31/12/2022 31/12/2022 Ημερίδα Κατηχητών και Κυκλαρχών της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας πραγματοποιήθηκε, χθες στην αίθουσα «Ανδρόνικος» του Ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, με θέμα: «Ευαίσθητες περιπτώσεις στην κατήχηση και η αντιμετώπιση τους», την οποία διοργάνωσε το Γραφείο Ποιμαντικής Διακονίας. «Η κατήχηση δεν είναι κάτι μονο­λιθικό, δεν έχει στερεότυπα. Είναι κάτι που έχει σκοπό να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά,...
31 Δεκεμβρίου, 2022 - 17:22
Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2022 - 17:14

Ομιλία του Μητροπολίτη Παντελεήμονα στην Ημερίδα Κατηχητών και Κυκλαρχών της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας

Διαδώστε:
Ομιλία του Μητροπολίτη Παντελεήμονα στην Ημερίδα Κατηχητών και Κυκλαρχών της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας

Ημερίδα Κατηχητών και Κυκλαρχών της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας πραγματοποιήθηκε, χθες στην αίθουσα «Ανδρόνικος» του Ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, με θέμα: «Ευαίσθητες περιπτώσεις στην κατήχηση και η αντιμετώπιση τους», την οποία διοργάνωσε το Γραφείο Ποιμαντικής Διακονίας.

«Η κατήχηση δεν είναι κάτι μονο­λιθικό, δεν έχει στερεότυπα. Είναι κάτι που έχει σκοπό να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, ανά­λογα με τις ανάγκες του, ανά­λογα με τις ιδιαιτερότητές του», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κατά την ομιλία του.

Στην αρχή ο υπεύθυνος των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής της Ιεράς Μητρόπολης Πρωτοπρ. Νεκτάριος Σαββίδης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και κάλεσε τον Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, να απευθύνει τον πατρικό χαιρετισμό του και να κηρύξει την έναρξη της Ημερίδος.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Πρωτοπρ. Στυλιανός Τσιπούρας, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Γνωσιακή Νευροεπιστήμη και κατήχηση», ενώ δεύτερη ομιλήτρια ήταν η κ. Σταματία Καραγεωργίου – Πάπιστα, οικονομολόγος και συγγραφέας, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η ιδιαιτερότητα της γυναικείας φύσης στην κατήχηση».

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ενημέρωση των Κατηχητών για τη «Φιλοξενία Δοβρά 2023», που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023 στην φιλόξενη Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά για τα παιδιά και τους νέους της Μητρόπολης.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε θερμά τους δύο ομιλητές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης αναφέροντας μεταξύ άλλων:

Οι ημέρες αυτές των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου είναι ημέρες κατά τις οποίες συγκεντρώνεται η οικογένεια και απολαμβάνει τη χαρά της συναντήσεως των μελών της. Έτσι και η Ιερά Μητρόπολή μας αποφάσισε να διοργανώσει αυτές τις ημέρες μία Σύναξη των κατηχητών και των κυκλαρχών της, των πιο στενών συνεργατών της στο πνευματικό έργο, ως μία ευκαιρία συναντήσεως αλλά και πνευματικής ανατροφοδοτήσεως όλων, καθώς το έργο που σας εμπι­στεύθηκε η Εκκλησία μας είναι σημαντικό και όχι πάντοτε εύκολο.

Ευρισκόμεθα στο τέλος ενός χρο­νου, ο οποίος μας εξέπληξε, θα έλεγα, δυσάρεστα με ειδήσεις που αφορούν παιδιά και οικογέ­νει­ες, με συμπεριφορές και καταστά­σεις πρωτόγνωρες που μας αφο­ρούν όλους και που μας αγγίζουν όλους. Όχι μόνο γιατί συμβαίνουν στην κοινωνία που ζούμε όλοι, αλλά γιατί επηρεάζουν τον καθέ­να μας προσωπικά, τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, και δεν μπο­ρού­με να αδιαφορύμε, δεν θα πρε­πει να εθελοτυφλούμε, δεν θα πρέπει να μην προετοιμαζόμαστε για το πως θα αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις και πως θα βοηθήσουμε τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς να είναι προι­δεα­σμένοι, για να μην βρεθούν προ δυ­σαρέστων εκπλήξεων ή κατα­στα­σεων, οι οποίες μπορούν να ελεγ­χθούν δυσκολότερα ή να δη­μιουργήσουν οδυνηρές εμπειρίες στις ψυχές των ανθρώπων μας, μικροτέρων και μεγαλυτέρων.

Όλα αυτά βεβαίως δεν τα λέμε για να πανικοβληθούμε, αλλά για να γνωρίζουμε όλοι ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί και οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές. Τα μέσα επι­κοι­­νωνίας, τα κοινωνικά δίκτυα και όλα τα σύγχρονα μέσα τεχνο­λο­γίας αφενός, αλλά και η αποϊε­ροποίηση του θεσμού της οικογε­νείας, η έκπτωση των αξιών, των αρχών και των ηθών, οδηγούν στις ημέρες μας στην ευρύτατη διά­­δοση συνθηκών και προβλημά­των που πριν από μερικά χρόνια ήταν μεμονωμένα και σπάνια και μπορεί να μην έπεφταν καν στην αντίληψή μας είτε ως προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα παιδιά και οι νέοι των κατηχητικών μας είτε οι οικογένειες.

Και μπορεί βεβαίως ο λόγος του Ευαγγελίου και το κήρυγμα της Εκκλησίας μας να μην μεταβάλ­λε­ται ως λόγος Χριστού, ο οποίος είναι «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο τρόπος της προ­σεγγίσεως των ανθρώπων μας δεν θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του καθενός και τις γενικότερες συνθήκες.

Η κατήχηση δεν είναι κάτι μονο­λιθικό, δεν έχει στερεότυπα. Είναι κάτι που έχει σκοπό να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, ανά­λογα με τις ανάγκες του, ανά­λογα με τις ιδιαιτερότητές του.

Το διακηρύσσει με τον πιο κατη­γο­ρηματικό τρόπο ο ιδρυτής της τοπικής μας Εκκλησίας, ο πρωτο­κο­ρυφαίος απόστολος Παύλος, λε­γοντας: «τοις πάσι γέγονα τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώσω». Έγινα, λέει ο μέγας απόστολος, τα πάντα, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, ώστε να σώσω τους ανθρώπους.

Αυτός είναι ο σκοπός της κατη­χη­σεως, αυτός είναι ο σκοπός του κα­τηχητικού έργου, το οποίο επιτε­λεί η Ιερά Μητρόπολή μας με τη βοήθεια και τη συμμετοχή όλων των συνεργατών της, κατη­χη­των, κατηχητριών, κυκλαρχών και κυκλαρχισσών.

Εμείς οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, και θα πρέπει να είμεθα πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην γίνει η συμπεριφορά μας ή ο λόγος μας αφορμή αντί να ωφε­λήσουμε, να βλάψουμε τους αδελ­φούς μας.

Θα πρέπει ακόμη να έχουμε κατά νούν ότι πολλά παιδιά και πολλοί μεγαλύτεροι αδελφοί μας δεν απο­καλύπτουν τα τυχόν προβλήματα ή τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν στη προσωπική τους ζωή ή στην οικογένειά τους και χρειάζο­νται ειδική βοήθεια.

Είναι όμως καλό να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, ώστε κατά το δυνατόν να δίδουμε την κατάλλη­λη βοήθεια, να μιλούμε στους αν­θρώπους με διακριτικότητα αλλά και με διάθεση να τους βοηθήσου­με και να τους συμπαρασταθούμε με κάθε τρόπο, ώστε να αντιμε­τω­πίσουν και να ξεπεράσουν το προ­βλημα που έχουν, ή και να τους εφιστήσουμε με διακριτικό τρόπο την προσοχή, ώστε να κατανοή­σουν τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχουν είτε εξαιτίας του σχο­λι­κού ή του φιλικού περιβάλ­λο­ντος τους ή ακόμη και του οικογε­νειακού τους.

Ποιες είναι όμως αυτές οι ευαί­σθητες περιπτώσεις, τις οποίες θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και πως θα πρέπει να τις αντιμετωπί­ζουμε είναι το θέμα της αποψινής μας συνάξεως.

Προσκεκλημένοι ομιλητές μας, τους οποίους θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε και τους οποίους καλωσορίζω εγκάρδια, είναι ο πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Τσιπούρας, καθηγητής του Πανεπιστημίου μας, από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, και η γνω­στη και από προηγούμενες ομι­λίες της στην Ιερά μας Μη­τρόπολη κυρία Σταματία Καρα­γεωρ­γίου-Πάπιστα, οικονομολό­γος και συγγραφέας, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους στην προσ­κλη­ση μας και την παρουσία τους στη Σύναξη των κατηχητών και των κυκλαρχών της Ιεράς μας Μη­τρο­πόλεως.

Ας τους ακούσουμε με το ενδιαφέρον εκείνο το οποίο είναι απαραίτητο για να προβληματισθούμε από αυτά που θα ακούσουμε από δύο έμπειρους ομιλητές.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων