τις εντο­λες του Θεού και προσφέροντάς την έμπρακτα στους αδελφούς μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε και εμείς να οικειωθούμε τον Θεό, όπως και η αγία Ανα­στα­σία, διότι «ο Θεός αγά­πη εστί και ο μένων εν τη αγά­πη εν τω Θεώ μένει και ο Θε­ος εν αυτώ»· και η ζωή εν τω Θεώ είναι ζωή στη βα­σιλεία του Θεού και εδώ στη γη αλλά και στον ουρανό.

Αυτά έχει να μας πεί η αγία Αναστασία με τη ζωή και με το μαρτύριό της, με την αγάπη της για τον Θεό αλλά και για τον άνθρωπο, τον οποιονδήποτε άνθρωπο. Αυτό καλούμεθα και εμείς να κάνουμε και εμείς, όχι μόνο αυτή την περίοδο αυτή που είναι περίοδος αγάπης, αλλά καθ᾽ όλη τη χρονιά και καθ᾽ όλη μας τη ζωή, να έχουμε αυτή την αγάπη για τον Θεό και για τον άνθρωπο”, κατέλληξε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων