06/02/2024 06/02/2024 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων παραβρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου 2024 στην εκδήλωση του Ιεραποστολικού Συλλόγου «ο Ιερός Φώτιος», που πραγματοποιήθηκε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, με την ευκαιρία της εορτής του Μεγάλου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στους αυταδέλφους μαθητές του Μεγάλου...
06 Φεβρουαρίου, 2024 - 21:44
Τελευταία ενημέρωση: 06/02/2024 - 22:07

Ο Μητροπολίτης Βεροίας για τον Άγιο Φώτιο και το νομοσχέδιο για τους ομόφυλους

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βεροίας για τον Άγιο Φώτιο και το νομοσχέδιο για τους ομόφυλους

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων παραβρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου 2024 στην εκδήλωση του Ιεραποστολικού Συλλόγου «ο Ιερός Φώτιος», που πραγματοποιήθηκε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, με την ευκαιρία της εορτής του Μεγάλου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στους αυταδέλφους μαθητές του Μεγάλου Φωτίου, Άγιο Κύριλλο και Μεθόδιο, φωτιστών των Σλάβων, τόνισε πως όλα τα πέτυχαν γιατί είχαν ως σύνθημά τους το λόγο του Απ. Παύλου: «οὐ γάρ ἐπαισχύνομαι τό εὐαγγέλιον». Αυτό ήταν και το θέμα της ομιλήτριας κ. Ιουλίας Χατζηδάκη, η οποία με ωραία παραδείγματα το ανέπτυξε στο πολυπληθές ακροατήριο.

Επίσης αναφέρθηκε στον βίο και τις αρετές του Αγίου Φωτίου, ενώ δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά να εκφράσει την αντίθεση του στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων.

Την εκδήλωση την οποία πλαισίωσε η φοιτητική χορωδία «Χριστιανική Ελπίς» παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ιερός Φώτιος» και περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας κ. Στέργιος Μουρτζίλας.

Αναλυτικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ανέφερε:

«Ημέρα μνήμης σήμερα του μεγάλου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και σοφού ιεράρχου της Εκκλησίας μας, και με πολλή χαρά χαιρετίζω την εκδήλωση του Ιεραποστολικού σας Συλλόγου που φέρει το όνομά του.

Ο άγιος Φώτιος υπήρξε όντως ένας μεγάλος ιεραπόστολος, γιατί ήταν ο πρώτος, ο οποίος οραματίσθηκε να οργανώσει το τεράστιο έργο του εκχριστιανισμού των σλαβικών λαών, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί προοδευτικά στα βόρεια σύνορα του Βυζαντίου και είχαν επεκταθεί και στην κεντρική Ευρώπη.

Και όχι μόνο οραματίσθηκε αυτό το μεγάλο ιεραποστολικό έργο, αλλά και το ανέθεσε στους πιο κατάλληλους ανθρώπους, στον μαθητή του, τον άγιο Κύριλλο, και τον αδελφό του, τον άγιο Μεθόδιο, τους δύο Θεσσαλονικείς ιεραποστόλους, που κατόρθωσαν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να επιτύχουν ένα θαύμα, να φωτίσουν με το φως του Χριστού τους «εν σκότει και σκιά θανάτου καθημένους» σλαβικούς λαούς. Και μαζί με το φως του Χριστού, να τους ανοίξουν τον δρόμο προς τον πολιτισμό και να τους δώσουν με τη γραφή που δημιούργησαν γι᾽ αυτούς, τη δυνατότητα να εκφράζονται και να διαβάζουν.

Και όλα αυτά τα επέτυχε ο άγιος Φώτιος και οι μαθητές του, γιατί είχαν ως σύνθημα της ζωής τους τον λόγο του αποστόλου Παύλου, ο οποίος αποτελεί και το θέμα της σημερινής ομιλήτριας, της θεολόγου κ. Ιουλίας Χατζηδάκη, «οὐ γάρ ἐπαισχύνομαι τό εὐαγγέλιον».

Αυτό θα πρέπει να είναι και το σύνθημα της δικής μας ζωής, ακολουθώντας το παράδειγμα του ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας, του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου, αλλά και του προστάτου του Συλλόγου σας, αγίου και μεγάλου Φωτίου. Ιδιαιτέρως μάλιστα σήμερα που ζούμε δυστυχώς μία προσπάθεια να πληγεί ακόμη περισσότερο η οικογένεια με τον νόμο που θα αναγνωρίζει την αθέμιτη και αντίθετη προς τις εντολές του Θεού ένωση ατόμων του ίδιου φύλου, ονομάζοντάς τες μάλιστα γάμο και δίδοντας το δικαίωμα της τεκνοθεσίας, ενώ συγχρόνως θα στερεί από τα παιδιά αυτά τη δυνατότητα να μεγαλώνουν με τη φυσική μητέρα ή και τον φυσικό πατέρα τους.

Δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε σε αυτό τον νόμο που προσβάλλει τον νόμο του Θεού και τον ιερό θεσμό του γάμου και της οικογενείας, όταν ο λόγος του Θεού είναι σαφής, και ο απόστολος Παύλος το διατυπώνει ξεκάθαρα λέγοντας: «οὐκ οἴδατε ὅτι ἄδικοι Θεοῦ βασιλείαν οὐ κληρονομήσουσιν; μή πλανᾶσθε· οὔτε πόρνοι οὔτε εἰδωλολάτραι οὔτε μοιχοί οὔτε μαλακοί οὔτε ἀρσενοκοῖται … βασιλείαν Θεοῦ κληρονομήσουσιν».

Ας μην επαισχυνθούμε και εμείς το ευαγγέλιο και ας δώσουμε τη δική μας ομολογία, εκφράζοντας την αντίρρησή μας στον υπό ψήφιση νόμο.

Θα ήθελα να καλέσω όμως τώρα το Βήμα στην ομιλήτριά μας, αφού την ευχαριστήσω για τον κόπο που έκανε να έρθει στην πόλη μας για να ομιλήσει.

Έχετε τον λόγο. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Εκδήλωση Ιεραποστολικού Συλλόγου «Ιερός Φώτιος» στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βέροια

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων