16/08/2022 16/08/2022 Τα Μεθεόρτια της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάστηκαν σήμερα στο ορεινό και όμορφο Σέλι. Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σελίου τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, ενώ συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο, και...
16 Αυγούστου, 2022 - 13:16
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2022 - 13:19

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο χωριό των Βλάχων, το ορεινό Σέλι (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο χωριό των Βλάχων, το ορεινό Σέλι (ΦΩΤΟ)

Τα Μεθεόρτια της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάστηκαν σήμερα στο ορεινό και όμορφο Σέλι. Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σελίου τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, ενώ συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο, και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλλησαν τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου παρουσία τοπικών πολιτικών αρχών και ευλαβών προσκυνητών.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους Αγίους Αρχιερείς, οι οποίοι λάμπρυναν με την παρουσία τους αυτές τις ημέρες τις Θεομητορικές Πανηγύρεις στην ηρωική και αγιοτόκο πόλη της Ναούσης, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου, στον Μητροπολιτικό Ναό της Αλεξανδρείας και τέλος στο χωριό των Βλάχων, στο Σέλι.

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς όσους κοπίασαν για την άρτια διοργάνωση της Πανηγύρεως με πρώτο τον Αρχιερατικό Επίτροπο Περιχώρων Βεροίας και Προϊστάμενο του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Οσίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας αλλά και του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σελίου Αρχιμ. Σωσίπατρο Πιτούλια.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ἐν τῇ Κοιμήσει τόν κό­σμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε».

Εορτάσαμε χθες τη μεγάλη Θεο­μη­τορική εορτή της ενδόξου Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Και όπως κάθε μεγάλη εορτή της Εκκλησίας μας δεν τιμάται μόνο μία ημέρα, έτσι, κατά μείζονα λόγο, και η εορτή της πανσέπτου Κοιμήσεως της Παναγίας μας, την οποία από ετών έχουμε καθιερώσει να τιμούμε εδώ στο Σέλι την επο­μένη της εορτής, αποδίδοντας και εμείς την οφειλόμενη τιμή στην Παναγία, όπως λέμε, τη Βλάχα, τη δική σας προστάτιδα.

Και είναι ενισχυτικό και παρή­γο­ρο και ελπιδοφόρο να αισθανό­μεθα ότι έχουμε προστάτιδα την Παναγία μας. Είναι ενθαρρυντικό και σωτήριο για εμάς τους ανθρώ­πους ότι η Υπεραγία Θεοτόκος, όπως ψάλλουμε και στο απολυ­τι­κιο της εορτής της, «εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπε».

Συμβαίνει μάλιστα κάποιες φορές να χαιρόμεθα και να καυχώμεθα για το προνόμιο αυτό που έχουμε οι άνθρωποι, για το προνόμιο να έχουμε μία θαυματουργή της ει­κόνα ή μία εικόνα της Κυρίας Θεο­τόκου, συνδεδεμένης με την ιστο­ρία των πατέρων και των προγό­νων μας.

Όμως δεν αρκεί αυτό. Γιατί μπο­ρεί η Υπεραγία Θεοτόκος να παρέ­μεινε για χάρη μας στον κόσμο, να είναι παρούσα ανάμεσά μας για να μας βοηθά και να μας ενισχύει, για να μας χαρίζει την ασφάλεια που προσφέρει σε κάθε άνθρωπο η μη­τρική της αγάπη, να είναι πρόθυμη να μας συντρέξει σε όλες τις δυσκο­λίες και τα προβλήματά μας, είτε προσωπικά είτε εθνικά, θα πρέπει όμως να παραμένουμε και εμείς κοντά της.

Διότι, αν η Παναγία είναι δίπλα μας, αλλά εμείς την αγνοούμε ή πολύ περισσότερο αδιαφορούμε για την παρουσία της, δεν την τιμούμε και δεν την ευλαβούμεθα όπως της αρμόζει και όπως έχουμε χρέος να κάνουμε γι᾽ Αυτήν, στην οποία οφείλουμε τη σωτηρία μας, γι᾽ Αυτήν, η οποία νύχτα και ημέρα προσεύχεται για μας στον Υιό της και πρεσβεύει στεναγμοίς αλαλή­τοις, τότε δεν έχουμε κανένα όφε­λος από την παρουσία της Υπε­ραγίας Θεοτόκου στον κόσμο, παρά την Κοίμησή της.

Και όπως τη φυσική μας μητέρα δεν την θυμόμεθα μόνο, όταν την χρειαζόμεθα ή όταν έχουμε κάποια ανάγκη, αλλά την έχουμε πάντοτε στον νού μας, στην καρδιά μας, την τιμούμε και της εκφράζουμε την αγάπη και τον σεβασμό μας, όχι μόνο την ημέρα της γιορτής της αλλά καθημερινά, και φροντίζου­με να ακούμε τις συμβουλές της και να συμμορφωνόμεθα προς τις υποδείξεις της που είναι πάντοτε προς το συμφέρον μας, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και για την Πα­ναγία μας.

Θα πρέπει να αξιοποιούμε το προ­νόμιο που μας έχει χαρίσει με την παρουσία της και με την αγάπη της, για να έχουμε τη βοήθειά της όχι μόνο στις υλικές μας ανάγκες αλλά και στις πνευματικές μας ανάγκες.

Και το αξιοποιούμε αυτό το προνόμιο, όταν εκδηλώνουμε την αγά­πη και τον σεβασμό μας προς την Παναγία μας, όταν την τιμούμε με την παρουσία μας στον ναό με κάθε ευκαιρία που την τιμά η Εκ­κλησία μας, με τις Παρακλήσεις, τα Εγκώμια και τους Χαιρετισμούς της και σε όλες τις εορτές της. Όταν την τιμούμε ακόμη καθημε­ρινά και κατ᾽ ιδίαν ακόμη, διαβάζοντας τους Χαιρετισμούς προς την Παναγία μας, όταν προ­σευχόμεθα προς Αυτήν επικαλού­μενοι τις πρεσβείες και τη βοήθειά της και όταν αναφερόμεθα σε Αυτήν με ευλάβεια αλλά και αγάπη και σεβασμό.

Αξιοποιούμε το προνόμιο της πα­ρουσίας της Παναγίας μας, όταν προσπαθούμε να μένουμε κοντά της και να μην απομακρυνόμεθα από Αυτήν, εφαρμόζοντας τις εντο­λες του Υιού της, του Κυρίου μας.

Η Παναγία μας χαίρεται με την υπακοή μας στο θέλημα του Υιού της, και γιατί με τον τρόπο αυτό μιμού­μεθα το δικό της παράδειγμα, αλλά και γιατί τιμούμε με την υπακοή μας τον Υιό της, που Εκείνη γνω­ρίζει περισσότερο από κάθε άλλον πόσο υπέφερε για τη σωτηρία μας.

Αξιοποιούμε το προνόμιο της πα­ρουσίας της Παναγίας μας ακόμη, όταν προσευχόμενοι προς Αυτήν δεν παραλείπουμε να της ζητούμε και τη σωτηρία μας. Γιατί αυτή είναι το πρώτιστο, είναι αυτό που μας συστήνει ο Υιός της να ζητού­με, διαβεβαιώνοντάς μας ότι όλα τα υπόλοιπα «προστεθήσεται υμίν».

Αν, λοιπόν, προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα αυτά, τότε να είμεθα βέβαιοι ότι θα έχουμε τη χάρη και τη βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτό­κου. Τότε θα αισθανόμεθα ότι είναι δίπλα μας και εμείς δίπλα της και θα αντιμετωπίζουμε και τους πει­ρασμούς και τις δοκιμασίες και τις θλίψεις ακόμη και τους θανάτιυς, και όλα όσα μπορεί να συμβούν στη ζωή μας με εμπιστο­σύνη στη χάρη της και με την πίστη ότι δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ, αλλά θα μας σώζει και θα μας προστατεύει πάντοτε στη ζωή μας και θα είναι μεσίτρια για μας και ενώπιον του θρόνου του Υιού της κατά την ημέρα της κρίσεως.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχα­ριστήσω από καρδίας και εν ευγνωμοσύνη πολλή τους Σεβασμιωτάτους και πολυσεβάστους Αδελφούς Αρχιε­ρείς, τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο, και τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, κ. Θεόκλη­το, οι οποίοι λάμπρυναν τη μεθέ­ορτο πανήγυρή μας εδώ στο Σέλι, προεξάρχων ο Άγιος Χαλκίδος και συλλειτουργών ο Άγιος Σταγών και Μετεώρων στο σημερινό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, και οι οποίοι συμπανηγύρισαν μαζί μας και τις «άλλες» Παναγίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Ο Άγιος Χαλ­κίδος από το Σάββατο είναι κοντά μας στη Νάουσα, την Αλεξάνδρεια, τη Σουμελά και εδώ σήμερα στο Σέλι, και ο Άγιος Σταγών και Μετεώρων είναι κοντά μας από χθες στη Σουμελά, την Αλεξάνδρεια και το Σέλι.

Τους εκφράζω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για τον κόπο τους και την αγάπη τους, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που όλοι μας έχουμε στις Ιερές μας Μητροπόλεις πλήθος, θα έλεγα, ενοριών και εικόνων της Παναγίας μας. Κι όμως είναι κοντά μας όλες αυτές τις ημέρες και χαίρονται και συμπροσεύχονται μαζί μας και παρακαλούν την Παναγία να δώσει όλα τα καλά σε όλους τους ανθρώπους.

Τους ευχαριστώ, λοιπόν, ταπεινά, και εύχομαι η χάρη της Πανα­γίας μας, την οποία ύμνησαν μαζί μας αυτές τις ημέρες, να ευλογεί και να διαφυλάττει και εκείνους και τον ευσεβή λαό των Ιερών τους Μη­τρο­πόλεων, τον οποίο με τη χάρη του Θεού θεοφιλώς και θεαρέστως ποιμαίνουν και οι δύο.

Εύχομαι και σε όλους σας, αδελφοί μου, πλούσια τη χάρη της Παναγίας μας, η οποία είναι η μητέρα όλων μας και έτσι πρέπει να την βλέπουμε και πρέπει να αισθανόμεθα αυτή την εμπιστοσύνη ότι, παρά το γεγονός ότι έφυγε με την Κοίμησή της, είναι κοντά μας. Όχι μόνο επειδή το λέει το απολυτίκιο, αλλά επειδή την ζούμε την Παναγία μας, την ζήσαμε και σε πολλά εθνικά θέματα, πόσο ήταν κοντά μας, πόσο στάθηκε δίπλα στους στρατιώτες μας, πόσο στέκεται δίπλα στον καθένα μας, όταν με εμπιστοσύνη προστρέχουμε στη μητρική της αγκάλη.

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων