11/11/2022 11/11/2022 O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Ο Πενταπόλεως Νεκτάριος εσυκοφαντήθη, υπέμεινε και εσώθη», με την ευκαιρία της χθεσινής εορτής του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού. Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της...
11 Νοεμβρίου, 2022 - 8:52
Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2022 - 8:58

Ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας για τον Άγιο Νεκτάριο

Διαδώστε:
Ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας για τον Άγιο Νεκτάριο

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Ο Πενταπόλεως Νεκτάριος εσυκοφαντήθη, υπέμεινε και εσώθη», με την ευκαιρία της χθεσινής εορτής του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού.

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο Σεβασμιώτατος στην διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Εορτάζει και πανηγυρίζει η Αγία μας Εκκλησία στις 9 Νοεμβρίου τη μνήμη του αγίου Νεκταρίου, αρχιεπισκόπου Πενταπόλεως, ενός μεγάλου και σχεδόν συγχρόνου μας αγίου. Ενός θαυματουργού ιεράρχου της, ο οποίος με τη ζωή, το έργο και τα θαύματά του άφησε φωτεινό αποτύπωμα στον κόσμο και στις ψυχές των ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο άγιος Νεκτάριος καθιερώθηκε να ονομάζεται ο «άγιος του 20ου αιώνος».

Καθώς φέτος ο Ελληνισμός μνημονεύει την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των πατέρων μας από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, η σημερινή αναφορά στον άγιο Νεκτάριο είναι συγχρόνως και μία αναφορά σ᾽ αυτές, μια και ο νούς μας στρέφεται στη Σηλύβρια της Ανατολικής Θράκης, την πόλη στην οποία γεννήθηκε ο άγιος Νεκτάριος το 1846, όπου μέχρι σήμερα η ανάμνησή του είναι ζωντανή και οι κάτοικοί της δείχνουν το σημείο στο οποίο βρισκόταν το σπίτι του.

Παρότι ο άγιος Νεκτάριος έζησε μόνο τα δεκατρία πρώτα χρόνια της ζωής του στη γενέτειρά του, συνδέθηκε άρρηκτα μαζί της, ώστε ο ιερός της Εκκλησίας υμνογράφος να αρχίζει με αυτήν το Απολυτίκιό του, υμνώντας τον ως «Σηλυβρίας τον γόνον και Αιγίνης τον έφορον».

Είναι παράδειγμα υπομονής και σιωπής για όλους μας, κληρικούς και λαικούς, υπομονής που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη μας στον Θεό, στην εμπιστοσύνη μας ότι ο Θεός θα αποκαλύψει την αλήθεια και δεν θα αφήσει να επικρατήσει η αδικία. Είναι παράδειγμα υπομονής, διότι η προσπάθεια να υπερασπισθούμε εμείς τον εαυτό μας και να διεκδικήσουμε το δίκαιό μας όχι μόνο συχνά δημιουργεί έχθρες και μίση μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και δεν μας ωφελεί πνευματικά. Αντίθετα η υπομονή μας ωφελεί και φέρνει στην ψυχή μας τη χάρη του Θεού.

Αυτό που λέγει σήμερα σε όλους μας ο εορταζόμενος άγιος Νεκτάριος, αρχιεπίσκοπος Πενταπόλεως, ο θαυματουργός, είναι αυτό που είπε και σε κάποιο πνευματικό του τέκνο, το οποίο διερωτάτο μετά την κοίμηση του αγίου, πως αγίασε. Εμφανίσθηκε στον ύπνο του και του είπε: «εσυκοφαντήθην, υπέμεινα και εσώθην».

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε και εμείς αυτό πράξη στη ζωή μας, υπομένοντας ο,τι επιτρέπει ο Θεός να μας επισκεφθεί, ακόμη και τις συκοφαντίες, και ας έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό ότι θα σώσει και εμάς διά πρεσβειών του αγίου Νεκταρίου.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων