06/06/2022 06/06/2022 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον «Χώρο Τεχνών» του Δήμου Βεροίας η εναρκτήρια καλλιτεχνική εκδήλωση των ΚΗ´ Παυλείων με τίτλο: «Τραγουδώντας για την Πατρίδα». Το βράδυ της Κυριακής 5ης Ιουνίου, στην αρχή της εκδήλωσης, ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Αρχιερατικός Επίτροπος Ειρηνουπόλεως Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και παρουσίασε τις χορωδίες. Στο πρώτο...
06 Ιουνίου, 2022 - 16:47

Ο Μητροπολίτης Βεροίας στην εκδήλωση «Τραγουδώντας για την Πατρίδα» για την έναρξη των Παυλείων

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βεροίας στην εκδήλωση «Τραγουδώντας για την Πατρίδα» για την έναρξη των Παυλείων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον «Χώρο Τεχνών» του Δήμου Βεροίας η εναρκτήρια καλλιτεχνική εκδήλωση των ΚΗ´ Παυλείων με τίτλο: «Τραγουδώντας για την Πατρίδα».

Το βράδυ της Κυριακής 5ης Ιουνίου, στην αρχή της εκδήλωσης, ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Αρχιερατικός Επίτροπος Ειρηνουπόλεως Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και παρουσίασε τις χορωδίες.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έψαλε ο Βυζαντινός χορός ψαλτριών «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ» από τον Βόλο εκκλησιαστικούς ύμνους, υπό τη διεύθυνση της κ. Σέβης Μαζέρα, δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας, πιανίστα και διπλωματούχου της βυζαντινής-εκκλησιαστικής μουσικής.

Στο δεύτερο μέρος η χορωδία «Μουσική Πολυφωνία» του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και Χορωδίας Βεροίας ερμήνευσε υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχάλη Κολοκοτρώνη και της κ. Ειρήνης Κουρκούλη τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή και την αφιέρωση των ΚΗ´ Παυλείων στην επέτειο αυτή.

Την εκδήλωση έκλεισε ο ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της εκδήλωσης, ευχαρίστησε από καρδίας τους συντελεστές της και απένειμε στους χοράρχες το χρυσό μετάλλιο των Παυλείων και στα μέλη των χορωδιών αναμνηστικά των ΚΗ´ Παυλείων.

Στη συνέχεια τίμησε με το χρυσό μετάλλιο των Παυλείων τους κ.κ. Παύλο Πυρινό και Ιωάννη Αβραμίδη και την κ. Μαίρη Αμοιρίδη για την πολυετή προσφορά τους στο Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βεροίας.

Την έναρξη των ΚΗ´ Παυλείων τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας

Απολαύσαμε απόψε μία υπέροχη μουσική πανδαισία, απολαύσαμε ύμνους βυζαντινούς και μελωδίες που άγγιξαν την ψυ­χη μας και έκαναν τις εσώ­τερες χορ­δες της να πάλλονται από συγκί­νηση και από ενθουσιασμό.

Απολαύσαμε ήχους εναρμόνιους, μέλη αργά, βυζαντινά, που μας ταξί­­δευσαν στο παρελθόν, στις επο­χες των μεγάλων δασκάλων της ψαλτικής τέχνης, αλλά και μουσικές που μας μετέφεραν στις αλησμόνητες πα­τρίδες των προγό­νων μας και όχι μόνο.

Με τους ύμνους ευχαριστήσαμε και δοξάσαμε τον Θεό μαζί με τις καλλίφωνες ψάλτριες του χορού «Άδουσαι», από τον Βόλο, που για πρώτη φορά επισκέπτονται την Ιερά Μητρόπολή μας και τη Βέροια συμμετέχοντας στην εναρκτήρια καλ­λιτεχνική εκδήλωση των ΚΗ´ Παυ­λείων.

Ευχαριστήσαμε με τις δικές τους φωνές τον Θεό και τον πρω­το­κορυφαίο απόστολο Παύλο που μας αξιώνει για 28η χρονιά να του αφιερώσουμε αυτό τον κύκλο των εκδηλώσεων, μετά την πανδη­μία που μας ταλαιπώρησε τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Τις ευχαρι­στούμε θερμά και τις συγχαίρουμε από καρδίας, γιατί υπό τη διεύθυν­ση της κ. Σέβης Μαζέρα, διδάκτο­ρος Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστη­μίου Αθηνών, δι­πλω­μα­τούχου της Βυζαντινής Μουσικής και πιανίστα, καλλιερ­γούν με τόση επιτυχία την βυ­ζαντινή παράδοση της εκκλησια­στι­κης μας μουσικής και μυούν τους ακροατές τους, όπως και εμάς απόψε, στα μυστικά της βυζαντι­νης μουσικής, που ανεβάζει τον άνθρωπο στον ουρανό και τον βοηθά να προσεγγίσει τον Θεό.

Τις συγχαίρουμε για το σπουδαίο έργο που επιτελούν και τις ευχαρι­στούμε για την παρουσία τους στη σημερινή εκδήλωση.

Δεν ήταν όμως μόνο οι ουράνιες βυζαντινές μελωδίες των ύμνων που μας συνεπήραν προ ολίγου. Ήταν και τα τραγούδια που μας τραγούδησαν τα μέλη της χορω­δι­ας του Συλλόγου Φίλων Μουσι­κης και χορωδίας της Βεροίας «Μου­σική πολυφωνία», υπό τη διεύθυν­ση του κ. Μιχαήλ Κολοκο­τρώνη και της κ. Ειρήνη Κουρκούλη. Τραγούδια που όλοι μας, μικρότε­ροι και μεγαλύτεροι, έχου­με καλά φυ­λαγμένα στα τρίσβαθα της καρδιάς μας και της μνήμης μας, και απόψε ανέβηκαν στα χείλη μας.

«Τραγουδώντας για την πατρί­δα», ήταν ο τίτλος που δώσαμε στην αποψινή εναρκτήρια μουσική εκδήλωση, με την οποία εγκαινιά­σαμε τις καλλιτεχνικές εκδηλώ­σεις των ΚΗ´ Παυλείων, τα οποία διοργανώνει και φέτος η Ιερά Μη­τρόπολή μας προς τιμήν του ιδρυτού της, του αγίου ενδόξου και πρω­­τοκορυφαίου αποστόλου Παύ­λου.

Ο λόγος αυτής της επιλογής είναι προφανής, καθώς με τα φετινά Παύ­­λεια μαζί με τον μεγά­λο από­στολο της Ελλάδος, που τιμήσαμε ιδιαιτέρως απόψε με τους ύμνους του πρώτου μέρους, τιμούμε και μία θλιβερή και τραγική επέτειο για τον Ελλη­νισμό, τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η Μικρά Ασία, από όπου το 1922 ξεριζώθηκαν με βίαιο τρόπο οι πατέρες μας, είναι ένας τόπος αρ­ρη­κτα συνδεδεμένος όχι μόνο με τον Ελληνισμό, αλλά και με τον ιδρυ­τη της τοπικής μας Εκκλησίας και απόστολο της Ελλάδος, τον μέγα απόστολο Παύλο.

Στις πόλεις της, την Έφεσο, τη Μίλητο, τα Λύστρα, την Πέργη, το Ικόνιο, τη Δέρβη, την Τρωάδα, ο απόστολος των Εθνών κήρυξε, ίδρυσε Εκκλησίες, κέρδισε συνερ­γάτες και συνεκδήμους, έστειλε επιστολές.

Στις πόλεις της ο Ελληνισμός έζη­­σε και άκμασε, δημιούργησε πο­λι­τισμό αξιοζήλευτο, έγραψε ιστο­ρία. Μία ιστορία που δεν σβη­νεται, που δεν χάνεται, γιατί όχι μόνο οι Μικρασιάτες αλλά και όλοι οι Ελ­λη­νες την κρατούν και θα την κρα­τούν βαθειά μέσα στην ψυχή τους και θα την θυμούνται πάντα «τρα­γουδώντας για την πα­τρίδα».

Γι᾽ αυτό και θέλω να συγχαρώ και τη δεύτερη χορωδία, τη «Μουσική πολυφωνία», που μας έδωσε και απόψε τη χαρά να την απολαύσουμε, όπως και πρόσφατα κατά την επίσκεψη του Μακα­ριω­τάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, να τραγουδά παραδο­σια­κα και άλλα τραγούδια για την πατρίδα και μάλιστα σε συνδυασμό με τους βυζαντινούς ύμνους που μας έψαλε ο χορός «Άδουσαι».

Ευχαριστώ για ακόμη μία φορά θερμότατα τα μέλη και τους χοράρ­χες και των δύο χορω­διών για την παρουσία τους στην εναρκτήρια αυτή εκδή­λωση των ΚΗ´ Παυλεί­ων. Αξίζουν το πιο θερμό μας χει­ροκρότημα.

Στο τέλος της αποψινής αυτής λαμπρής εκδηλώσεως θα ήθελα να ευχαριστήσω τέσσερις συμπολίτες μας για την προσφορά τους στον άνθρωπο και στην τοπική κοινω­νία. Τέσσερις εκλεκτούς συνεργά­τες της Ιεράς μας Μητροπόλεως που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά τόσο στο τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυ­θρού Σταυρού, ιδιαιτέρως κατά τη θητεία μου ως προέδρου του, όσο και γενικότερα με πολλούς τρο­πους επί πολλά χρόνια.

Ο κ. Παύλος Πυρινός, θεολόγος και λυκειάρχης, άρχοντας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, προσέφερε πολλά και ως μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής του ιερού ναού του πολιούχου μας αγίου Αντωνίου, στον οποίο την περίοδο εκείνη σε συνεργασία με τον προϊστάμενο και τους ιερείς και το Συμβούλιο ολόκληρο προσέφεραν την αγιογράφηση του ναού, αλλά και ως αντιπρόεδρος και προ­εδρος του Ερυθρού Σταυρού Βεροί­ας. Ένας πολύτιμος συνεργάτης μου πάντοτε, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα προσέφερε και πολύτιμα βιβλία και ιστορικά χειρόγραφα από την προσωπική συλλογή του, και τα οποία εκτίθενται στο «Παύ­λειο Κειμηλιαρχείο».

Ο κ. Ιωάννης Αβραμίδης προσέ­φερε επίσης πολλά ως ιατρός και ως μέλος του τοπικού παραρτή­μα­τος του Ερυθρού Σταυρού, εργα­ζο­με­νος αφιλοκερδώς και ανιδιο­τε­λως για την τοπική κοινωνία και τους συνανθρώπους μας. Μοναχοί, μοναχές, τον γνωρίζουμε πολύ καλά από τις επισκέψεις του και τη φροντίδα τους.

Ο τρίτος είναι ο κ. Απόστολος Στερ­γίου, ο οποίος με τις δικές του γνώσεις και τη δική του εξειδί­κευ­ση προσέφερε εθελοντικά και αυ­τος πολλά και στον Ελληνικό Ερυ­θρο Σταυρό και στην πόλη μας.

Και φυσικά δεν θα ήταν δυνατόν να μην τιμήσω την κ. Μαίρη Αμοι­ρίδου, η οποία ταύτισε τη ζωή της με την προσφορά στον συνάνθρω­πο και στον Ερυθρό Σταυρό.

Και οι τέσσερις αξίζουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη όλων μας.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων