09/04/2024 10/04/2024 Ο Ιερός Ναός του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας υποδέχθηκε τον Τίμιο Σταυρό από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά Βερμίου το απόγευμα της Τρίτης 9ης Απριλίου 2024. Τον Τίμιο Σταυρό που δωρήθηκε από τον Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Μανουήλ τον Γ’ τον Μεγαλοκομνηνό στην παλαίφατη Ιερά Μονή της Παναγίας...
09 Απριλίου, 2024 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2024 - 0:25

Πλήθος πιστών στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας υποδέχθηκαν τον Τίμιο Σταυρό από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά Βερμίου

Διαδώστε:
Πλήθος πιστών στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας υποδέχθηκαν τον Τίμιο Σταυρό από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά Βερμίου

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας υποδέχθηκε τον Τίμιο Σταυρό από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά Βερμίου το απόγευμα της Τρίτης 9ης Απριλίου 2024.

Τον Τίμιο Σταυρό που δωρήθηκε από τον Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Μανουήλ τον Γ’ τον Μεγαλοκομνηνό στην παλαίφατη Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου και περιέχει μεγάλο τμήμα του Τιμίου Ξύλου, κόμισε ο εφημέριος του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Μετεντζίδης και τον υποδέχθηκε στον αύλειο χώρο του Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, επικεφαλής της μοναστικής αδελφότητος και των ευσεβών προσκυνητών.

Ακολούθως τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου μετά του Παρακλητικού Κανόνος του Αγίου Λουκά του Ιατρού χοροστατούντος και ομιλούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.

Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας κατέκλυσαν τον υπό κατασκευή Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό και το χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Θαυματουργού Αγίου Λουκά που θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή και τίθεται σε προσκύνηση κάθε Τρίτη απόγευμα.

Δείτε σε επανάληψη την υποδοχή του Τιμίου Σταυρού και την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιο Τανιμανίδη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον π. Χριστόδουλο που κόμισε τον Τίμιο Σταυρό. Παράλληλα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο νόημα της προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής λέγοντας μεταξύ άλλων:

Την περασμένη Κυριακή, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, λιτα­νεύ­­σαμε στους ιερούς μας ναούς σύμφωνα με το Τυπικό της Εκ­κλησίας μας τον Σταυρό του Κυ­ρίου μας, για να τον προσκυνή­σουμε και να αντλήσουμε δύναμη και ελπίδα για τον πνευματικό μας αγώνα.

Και σήμερα, πριν από λίγο υπο­δε­χθήκαμε εδώ, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά και στον ιερό ναό του αγίου Λουκά τον Τίμιο Σταυρό από το Ιερό Προσκύνημα της Πα­να­γίας Σουμελά. Υποδεχθήκαμε τον Σταυρό, ο οποίος δωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Μανουήλ τον Γ´ της Τραπεζούντος στην πα­λαίφατη Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο και περιέχει μεγάλο τμήμα Τιμίου Ξύλου, για να τον προσκυνήσουμε και να λάβουμε και τη δική του χάρη μαζί με την ευλογία του ιερού και χα­ρι­τοβρύτου λειψάνου του αγίου Λου­κα, του ιατρού και θαυματουργού.

Και είναι πράγματι μεγάλη ευλο­γία να προσκυνούμε το ιερό αυτό θησαύρισμα της Εκκλησίας μας, όχι απλώς γιατί αποτελεί ένα ανε­κτίμητο ιστορικό κειμήλιο, αλλά γιατί, όπως είπα, περιέχει μεγάλο τμήμα από το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού «ἐν ᾧ ἐτάθη Χριστός», για τη δική μας σωτηρία.

Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα, γρά­φει ο άγιος Λουκάς, η προ­σκύνηση του τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας, διότι μαρτυρεί την πίστη και την αγάπη μας στον Υιό του Θεού, ο οποίος μας έσωσε από την εξουσία του διαβόλου.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος σκοπός, συνεχίζει ο άγιος, για τον οποίο τον προσκυνούμε στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Και ο σκοπός αυτός γίνεται κατανοη­τός, όταν ακούσουμε τον λόγο του Κυρίου μας που λέγει:«ἐν τῇ ὑπο­μονῇ κτήσασθε τάς ψυχάς ὑμῶν».

Αν έχει τόσο μεγάλη σημασία για τη σωτηρία μας η υπομονή, σύμφωνα με τον λόγο του Χριστού, τότε δεν υπάρχει καλύτερος διδά­σκαλος που θα μπορούσε να μας διδάξει την υπομονή από τον Σταυ­ρό του Κυρίου μας.

Αν έχουμε τον Σταυρό του Κυ­ρίου χαραγμένο στην καρδιά μας· αν συγκινούμεθα επαναλαμβάνο­ντας τα λόγια του Συμβόλου της Πίστεως «Σταυρωθέντα τε ὑπέρ ἡμῶν ἐπί Ποντίου Πιλάτου»· αν σε κάθε δυσκολία και θλίψη που επι­τρέπει ο Θεός βλέπουμε νοερά τον Σταυρό του Χριστού, τότε θα μά­θουμε πως μπορούμε να αποκτή­σουμε την υπομονή.

Αν έχεις, συνεχίζει ο άγιος Λου­κάς, φοβερό πόνο που σε βασανίζει και δεν μπορείς να υπομένεις αλ­λο, δες τον Σταυρό, δες τον Υιό του Θεού με το κεφάλι σκυμμένο να φορά το ακάνθινο στεφάνι. Σκέψου πόσο πόνο προκαλούσαν στον Σωτήρα μας τα αγκάθια και θα μάθεις να υπομένεις τον πόνο σου.

Αδυνάτισαν τα χέρια σου, δεν μπορούν πιά να κάνουν δουλειά και γι᾽ αυτό έχασες το κουράγιο σου; Δες τα άχραντα χέρια του Χρι­στού με τα οποία έκανε αμέτρητα θαύματα, και τώρα είναι καρφω­μένα στον Σταυρό. Φαντάσου πόσο πονούσαν, πληγωμένα από τα καρ­φιά και σηκώνοντας το βάρος του σώματος. Θυμήσου ταυτόχρονα και τις δικές σου ασχήμιες, αυτές που έκανες με τα χέρια σου. Σκέψου τα όλα αυτά και θα σου είναι πιο εύκολο να υπομένεις τον πόνο.

Βλέπεις, συνεχίζει ο άγιος Λουκάς, πως με τον Σταυρό αυξάνει η υπο­μονή σου; Βλέπεις πως διδά­σκεσαι από τον Σταυρό τη μεγάλη αυτή αρετή, χωρίς την οποία δεν θα μπορέσεις να εισέλθεις από τη στενή πύλη και να ακολουθήσεις τη μακριά και τεθλιμμένη οδό των θλίψεων που οδηγεί στη βασιλεία των ουρανών.

Και τα γράφει αυτά ο άγιος Λουκάς, έχοντας δοκιμάσει ο ίδιος και ασθένειες και πόνους και πολλές δοκιμασίες, και έτσι είχε γνωρίσει τη δύναμη του Σταυρού στη ζωή του. Γι᾽ αυτό και καταλήγει:

Να δοξάσουμε και να ευχαριστή­σουμε τον Κύριό μας, ο οποίος με τον Σταυρό του μας δίδει τη δύνα­μη να υπομένουμε τις θλίψεις σ᾽ αυτή την πρόσκαιρη ζωή και να σώζουμε με την υπομονή τις ψυχές μας. Να τον ευχαριστήσουμε και για την ευλογία που μας χάρισε απόψε να προσκυνήσουμε αυτόν τον Σταυρό, που υποδεχθήκαμε από το Ιερό Προσκύνημα της Πα­ναγίας Σουμελά, αλλά παράλληλα να ευχαριστήσουμε και τον Πρόε­δρο και το Διοικητικό Συμβούλιο που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας και προσέφεραν έτσι σε περισσοτέρους αδελφούς μας την ευκαι­ρία να τον προσκυνήσουν.

Ας την αξιοποιήσουμε λοιπόν, και αντλώντας δύναμη από τη δύναμη του Χρι­στού, ο οποίος επί του Σταυρού συνέ­τριψε τον διάβολο και την αμαρτία και μας χάρισε την άφεση, να συντρίψουμε και εμείς με τη νη­στεία, με τη μετάνοια, με την εξο­μολόγηση, με τον προσω­πι­κό μας αγώνα τις αδυναμίες, τις κακίες και τα πάθη που υπάρχουν μέσα στην ψυχή μας.

Και διδασκόμενοι το μεγάλο μάθημα της υπομονής από τον Σταυ­ρό του Χριστού, ας συνε­χίσουμε τον αγώνα και κατά το υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρα­κο­στής, για να αξιωθούμε όχι μόνο να δοξάσουμε την ανά­σταση του Κυρίου μας, αλλά και να αναστη­θούμε και εμείς μαζί Tου.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Πλήθος προσκυνητών στην υποδοχή του Τιμίου Σταυρού στον Άγιο Λουκά της Ι. Μ. Παναγίας Δοβρά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων