12/08/2022 12/08/2022 Η φετινή πανήγυρη στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Είχαμε υποχρέωση και καθήκον να αφιερώσουμε τη φετινή πανήγυρη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή που οδήγησε στην τραγική έξοδο των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες. Το μήνυμα φέτος...
12 Αυγούστου, 2022 - 15:28
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2022 - 14:45

Παναγία Σουμελά, Βέρμιο: Άρωμα Μικρασίας στις φετινές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Διαδώστε:
Παναγία Σουμελά, Βέρμιο: Άρωμα Μικρασίας στις φετινές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Η φετινή πανήγυρη στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Είχαμε υποχρέωση και καθήκον να αφιερώσουμε τη φετινή πανήγυρη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή που οδήγησε στην τραγική έξοδο των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες. Το μήνυμα φέτος θα είναι πολύ ισχυρό. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης.

Ο κ. Τανιμανίδης συνέστησε στους προσκυνητές που θα βρεθούν στην Παναγία Σουμελά να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό. «Η πανδημία είναι κοντά μας, είναι μαζί μας. Είναι μία κατάσταση δύσκολη- και άρρωστοι υπάρχουν και διασωληνωμένοι υπάρχουν και θανάτους έχουμε δυστυχώς. Ας έχουν μία μάσκα μαζί τους οι επισκέπτες και να φροντίζουν την υγιεινή τους. Να προσκυνήσει ο κόσμος με τάξη και ευπρέπεια», είπε χαρακτηριστικά.

Των Ιερών Ακολουθιών θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελήμων, ενώ μαζί του θα συλλειτουργήσουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Χαλκίδος, Χρυσόστομος, Σταγών και Μετεώρων, Θεόκλητος, Φθιώτιδος, Συμεών και ο Επίσκοπος Ωρεών, Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών έχει ως εξής:

Την Κυριακή 14 Αυγούστου στις 6:30 μ.μ. Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, ενώ τη Δευτέρα, 15 Αυγούστου, το πρωί Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. 

Στις εκδηλώσεις, την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενώ θα παραστούν βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας, 15 Αυγούστου, περιλαμβάνει πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο το πρωί, στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και επίσημη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Θα ακολουθήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών και μικρασιατικών συλλόγων, ενώ και φέτος θα δοθούν δύο υποτροφίες σε αριστούχους μαθητές του Λυκείου του Μακροχωρίου Ημαθίας, στη μνήμη των 21 μαθητών που σκοτώθηκαν σε τροχαίο στα Τέμπη τον Απρίλιο του 2003.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και κίνησης πεζών προσκυνητών, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, την εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού κατά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας την 13, 14 και 15 Αυγούστου 2022, αποφασίζονται:

Α. ο καθορισμός του τμήματος της Δημοτικής Οδού, από διασταύρωση «Γκέκα» – Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά – χωριό Καστανιά – διασταύρωση «Γρα-Γρου», ως μοναδική οδό κατεύθυνσης (μονόδρομος) απαγορευμένης της ανόδου από το χωριό Καστανιά προς την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά.

Β. η απαγόρευση εισόδου και κίνησης των οχημάτων, στην Πλατεία-Περίβολο της Ιερά Μονής καθώς και στο τμήμα που περιλαμβάνεται μεταξύ της διασταύρωσης της Δημοτικής οδού προς Καστανιά (έμπροσθεν ξενώνων) και της Ιερά Μονής, πλην οχημάτων ανεφοδιασμού, προσκεκλημένων και υπηρεσιακών.

Γ. η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων, σε όλο το μήκος του οδοστρώματος της Δημοτικής οδού που συνδέει την ΕΠ.Ο.4 Βέροιας-Κοζάνης (από διασταύρωση “Γκέκα”), με το χωριό Καστανιά (διασταύρωση «Γρα-Γρου»), καθώς και στο τμήμα της οδού από διασταύρωση έμπροσθεν ξενώνων έως την Πλατεία που βρίσκεται εντός του κυρίως χώρου της Ιεράς Μονής.

Ανωτέρω κυκλοφορικές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από 12:00΄ ώρα της 13-08-2022 έως 21:00΄ ώρα της 15-08-2022.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων