26/07/2022 26/07/2022 Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε σήμερα και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Μελίκης. “Η αγία Παρα­σκευή δεν ζούσε μακριά από τον κόσμο, ζούσε μέσα στον κόσμο, και ο κόσμος και στην εποχή της αγίας, όπως και σήμερα, προσφέρει στον άνθρωπο πολλά. Ο άνθρωπος όμως καλείται...
26 Ιουλίου, 2022 - 13:29

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής στη Μελίκη

Διαδώστε:
Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής στη Μελίκη

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε σήμερα και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Μελίκης.

“Η αγία Παρα­σκευή δεν ζούσε μακριά από τον κόσμο, ζούσε μέσα στον κόσμο, και ο κόσμος και στην εποχή της αγίας, όπως και σήμερα, προσφέρει στον άνθρωπο πολλά. Ο άνθρωπος όμως καλείται να ιεραρχήσει όσα του προσφέρει ο κόσμος και όσα θέλει να αποκτήσει, αλλά και όσα του προσφέρει ο Θεός. Αν στη ζωή μας θέσουμε ως πρώτη προτεραιό­τητα τον πλούτο, τη δόξα, την επι­τυχία, την άνεση, την πολυτέ­λεια, την επαγ­γελματική μας καταξίωση, την κοινωνική μας ανέλιξη, τότε θα ασχοληθούμε με αυτά και τους τρόπους με τους οποίους θα τα επι­τύχουμε.

Αν θέσουμε κάποιο από όσα προανέφερα ως πρώτη προ­τε­ραιό­τητα της ζωής μας, τότε είναι φυσικό ότι θα θέσουμε σε δεύτερη ή σε τρίτη ή μπορεί και σε τελευταία θέση την πρόσκληση του Χριστού να τον ακολουθήσουμε. Και τότε θα αγνοήσουμε τα λόγια του: «τι γαρ ωφε­λήσει άνθρωπον, εάν κερδίση τον κόσμον όλον και ζημιωθή την ψυ­χην αυτού ή τι δω­σει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού», τα οποία είχε διαρκώς στον νού της η εορταζόμενη σήμερα αγία Παρα­σκευή”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου:

«Την σπουδήν σου τη κλήσει κα­ταλ­ληλον εργασαμένη φερώνυμε, την ομώνυμόν σου πίστιν εις κα­τοι­κι­αν κεκλήρωσαι, Παρασκευή αθλη­φόρε».

Ανάμεσα στους πολλούς και με­γα­λους αγίους που τιμά η Εκκλη­σία μας μέσα στον καύσωνα του κα­­λοκαιριού, ο οποίος μας φέρνει στον νού τον καύσωνα των βασα­νι­­στη­ρίων και τη φλόγα των μαρ­τυρίων που υπέμειναν προς χάριν του Χριστού οι άγιοι μάρτυ­ρες, ξε­χω­ριστή θέση κατέχει και η εορτα­ζόμενη σήμερα αγία μεγαλομάρτυς και αθλη­φόρος Παρασκευή. Και η μνήμη της αποτελεί για όλους μας μία όαση πνευματική, μια αύρα ευ­λο­γίας του αγίου Πνεύματος, που δροσίζει την ψυχή μας και ταυτό­χρο­να τη διεγεί­ρει από τη ραθυμία στην οποία συχνά περιπίπτουμε.

Το παράδειγμα της ζωής των αγί­ων μαρτύρων, της ζωής της αγίας με­γαλομάρτυρος Παρασκευής και της σταθερότητός της στην πίστη και την αγάπη του Χριστού, μας υπεν­θυμίζει και το δικό μας χρέος απέναντι στον Χριστό. Διότι μπο­ρεί εμείς να μη ζούμε σε περίοδο διωγ­μων, μπορεί να μην καλού­με­θα να μαρ­τυ­ρη­σουμε για το όνομα του Χρι­στού, μπορεί να μη μας ζη­τα κα­νείς να αρνηθούμε την πίστη μας στον Θεό ούτε να αποδείξουμε με τη θυσία της ζωής μας ότι παραμένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι σ’ αυτήν την πίστη, όπως συνέβη με την αγία μεγαλομάρ­τυρα Παρα­σκευή, όμως έχουμε δεχθεί με το βα­πτισμά μας την ίδια κλήση από τον Χριστό, την οποία είχε δεχθεί και η αγία Παρασκευή, την κλήση να τον ακολουθήσουμε και να εναρ­­μονίσουμε τη ζωή μας με τη δική του ζωή.

Αυτή την κλήση του Χριστού ακο­λούθησε στη ζωή της η αγία μεγαλομάρ­τυς Παρασκευή, και πα­ρότι οι επιρροές και οι προκλή­σεις του κόσμου και της αμαρτίας ήταν πολλές για τη νεαρή γυναίκα που πίστευε στον Χριστό, εκείνη ου­τε μία στιγμή δεν παρέκκλινε από τον σκοπό της, ούτε μία στιγμή δεν παρασύρθηκε από τις σειρήνες του κόσμου, αλλά προσηλωμένη στον στόχο της, που ήταν η αγάπη και η πίστη στον Ιησού, αδιαφόρησε για όσα συνέβαιναν γυ­ρω της, αδιαφόρησε για τις υπο­σχε­σεις αλλά και για τις απειλές, και δεν δίστασε ούτε καν μπροστά στα βα­σανιστήρια και τον θάνατο. Προ­τι­μησε τον θάνατο, γιατί γνω­ριζε ότι ο μαρτυρι­κος θάνατος θα την έφερνε πιο σύντομα και πιο κοντά σ’ αυτόν που αγάπησε με όλη της την καρδιά και με όλη της τη δυ­ναμη.

Όμως αυτή η από­φαση της αγίας ενδόξου και αθλη­φόρου Πα­ρα­σκευής, να επιλέξει δηλαδή το μαρτύριο από μία ζωή χωρίς τον Χριστό, δεν ήταν μία απόφαση της στιγμής, αλλά ήταν μία απόφαση ζωής, ήταν μία από­φα­ση την οποία καλλιεργούσε σε όλη της τη σύντο­μη ζωή. Και η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της αξιολογήσεως και της ιεραρχή­σεως των πραγμάτων που είχε κάνει στη ζωή της.

Η αγία Παρα­σκευή δεν ζούσε μακριά από τον κόσμο, ζούσε μέσα στον κόσμο, και ο κόσμος και στην εποχή της αγίας, όπως και σήμερα, προσφέρει στον αν­θρωπο πολλά. Ο άνθρωπος όμως καλείται να ιεραρχήσει όσα του προσφέρει ο κόσμος και όσα θε­λει να αποκτήσει, αλλά και όσα του προσφέρει ο Θεός. Αν στη ζωή μας θε­σουμε ως πρώτη προτεραιό­τητα τον πλούτο, τη δόξα, την επι­τυχία, την άνεση, την πολυτέ­λεια, την επαγ­γελματική μας καταξίωση, την κοινωνική μας ανέλιξη, τότε θα ασχοληθούμε με αυτά και τους τρόπους με τους οποίους θα τα επι­τύχουμε.

Αν θέσουμε κάποιο από όσα προανέφερα ως πρώτη προ­τε­ραιό­τητα της ζωής μας, τότε είναι φυσικό ότι θα θέσουμε σε δεύτερη ή σε τρίτη ή μπορεί και σε τελευταία θέση την πρόσκληση του Χριστού να τον ακολουθήσουμε. Και τότε θα αγνοήσουμε τα λόγια του: «τι γαρ ωφε­λήσει άνθρωπον, εάν κερδίση τον κόσμον όλον και ζημιωθή την ψυ­χην αυτού ή τι δω­σει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού», τα οποία είχε διαρκώς στον νού της η εορταζόμενη σήμερα αγία Παρα­σκευή.

Πρώτη προτεραιότητα στη ζωή της δεν ήταν να κερδίσει «τον κο­σμον όλον», γιατί ήξερε ότι όποιος επι­ζητεί τον κόσμο και τα του κόσμου, αυτός χάνει τον πιο πολύτι­μο θη­σαυρό του κόσμου, χάνει την ψυχή του, χάνει τη σωτηρία της, χάνει τον Χριστό και στο τέλος χάνει τα πάντα.

Πρώτη της προτεραιότητα ήταν η ψυχή της και ο Χριστός· και γνώρι­ζε πως ο,τι και αν θυσιάσει κανείς γι’ αυτά τα δύο, θα το απολαύσει στη μέλλουσα ζωή εκατονταπλά­σιο. Πίστευε στον λόγο του Χριστού ότι, όποιος θέλει να σώσει την ψυ­χη του θα πρέπει να τη χάσει, και με τον τρόπο αυτόν προετοιμασμέ­νη έφθασε και μέχρι το μαρτύριο. Θυ­σίασε τη ζωή της στον κόσμο αυτό, για να απολαμβάνει την αιώνια ζωή στον ουρανό.

Θυσίασε τη ζωή της στη γη για να απολαμβάνει την όντως ζωή, τον Χριστό, αιωνίως. Θυσίασε τα αγαθά και τη δόξα του κόσμου, για να απολαμβάνει τα αγα­θα που ετοίμασε ο Θεός για ο­σους τον αγαπούν στη δόξα της βα­σιλείας του.

Ας μιμηθούμε και εμείς το παρά­δειγμα της αγίας με­γαλομάρτυρος Παρασκευής και ας προετοιμα­σθού­με κατάλληλα, όπως εκείνη, για να ανταποκριθούμε στην κλη­ση του Θεού, θέτοντας ως προτε­ραι­ότητα της ζωής μας όχι τα επί­γεια και τα πρόσκαιρα, αλλά τα ουράνια και αιώνια, έτσι ώστε να μας αξιώσει ο Θεός να απολαύ­σου­με και εμείς μαζί με την αγία αθλη­φόρο Παρασκευή, που τιμούμε ση­με­­ρα, τη δόξα που έχει ετοιμάσει για όλους μας ο Χριστός στον ουρανό. Αυτό θα μας πεί σήμερα η αγία Παρασκευή σε όλους μας. «Τι ήρθατε σήμερα; να τιμήσετε εμένα; Αν θέλετε να με τιμήσετε, να αγαπήσετε τον Χριστό, όπως τον αγάπησα και εγώ».

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων