07/05/2024 07/05/2024 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βεροίας τη Δευτέρα της Διακαινησίμου 6 Μαΐου 2024. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο ευχήθηκε στον εορτάζοντα Ιεροδιάκονο της Μητροπόλεως π. Γεώργιο Φρασαριώτη και αναφέρθηκε στον βίο και τις αρετές...
07 Μαΐου, 2024 - 15:09
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2024 - 15:13

Ο Μητροπολίτης Βεροίας για τον βίο και τις αρετές του Αγίου Γεωργίου

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βεροίας για τον βίο και τις αρετές του Αγίου Γεωργίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βεροίας τη Δευτέρα της Διακαινησίμου 6 Μαΐου 2024.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο ευχήθηκε στον εορτάζοντα Ιεροδιάκονο της Μητροπόλεως π. Γεώργιο Φρασαριώτη και αναφέρθηκε στον βίο και τις αρετές του τιμωμένου Αγίου, λέγοντας μεταξύ άλλων:

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βέροια.

«Ούτος γαρ ως καλός στρατιώτης ηνδρίσατο κατά τυράννων και τούτους κατήσχυνε», ψάλλει σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, πανηγυρικά η Εκκλησία μας, τιμώντας τον άγιο μεγα­λο­μάρ­τυρα Γεώργιο, τον μάρ­τυρα της Ανατάσεως και μιμητή του Χρι­στού. Τον τιμά, γιατί, όπως γράφει ο ιερός υ­μνογράφος, όρ­θω­σε με γεν­ναιότητα το ανά­στη­μα του ενώπιον των τυράννων και τους ντρόπιασε και τους νίκησε. «Ἠνδρίσατο κατά τυράννων καί τούτους κα­τῄ­σχυνε».

Ποιοί ήταν όμως οι τύραννοι που νίκησε ο άγιος Γεώρ­γιος και πως τους κατή­σχυ­νε;

Ήταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διο­κλη­τια­νός, ο υποστηρικτής των ειδώ­λων και πο­λέμιος του Χρι­στού και της πίστε­ως, ο οποίος δεν αρ­κε­σθηκε στο γε­γονός ότι ο άγιος Γεώρ­γιος ήταν ένας γενναί­ος και ικα­νός αξιωμα­τι­κός του στρατού του, αλλά ήθε­λε να τον αναγκάσει να αρνηθεί τον Χριστό και να θυ­σιά­σει στα είδω­λα. Για τον σκοπό αυτό χρη­σιμοποίησε κάθε είδους βασανιστήρια, αντιμετώπισε όμως με τη σειρά του την ακλό­νη­τη πίστη του αγίου, ο οποίος όχι μο­νο έμεινε σταθερός στην πίστη του στον Χριστό, αλλά κατόρθωσε να κρημνί­σει και τα α­γάλματα των ψεύτι­κων θεών που του ζη­τούσε ο Διο­κλη­τι­ανός να λα­τρεύ­­σει και, το κυριό­τε­ρο, κατόρθωσε να μεταστρέψει στην πίστη του Χριστού και την ίδια τη σύζυγό του αυτοκράτορος, την Αλεξάνδρα, που φυ­λακί­σθη­κε και μαρτύρησε τελικά για τον Χριστό.

Με αυτόν τον τρόπο κατήσχυνε ο άγιος Γεώργιος τον Διο­κλητιανό και τα είδωλά του! Και δεν ήταν τα μόνα, γιατί μαζί τους κα­τήσυχνε και τους μάγους και τους φαρ­μα­­κούς, που αντί να δηλη­τηριάσουν τον άγιο Γε­ώργιο με τα μαγικά που ετοίμασαν, δηλητη­ριά­σθη­καν και εξευ­τε­λι­σθη­καν οι ίδιοι.

Όλα αυτά τα επέ­τυχε ο άγιος Γεώρ­γιος, γιατί προηγουμένως είχε επιτύχει να καται­σχύνει μέσα στην ψυχή του τον εφευρέτη και αρχηγό όλων αυτών των κακών, τον τύραννο όλων των ανθρώ­πων, τον αντικείμενο διάβολο.

Τον είχε νίκη­σε με τον προσωπικό του αγώνα να ακο­λου­θήσει μια ζωή πίστεως και αρε­τής, μια ζωή απο­λύτου αφοσιώσεως στον Χρι­στο. Τον είχε νίκη­σε, γιατί και για τον άγιο Γεώρ­γιο ίσχυαν τα λόγια του αποστόλου Παύλου «πάντα ἡγοῦ­μαι σκύ­βαλα εἶναι ἵνα Χρι­στόν κερδίσω».

Έτσι κατήσχυνε πρώτα τη δύνα­μη του δια­βόλου με τη βοήθεια και τη χάρη του Ανα­στάν­τος Κυρίου, ο ο­ποί­ος συνέτριψε για χάρη μας το κράτος και τη δυ­να­μη του και μας προέ­τρε­ψε να αντλούμε θάρ­­ρος από τη δική του δύναμη και από τη δική του νι­κη για να νικούμε και ε­μείς τον κόσμο και τον αν­τικεί­μενο διάβολο.

Και όταν νικήσει ο άνθρωπος μέσα του τον διά­βολο, όταν ακυρώσει τα βέλη του πονηρού, όταν τον εξευτελίσει, μένο­ν­τας ακλόνη­τος στην πι­στη και την αγάπη του Χριστού, τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτε στη ζωή του. Τότε καμία θλίψη δεν μπορεί να τον στενο­χω­ρήσει, κα­μία δοκιμασία δεν μπο­ρεί να τον καταβάλει, κανένας πειρα­σμός δεν μπορεί να τον παρασύρεις, κανένας φόβος δεν μπορεί να του αφαιρέσει τη χαρά, κανένα μαρ­­τύριο δεν μπορεί να τον λυγίσει, καμία δυ­σκο­λία δεν μπορεί να τον φέρει σε απόγνωση, κανένας θάνα­τος δεν μπορεί να του στερήσει τη ζωή. Γιατί στον άνθρωπο που νικά τον διά­­βολο και την α­μαρ­τία με τη δύναμη του αναστημένου Χρι­στού εφαρμόζεται ο λόγος του: «θαρσεῖ­τε, ἐγώ νε­νί­κηκα τόν κόσμον».

Και εάν ο άγιος Γεώρ­γιος το επέ­τυχε, ώστε να τιμάται από την Εκκλησία μας και από όλους τους πιστούς αι­ω­νες τώρα σε όλη την οικουμένη ως με­γαλο­μάρτυς και κατ᾽ εξοχήν μάρτυς της Αναστά­σε­ως του Κυρίου μας, μπο­ρού­με και εμείς να ακολουθή­σου­με το παρά­δειγμα της ζωής και του μαρτυρίου του. Και παρά τις δυ­σκο­λίες του σύγχρονου κόσμου, παρά τους πει­ρασμούς και τις αντιξοότητες που συναντούμε και προσπαθούν να μας απομακρύνουν από την πίστη στον Χριστό, πα­ρά την αγάπη σ᾽ Αυτόν που ψυχράθηκε στις ψυ­­χές πολ­λών στην εποχή μας, μπορούμε να αυξήσουμε την πίστη μας και να ανα­θερμάνουμε την α­γάπη μας προς τον αναστάντα Κύριο, και ως «καλοί στρατιώτες Ιησού Χρι­στού», εν­δεδυμένοι την πνευματική πανοπλία του Θε­ού να αν­τιστα­θούμε «πρός τάς μεθο­δείας τοῦ δια­­βόλου» και να παλαί­ψου­με «πρός τάς ἀρχάς, πρός τάς ἐξουσίας … πρός τά πνευματικά τῆς πονη­ρί­ας ἐν τοῖς ἐπου­ρα­νί­οις», για να τις νικήσουμε και εμείς με τις πρε­σβείες του αγίου με­γα­λομάρτυρος Γεωρ­γίου, τον οποίο εορτάσαμε σήμερα εδώ, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του, αλλά και με τη δύνα­μη του ανα­στάντος Χριστού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων