28/02/2024 28/02/2024 Σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκινήσεως το πρωί της Τρίτης, 27ης Φεβρουαρίου 2024, ημέρα συμπληρώσεως δέκα ετών από την Επισκοπική εκλογή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε η Γενική Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως. Η Ιερατική Σύναξη πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου Κατερίνης με προσκεκλημένο...
28 Φεβρουαρίου, 2024 - 9:08
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2024 - 8:12

Ο Βεροίας Παντελεήμων στη 10η επέτειο από την Επισκοπική εκλογή του Κίτρους Γεωργίου

Διαδώστε:
Ο Βεροίας Παντελεήμων στη 10η επέτειο από την Επισκοπική εκλογή του Κίτρους Γεωργίου

Σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκινήσεως το πρωί της Τρίτης, 27ης Φεβρουαρίου 2024, ημέρα συμπληρώσεως δέκα ετών από την Επισκοπική εκλογή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε η Γενική Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η Ιερατική Σύναξη πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου Κατερίνης με προσκεκλημένο ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης και οι ποιμένες της Εκκλησίας» και αναφέρθηκε εκτενώς στον βίο και στις αρετές του συγχρόνου Αγίου της Εκκλησίας μας, η μνήμη του οποίου τιμήθηκε χθες, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων με λόγους πατρικής αγάπης αναφέρθηκε στο πρόσωπο και το έργο του πνευματικού του τέκνου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και του ευχήθηκε με την ευκαιρία της συμπληρώσεως δέκα ετών από την εκλογή του (27/2/2014 – 27/2/2024), δωρίζοντας του ένα σετ αρχιερατικού εγκολπίου και σταυρού.

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων στην ομιλία του, μεταξύ πολλών άλλων, ανέφερε:

«Με πολλή χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Σεβασμιωτά­του Ποιμενάρχου σας να βρεθώ ανάμεσά σας και να ομιλήσω στην ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητρο­πόλεώς σας, σε μία ημέρα ξεχω­ρι­στη και για τον Άγιο Κίτρους και για την Ιερά Μητρόπολή σας αλλά και για μένα προσωπικά, καθώς όλοι γνωρίζετε την πνευματική σχε­ση που μας συνδέει με τον Ποι­μενάρχη σας, ο οποίος σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια, εξελέγη με τη χάρη του Θεού και με τις ψη­φους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της ιστο­ρικής αυτής Μητροπόλεως, την οποία έκτοτε διαποιμαίνει θεο­φιλώς και με φόβο Θεού.

Ανταποκρινόμενος στην παρά­κλη­ση του να σας ομιλήσω για τον εορταζόμενο σήμερα σύγχρονο όσιο της Εκκλησίας μας, τον όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη, θα προσπαθήσω να σταθώ σε κάποια βασικά στοιχεία της ζωής και της προσωπικότητός του, τα οποία είναι ωφέλιμα για όλους μας και για να τα ακούσουμε αλλά και για να τα μιμηθούμε.

Τον όσιο Εφραίμ τον Κατουνα­κιώ­τη είχα την ευλογία να τον γνω­ρίσω, όταν ήμουν νέος, καθώς το κελί του δεν απείχε πολύ από τη Μικρά Αγία Άννα, και ο ίδιος ο όσιος ευλαβείτο και τιμούσε πολύ τον Γέροντά μου, τον όσιο Γερά­σι­μο τον Μικραγιαννανίτη, τον Υμνο­γράφο, τον οποίο θεωρούσε αυθεντία στα πνευματικά θέματα, αλλά και τον μακαριστό πνευματι­κο μου, τον π. Διονύσιο τον Μικρα­γιαννανίτη, στον οποίο έστελνε συχνά ανθρώπους για να εξομο­λο­γηθούν, γιατί πίστευε ότι ήταν χαρι­­σματικός πνευματικός.

Για τον όσιο Εφραίμ η υπακοή δεν έχει αξία μόνο ως αρετή, αλλά έχει αξία και γιατί, όπως πίστευε, συντε­­λεί στην καλλιέργεια προ­σω­πικών σχέσεων μεταξύ των αν­θρω­­πων οριζοντίως. Είναι ακόμη αυτή, επάνω στην οποία εδράζεται η προσευχή, η οποία είναι η καλ­λι­ερ­γεια των προσωπικών σχε­σεων μεταξύ Θεού και ανθρώπου καθέ­τως. Χωρίς την υπακοή, δεν μπορεί να υπάρξει προσευχή, γιατί δεν υπάρχει γαλήνη και ηρεμία μέσα και έξω από την ψυχή του ανθρώ­που. “Από την υπακοή γεν­νάται η προσευχή”, έλεγε, “και από την προσευχή η Θεολογία”.

Ας εμπνευσθούμε και ας παρα­δει­γ­ματισθούμε από τη ζωή του οσίου Εφραίμ και από τον ουσιαστικό και βιωματικό λόγο του και ας προσπαθούμε να ωφελη­θούμε από αυτά, ώστε και να επιτελούμε «ακαταγνώστως και απροσκόπτως» τη διακονία μας αλ­λα και να αγιαζόμεθα με τη Χάρη του Θεού διά της υπακοής μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης σας, τον οποίο γνωρίζω από την ηλικία των 9 ετών, ήταν πάντοτε υπάκουος, και τότε, και όταν αργό­τερα έγινε κληρικός και διακόνη­σε, όπως γνωρίζετε, και στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας επί είκοσι χρο­νια, ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Πρωτοσύγκελος. Υπήρχε πάντοτε μία άριστη συνερ­γασία και μεταξύ μας και στη Μη­τρόπολη που ήταν αποτέλεσμα της υπακοής του.

Και με την ευκαιρία της σημερι­νης επετείου της εκλογής του να του ευχηθώ πατρικά και από καρ­δίας να έχει υπομονή για να σηκώ­νει τον σταυρό της αρχιερω­σύνης και να ποιμαίνει θεοφιλώς και θεα­ρέστως την Ιερά Μητρόπολή του, με υπακοή πάντοτε στην Εκ­κλησία.»

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον γέροντα του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, για ότι του προσέφερε από την παιδική του ηλικία μέχρι και σήμερα και για τα όσα «έπαθε και έμαθε κοντά του» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καθώς και για την ανταπόκριση στην πρόσκληση του και τους αγαθούς λόγους του.

Παράλληλα, ευχήθηκε στον παριστάμενο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Καισαρείας κ. Θεοφύλακτο για την προαγωγή του από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ενημέρωσε τους Κληρικούς του για τρέχοντα ποιμαντικά και διοικητικά θέματα.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Βεροίας: «Άγιε Κίτρους να χαίρεστε την Αρχιερωσύνη σας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων