03/06/2023 03/06/2023 Στο πλαίσιο της «5ης Ιατρικής Εβδομάδας του Αγίου Λουκά του Ιατρού» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας για 5η συνεχή χρονιά, το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Παύλειο Πολιστικό Κέντρο της Βέροιας η Ημερίδα με θέμα: «Φροντίδα Υγείας. Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον» σε συνεργασία με τον Τομέα Φοιτητών...
03 Ιουνίου, 2023 - 18:16
Τελευταία ενημέρωση: 03/06/2023 - 18:21

Ο Μητροπολίτης Βεροίας ομιλητής στην Ημερίδα «Φροντίδα Υγείας. Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον»

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βεροίας ομιλητής στην Ημερίδα «Φροντίδα Υγείας. Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον»

Στο πλαίσιο της «5ης Ιατρικής Εβδομάδας του Αγίου Λουκά του Ιατρού» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας για 5η συνεχή χρονιά, το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Παύλειο Πολιστικό Κέντρο της Βέροιας η Ημερίδα με θέμα: «Φροντίδα Υγείας. Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον» σε συνεργασία με τον Τομέα Φοιτητών του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.).

Xαιρετισμό απηύθυναν η Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βεροίας κ. Πραντσίδου Δήμητρα, ο αντιπρόεδρος του Τομέα Φοιτητών του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος κ. Κουρουτζής Ιωάννης, φοιτητής του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος κ. Κυρίτση – Κουκουλάρη Ελένη, ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε την έναρξη της ημερίδας, ενώ την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο απόφοιτος της νοσηλευτικής Αρχιμ. Αμφιλόχιος Πατρίκας.

Στην πρώτη στρογγυλή τράπεζα που είχε ως θέμα: «Προσεγγίζοντας την έννοια της φροντίδας υγείας» προήδρευσαν ο κ. Παπαγεωργίου Δημήτριος και η κ. Κυριακού Μαρία – Ελένη και εισηγήσεις ανέπτυξαν ο φοιτητής του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κουρουτζής Ιωάννης, η καθηγήτρια του τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κ. Κουρκούτα Λαμπρινή και ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Παπαγεωργίου Δημήτριος.

Στη δεύτερη στρογγυλή τράπεζα που είχε ως θέμα: «Η πνευματικότητα ως στοιχείο του σχεδίου φροντίδας υγείας» προήδρευσαν η κ. Κυρίτση – Κουκουλάρη Ελένη και η κ. Πελτέκη Ασημίνα και εισηγήσεις ανέπτυξαν η νοσηλεύτρια κ. Μπεμπένη Χαρά, η καθηγήτρια – διευθύντρια του ερευνητικού εργαστηρίου «Φροντίδα Ενηλίκων Ασθενών με καρκίνο» κ. Λαβδανίτη Μαρία, η καθηγήτρια του τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Ζυγά Σοφία και ο φοιτητής του τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κ. Ζερδαλής Χρίστος.

Οι εργασίες της ημερίδος μεταδόθηκαν απευθείας στο διαδίκτυο και δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς φοιτητές από όλη την Ελλάδα να παρακολουθήσουν την ημερίδα, ενώ κάποιες εισηγήσεις έγιναν μέσα από την πλατφόρμα του ZOOM.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις ευχαριστίες του, συνεχάρη τους ομιλητές και προσέφερε το αναμνηστικό των «ΚΘ’ Παυλείων»

Κατά τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η φροντίδα για τους ασθενείς είναι αναμφίβολα ένα χρέος αλλη­λεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που δεν ήταν άγνωστο στον κόσμο». Πρόσθεσε δε «ότι η άσκησή της συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη χριστιανική διδασκαλία και την εντολή της αγάπης, διότι η φροντίδα της υγεί­ας των ανθρώπων είναι μία θυσια­στική διακονία αυτών που την επι­τε­λούν και που δεν μπορεί να την προσφέρει όποιος δεν έχει μέσα του αγάπη για τον συνάνθρωπο και ιδιαιτέρως για τον πάσχοντα».

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Φροντίδα Υγείας. Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον» σε συνεργασία με τον Ε.Σ.Ν.Ε.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος:

Μετά την πολύ επιτυχημένη Ιατρική Ενημερωτική Εσπερίδα, την οποία συνδιοργάνωσε και πραγ­ματοποίησε την περασμένη Τετάρτη η Ιερά μας Μητρόπολη στο πλαίσιο της Ε´ Ιατρικής Εβδομάδος προς τιμήν του αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμφερου­πόλεως, του ιατρού, με τον Ια­τρικό, Οδοντιατρικό και Φαρμα­κευ­τικό Σύλλογο Ημαθίας, τα Νο­σοκομεία μας και το Περιφερειακό Παράρτημα του Ελληνικού Ερυ­θρού Σταυρού, και με θέμα «Υγεία και πρόληψη στην παιδική ηλι­κία», πραγματοποιούμε σήμερα μία ακόμη επιστημονική εκδήλωση.

Η σημερινή Ημερίδα προς τιμήν του μεγάλου και αγίου ιατρού, του αγίου Λουκά αρχιεπισκόπου Συμ­φερουπόλεως του θαυματουργού, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Τομέα Φοιτητών του Εθνι­κού Συλλόγου Νοσηλευτών Ελλά­δος και έχει ένα εξίσου ενδιαφέρον θέμα, το οποίο είναι: «Φροντίδα Υγείας. Παρελθόν-Παρόν-Μελ­λον».

Γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντική είναι για την υγεία μας η ιατρική επιστήμη, η οποία με τα σύγχρονα επιτεύγματά της όχι μόνο θερα­πεύει πολλές από τις ασθένειες του ανθρώπου της εποχής μας, ορι­σμένες από τις οποίες μάλιστα θεω­ρούντο στο παρελθόν ανίατες και θανατηφόρες, αλλά και συμ­βάλλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη πολλών ασθενειών μας.

Η αποκατάσταση της υγείας ενός ασθενούς δεν προϋποθέτει μόνο τη διάγνωση ή τη συνταγογράφηση ορισμένων φαρμάκων. Προϋποθέ­τει και μία γενικότερη μέριμνα και φροντίδα που εξειδικεύεται ανά­λο­γα με την ασθένεια. Στο πλαίσιο αυτό πολύτιμοι συμπαραστάτες του ανθρώπου είναι οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, εκεί­νοι που βρίσκονται δίπλα στον ασθενή και συμβάλλουν με τις γνώσεις τους και τη φροντίδα τους στη βελτίωση και αποκατάσταση της υγείας του.

Η φροντίδα για τους ασθενείς είναι αναμφίβολα ένα χρέος αλλη­λεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που δεν ήταν άγνωστο στον κόσμο. Θα πρέπει όμως να τονίσου­με ότι η άσκησή της συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη χριστιανική διδασκαλία και την εντολή της αγάπης, διότι η φροντίδα της υγεί­ας των ανθρώπων είναι μία θυσια­στική διακονία αυτών που την επι­τε­λούν και που δεν μπορεί να την προσφέρει όποιος δεν έχει μέσα του αγάπη για τον συνάνθρωπο και ιδιαιτέρως για τον πάσχοντα.

Είμεθα γι᾽ αυτό ιδιαίτερα ευτυ­χείς, καθώς η Ημερίδα αυτή, η αφιερωμένη στον άγιο ιατρό Λου­κα, συνδιοργανώνεται και έχει ως θέμα τη διαχρονική εξέλιξη της φροντίδας της υγείας αλλά και την προσφορά όσων διακονούν στον τομέα αυτό. Ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω ότι η σύζυγος του αγίου Λουκά, η Άννα, που αρρώ­στησε και πέθανε πολύ νέα, ήταν νοηλεύτρια στο νοσοκομείο που εργαζόταν ως νέος ιατρός ο άγιος Λουκάς, ο οποίος μεριμνούσε πά­ντοτε, όπου και εάν βρισκόταν, για την υγεία των ανθρώπων και προ­σπαθούσε να τους θεραπεύσει και να τους ανακουφίσει τόσο με την ιδιότητά του ως ιατρού όσο και με αυτή του επισκόπου και του πνευ­ματικού.

Με πολλή χαρά, λοιπόν, καλωσο­ρίζω και ευχαριστώ τον Τομέα Φοι­τητών του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, το προε­δρείο και τα μέλη του, και ιδιαι­τέρως τους σημερινούς ομιλητές μας, που συμμετέχουν στην Ημερί­δα μας και θα μας αναπτύξουν τόσο σημαντικά και ενδιαφέροντα θέματα.

Σας ευχαριστώ όλους από καρδίας και εύχομαι καλή επιτυχία στην Ημερίδα μας και η χάρη του αγίου Λουκά να σας σκέπει και να σας ενισχύει στη διακονία σας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων