27/07/2022 27/07/2022 Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, τελέστηκε σήμερα στον Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος. Στον όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος...
27 Ιουλίου, 2022 - 19:23
Τελευταία ενημέρωση: 27/07/2022 - 22:21

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή του Αγ.Παντελεήμονος και τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Βεροίας

Διαδώστε:
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή του Αγ.Παντελεήμονος και τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Βεροίας

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, τελέστηκε σήμερα στον Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος.

Στον όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ενώ στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο έλαβαν ακόμη μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λβόβ κ. Φιλάρετος.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η εις Διάκονον Χειροτονία του μοναχού π. Θεοδοσίου Μπούσκα, αδελφού της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας και φοιτητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε ετήσιο μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Κινσάσας κυρό Νικηφόρο, πνευματικό αδελφό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, καθώς και οι δύο Αρχιερείς προέρχονται από την αδελφότητα του μακαριστού Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Γέροντος Γερασίμου Μικραγιαννανίτου καθώς και για την κατά σάρκα αδελφή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, μακαριστή Δέσποινα Δερμεντζόγλου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων στην ομιλία του κατά την Χειροτονία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ουδείς στρατευόμενος εμπλέκε­ται ταίς του βίου πραγματείαις ίνα τω στρατολογήσαντι αρέση».

Προς τον μαθητή του Τιμόθεο, τον επίσκοπο Εφέσου, απευθύ­νε­ται ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος, και τον συμβουλεύει σαν στοργικός πατέρας.

Γνωρίζει ο μέγας απόστολος πόσο εύκολο είναι να παρασυρθεί ο αν­θρωπος και πολύ περισσότερο ο νέος άνθρωπος από τις μέριμνες και τις ασχολίες της ζωής, πόσο ευ­κολο είναι να θελήσει να ακολου­θη­­σει τον συρμό της εποχής, τις τα­σεις της μόδας, τις συνήθειες των ανθρώπων, για να γίνει αρε­στος στον κοινωνικό του περίγυρο. Όμως για τον μαθητή του Τιμόθεο που από μικρός πίστευσε στον Χρι­στο και έγινε μέλος του μυστικού σώματός του και στρατεύθηκε στον καλόν αγώνα της πίστεως, δεν ει­ναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητού­μενο δεν είναι να αρέσει στους αν­θρώπους, αλλά να αρέσει στον Χρι­στο, ο οποίος τον κάλεσε να γίνει στρατιώτης του.

Δεν γίνεται όμως να είναι κανείς ταυτόχρονα αρεστός στον κόσμο και στον Χριστό. Ο απόστολος Παύ­λος το τονίζει αυτό και στην επιστολή του προς τους χριστια­νούς της Γαλατίας, γράφοντας «ει ανθρώποις ήρεσκον, Χριστού δού­λος ουκ αν ήμην».

Γι᾽αυτό και όποι­ος θέλει να είναι αρεστός στον Χριστό, θα πρέπει να αποφεύγει την εμπλοκή του σε όλα εκείνα που αποσπούν τον νού και την ψυχή του και τον αποπροσα­νατολίζουν και τον απομακρύνουν από τον στόχο του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο και ο ουρανοβάμων απόστολος προ­­­ειδοποιεί: «ουδείς στρατευόμε­νος εμπλέκεται ταίς του βίου πραγ­ματείαις ίνα τω στρατολογήσαντι αρέση».

Αυτή η προειδοποίηση του πρω­τοκορυφαίου αποστόλου δεν κρα­τη­σε μόνο τον μαθητή του, από­στο­λο Τιμόθεο, μακριά από τις «πραγματείες» του βίου, αλλά και τον άγιο μεγαλομάρτυρα και ιαμα­τικό Παντελεήμονα, του οποίου εορ­τάζει και πανηγυρίζει τη μνήμη σήμερα η Αγία μας Εκκλησία.

Διότι και ο άγιος μεγαλομάρτυς Παντελεήμων διδάχθηκε, όπως και ο απόστολος Τιμόθεος, από την ευσεβή του μητέρα, την αγία Ευ­βού­λη, την πίστη στον Χριστό, και επέλεξε με τη βοήθεια και του διδασκάλου του, του αγίου Ερμο­λάου, να στρατευθεί «τω ιατρώ των ψυχών», στον Χριστό, απαρ­νού­μενος την ασέβεια των ειδώ­λων, στα οποία πίστευε ο πατέρας του. Και για να παραμείνει από­λυτα αφοσιωμένος στον Χριστό, δεν δίστασε να αρνηθεί την υψηλή και περίοπτη θέση του προσωπικού ιατρού του αυτοκράτορος, την οποία του προσέφερε ο φοβερός Διοκλητιανός, γιατί γνώριζε ότι μία τέτοια θέση, την οποία πολλοί θα ζήλευαν και θα εποφθαλμιού­σαν, θα τον ενέπλεκε «ταίς του βίου πραγματείαις» και θα τον έκα­νε να μην ευαρεστεί όσο θα ήθελε στον Χριστό.

Έτσι προτίμησε να αρέσει «τω στρα­τολογήσαντι» αυτόν «Χρι­στω», και δεν δίστασε να θυσιάσει ακόμη και τη ζωή του για να μείνει πιστός άχρι θανάτου και να λάβει τον στέφανον της ζωής, κατά την υπόσχεση του Κυρίου, και να τιμά­ται αιωνίως και στη γη και στον ουρανό.

Την ημέρα, λοιπόν, αυτή, κατά την οποία εορτάζουμε τη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος, και η Εκκλησία μας τον προβάλλει για να μιμηθούμε όλοι την αφοσίωση και την αγάπη του στον Χριστό, ο απόστολος Παύλος μας υποδει­κνύει με τον λόγο του τον τρόπο με τον οποίο θα το πραγματοποιή­σουμε, μας υποδεικνύει τον τρόπο της επιτυχίας. «Ουδείς στρατευό­μενος εμπλέκεται ταίς του βίου πραγματείαις ίνα τω στρατολο­γη­σαντι αρέση», μας λέγει.

Αυτό επαναλαμβάνει ιδιαιτέρως προς εσένα, που ίστασαι αυτή την ιερή στιγμή ενώπιον των θυρών του αγίου Θυσιαστηρίου, για να λάβεις διά των χειρών του Επισκό­που σου τον πρώτο βαθμό της ιε­ρω­σύνης και να καταστείς διάκο­νος του Υψίστου.

Πριν από δύο περίπου χρόνια απο­φάσισες με τη θέλησή σου να ενταχθείς στη στρατεία του Χρι­στού και να του αφιερώσεις τη ζωή σου με τη μοναχική σου κουρά. Τα χρόνια αυτά έδειξες με την υπακοή σου στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Δοβρά, π. Πα­ντελεήμονα, αλλά και σε όλους τους αδελφούς με την ταπεινοφρο­σύνη σου και την αφοσίωσή σου στα μοναχικά σου καθήκοντα και στις σπουδές σου στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., την αγάπη σου για τον Χριστό και την Εκκλησία.

Και σήμερα, κατά τη λαμπρά και επίσημο αυτή ημέρα της μνήμης του αγίου ενδόξου μεγαλομάρ­τυ­ρος και ιαματικού Παντελεήμονος καλείσαι να ανέλθεις τις βαθμίδες του ιερού Βήματος και να λάβεις τη χάρη του πρώτου βαθμού της ιερωσύνης. Καλείσαι να διακονήσεις ευόρκως και ευαρέ­στως τον Χριστό, ο οποίος «ουκ ήλθε διακονηθήναι αλλά διακονή­σαι» τους ανθρώπους. Καλείσαι να διακονήσεις και συ τον Χριστό και τους αδελφούς του, όπως τους δια­κόνησε και ο άγιος μεγαλομάρτυς Παντελεήμων.

Για να είναι όμως η διακονία σου ευάρεστη στον Χριστό, θα πρέπει να ακολουθείς πάντοτε στη ζωή σου τον λόγο του πρωτοκορυφαίου αποστόλου και ιδρυτού της Εκκλη­σίας μας, του αποστόλου Παύλου, και να μην εμπλέκεσαι και συ «ταίς του βίου πραγματείαις», έστω και εάν αυτές φαίνονται πολλές φορές ακίνδυνες και αθώες, συνηθισμέ­νες για τους περισσοτέρους ανθρώ­πους· έστω και εάν πρόκειται για συνήθειες που έχουν πολλοί συνο­μίληκοί σου, για θέματα που τους απασχολούν και που συζητούν. Όλα αυτά αποσπούν τον νού και επηρεάζουν την ψυχή, που θα πρε­πει να είναι προσηλωμένη στον Χριστό, διότι όπου είναι Εκείνος, πρέπει, όπως λέγει ο ίδιος, να είναι και ο διάκονός του.

Προσπάθησε, λοιπόν, και συ να κρατήσεις τον εαυτό σου μακριά από τις «πραγματείες» του βίου, καθαρό και αγνό από τον κόσμο και τα του κόσμου, έχοντας ως κο­σμημά σου την ταπείνωση και την υπακοή στον Επίσκοπο και στην Εκκλησία, ώστε να προάγεσαι πνευ­μα­τικά και να διακονείς ευά­ρεστα τον Χριστό, ο οποίος σου κάνει σήμερα αυτή τη μεγάλη τιμή να σε στρατολογεί στη χορεία των διακόνων του, περιβάλλοντάς σε σε λίγο με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, την οποία θα λάβεις διά των ταπεινών χειρών του Επισκόπου σου.

Θα σε συνοδεύουν στον αγώνα και την προσπάθειά σου μαζί με τις δικές μου πατρικές ευχές και οι ευχές των αγίων Αρχιερέων, του πνευματικού σου πατρός και όλων των συμπροσευχόμενων πατέρων, αλλά και των γονέων σου, οι οποίοι με χαρά σε προσέφεραν στην Εκκλησία, και οι γονείς σου και οι γιαγιάδες σου, και των οικείων σου και των φίλων σου και όλων των παρισταμένων στη μεγάλη αυ­τη στιγμή της ζωής σου.

Και εύχομαι διά πρεσβειών και του αγίου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος και του προστάτου σου οσίου Θεοδοσίου του κοινοβιάρχου, αλλά και του Γέροντος Θεοδοσίου της Βηθανίας, να αποδειχθείς άξιος διάκονος του Χριστού και της Εκκλησίας και της χάριτος την οποία καλείσαι να λάβεις.

«Είσελθε εις την χαράν του Κυρίου» σου, για να λάβεις τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων