06/03/2023 06/03/2023 Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον B’ Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου του Νέου, Πολιούχου Βεροίας, την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η καθιερωμένη πνευματική ομιλία που πραγματοποιείται κάθε Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και αποτελεί ποιμαντική μέριμνα και πρωτοβουλία του Ποιμενάρχη κ....
06 Μαρτίου, 2023 - 9:28
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2023 - 9:30

Οι Βεροιείς εισήλθαν στην Β΄ Εβδομάδα της Τεσσαρακοστής

Διαδώστε:
Οι Βεροιείς εισήλθαν στην Β΄ Εβδομάδα της Τεσσαρακοστής

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον B’ Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου του Νέου, Πολιούχου Βεροίας, την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η καθιερωμένη πνευματική ομιλία που πραγματοποιείται κάθε Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και αποτελεί ποιμαντική μέριμνα και πρωτοβουλία του Ποιμενάρχη κ. Παντελεήμονος, από τα πρώτα χρόνια της Ποιμαντορίας του. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αντιγονιδών, Αρχιμανδρίτης Παύλος Σταματάς, ο οποίος ομίλησε με θέμα: «Ο φόβος του Θεού και η κατά Θεόν αφοβία».

Η ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον εκλεκτό ομιλητή αναφέροντας μεταξύ άλλων:

Μέσα στην κατανυκτική ατμό­σφαι­ρα της Αγίας και Μεγάλης Τεσ­σαρoστης, στην οποία εισήλ­θα­με από το εσπέρας της προηγου­με­νης Κυριακής, αλλά και στον πα­νη­γυρικό τόνο του σημερινού εορ­τα­σμού του θριάμβου της ορ­θο­δο­ξου πίστεως έναντι των αιρε­τι­κων εικονομάχων, επανέρχονται κα­ποι­­ες έννοιες που συχνά παρεξη­γούνται από τους ανθρώπους, ακό­μη και από τους πιστούς, και γίνο­νται αφορμή να κρίνεται ή και να κατακρίνεται η Εκκλησία, γιατί δήθεν καταπιέζει τους ανθρώπους θέλο­ντας να επιβάλλει τις θέσεις της και τις απόψεις της στη ζωή τους.

Μία από τις έννοιες αυτές είναι και η έννοια του φόβου, του φόβου του Θεού, που σε κάποιους, και από μας ίσως, φαίνεται περίεργη ή και υπερβολική.

Γιατί, λένε, να φοβό­μαστε τον Θεό; Και τι Θεός είναι αυτός, ο οποί­ος θέλει να τον φοβό­μαστε; Και αν πρέπει να τον φοβό­μαστε, τότε τι νόημα έχει ο λόγος της Αγίας Γραφής ότι «η αγάπη έξω βάλλει τον φόβον».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα τα ερωτήματα αυτά δεν θεμελιώνο­νται στην αλήθεια, γιατί ο φόβος του Θεού σημαίνει κάτι εντελώς δια­φο­ρετικό από αυτό που νομί­ζουν πολλοί από εμάς και δεν έχει καμία σχέση με το αίσθημα του φόβου, το οποίο απομακρύνει τον άνθρωπο από το αντικείμενο του φόβου.

Τι είναι όμως ο φόβος του Θεού; Στο ερώτημα αυτό θα μας απαντήσει ο π. Παύλος Σταματάς, με την αποψινή του ομιλία, με την οποία εγκαι­νιά­ζουμε και στη Βέροια τον κύκλο των ομιλιών της Αγίας και Μεγά­λης Τεσσαρακοστής, που διορ­­­γανώνει και φέτος η Ιερά Μη­τρόπολή μας.

Ο π. Παύλος Σταματάς είναι Αρ­χι­ερατικός Επίτροπος Αντιγονι­δων, υπεύθυνος του Γραφείου Νεό­τητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και ιερατικώς προιστάμενος του ναού των αγίων Αναργύρων, και είναι, πιστεύω, γνωστός σε όλους σας, διότι διηκόνησε επί χρόνια και εδώ, στον άγιο Αντώνιο.

Το θέμα του είναι «Ο φόβος του Θεού και η κατά Θεόν αφοβία».

Τον ευχαριστώ εκ των προτέρων και τον παρακαλώ να έλθει και να λάβει τον λόγο.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων