12/03/2024 13/03/2024 Με αισθήματα χαράς τελέστηκαν το πρωί της Τρίτης 12ης Μαρτίου 2024, τα εγκαίνια του πρώτου Ιερού Παρεκκλησίου προς τιμήν του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου που βρίσκεται στο άβατο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας. Στην αρχή τελέστηκε ο Όρθρος στο καθολικό της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία σύμφωνα με το τελετουργικό των εγκαινίων κομίστηκαν λιτανευτικώς...
12 Μαρτίου, 2024 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2024 - 1:18

Τελέστηκαν τα εγκαίνια του πρώτου Ιερού Παρεκκλησίου προς τιμήν του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας

Διαδώστε:
Τελέστηκαν τα εγκαίνια του πρώτου Ιερού Παρεκκλησίου προς τιμήν του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας

Με αισθήματα χαράς τελέστηκαν το πρωί της Τρίτης 12ης Μαρτίου 2024, τα εγκαίνια του πρώτου Ιερού Παρεκκλησίου προς τιμήν του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου που βρίσκεται στο άβατο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας.

Στην αρχή τελέστηκε ο Όρθρος στο καθολικό της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία σύμφωνα με το τελετουργικό των εγκαινίων κομίστηκαν λιτανευτικώς τα μαρτυρικά Ιερά Λείψανα στο Ιερό Παρεκκλήσιο, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, επικεφαλής της μοναστικής αδελφότητος στην οποία ανήκει και εγκαταβιεί, εγκαινίασε το 49ο Ιερό Θυσιαστήριο της ποιμαντορίας του.

Στην λαμπρή και συγκινητική τελετή μετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γέρων Καισαρείας κ. Θεοφύλακτος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος.

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος τελέστηκε ακολούθως η πρώτη Θεία Λειτουργία παρουσία μοναχών από το Άγιον Όρος και από τις μοναστικές αδελφότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και ευλαβών πιστών, οι οποίοι παρακολουθούσαν τα τελούμενα από οθόνες εκτός του Ιερού Παρεκκλησίου, εξαιτίας της στενότητάς του χώρου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο για την 202η επέτειο της Μάχης της Δοβρά (12 Μαρτίου 1822) και τον απαγχονισμό του ηγουμένου της Γερασίμου.

Το Ιερό Αναλόγιο διακόνησε και λάμπρυνε ο Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Τσίνογλου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, μετά χορού Ιεροψαλτών.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Λαμπρά τα εγκαίνια του πρώτου Παρεκκλησίου του Οσίου Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, πνευματικός υιός του Οσίου Γερασίμου, στην ομιλία του συγκινημένος επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως ο Όσιος Γεράσιμος «δεν έγινε άγιος, επειδή το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο τον ανέγραψε στο Αγιολόγιό του, αλλά επειδή με την υπακοή και την τα­πεί­νωσή του, με τον αγώνα του και την προσευχή του, κατόρθωσε να ζει μέσα στη χάρη του Θεού, να συνομιλεί με τους αγίους, να τους βλέπει, να τους αισθάνεται οικεί­ους του, γιατί η ζωή του ήταν σαν τη δική τους, ώστε κανένα από τα ηδέα και τερπνά του κόσμου, καμία κοσμική τιμή και ανθρώπινη δόξα να μην τον ελκύει περισσότερο από την αγάπη του Θεού και την πα­ρουσία του».

Αναλυτικά η ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος:

Ημέρα μεγίστης χαράς αλλά και βαθυτάτης συγκινήσεως η ημέρα των εγκαινίων του ιερού αυτού ναού της Ιεράς Μονής μας, του αφιερωμένου στον νέο όσιο της Εκκλησίας μας, τον όσιο Γεράσιμο τον Υμνογράφο, τον Μικραγιαν­να­νίτη.

Πριν από ένα περίπου χρόνο αξιωθήκαμε να ζήσουμε τη μεγάλη χαρά και ευλογία της πολυαναμε­νο­μενης αγιοκατατάξεως του Γέρο­ντος Γερασίμου. Και σήμερα ζούμε μία ακόμη, θα έλεγα, μεγαλύτερη χαρά και ευλογία: την τέλεση των εγκαι­νίων του ιερού αυτού ναού, τον οποίο με πολλή υιική αγάπη και βαθύτατο σεβασμό του αφιερώσα­με, του ναού αυτού στον οποίο τελούνται οι καθημερινές ιερές Ακολουθίες της Μονής μας.

Στο εξής, λοιπόν, θα αισθανόμεθα ακόμη εντονώτερη την παρουσία του ανάμεσα μας στη Μονή και ιδιαιτέρως στις ώρες των Ακολου­θιών. Θα τον αισθανόμεθα να μας παροτρύνει πατρικά και με πολλή στοργή στην προσευχή, όπως το έκανε ο όσιος Γεράσιμος και εν ζωή, λέγοντάς μας ότι «οἱ ἅγιοι, παιδιά μου, εἶ­ναι παρόντες καί μᾶς παρακο­λου­θοῦν καί χαίρονται, ὅταν μᾶς βλέ­πουν νά προσευχόμεθα, καί μᾶς εὐλογοῦν».

Και αν ο όσιος Γεράσιμος, ζώντας στη γη, έβλεπε όχι μόνο με τα μα­τια της ψυχής του, αλλά και με τα σωματικά του μάτια την Κυρία Θεο­τόκο, την αγία Θεοπρομήτορα Άννα, τον τίμιο Πρόδρομο, τους οσίους πατέρες της Καλύβης του, Διονύσιο τον ρήτορα και Μητρο­φα­νη τον πνευματικό, εμείς, τώρα που εκείνος ευρί­σκεται στον ουρανό και βλέπει πρόσωπο προς πρόσωπο τον Κύριό μας, την Υπεραγία Θεοτόκο και όλους τους αγίους τους οποίους ύμνησε, θα τον αισθανόμεθα ανά­με­σα μας να προσεύχεται και να πρεσβεύει για όλους μας, ιδιαι­τέρως για τον Καθηγούμενο, τους πατέρες της Ιεράς αυτής Μονής, και για όσους είχαμε τη μεγάλη ευλογία από τον Θεό να τον γνω­ρίσουμε, να τον ζήσουμε, να μαθητεύσουμε κοντά του, να λάβουμε έστω και αμυδρά, «ἐν ἐσόπτρῳ καί ἐν αἰνίγματι», αίσθηση των ουρα­νίων εμπειριών του, να εμπνευ­σθού­με από την καθαρότητα της ψυχής του, να διδαχθούμε από την απλότητα της αναστροφής του, από την αγάπη του προς τον Θεό, από την ταπείνωση, από την υπακοή και την πίστη του.

Θα τον αισθανόμεθα να συμπρο­σεύ­χεται μαζί μας, να μας ευλογεί και να μας στηρίζει στον καθημε­ρινό μας αγώνα, να μας παρηγορεί στις δυσκολίες μας, καθώς κι εκεί­ν­ος αντιμετώπισε πολλές δυσκο­λίες στη μοναχική του ζωή.

Στη χαρά της σημερινής ημέρας των εγκαινίων του ιερού ναού του οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου είμεθα βέβαιοι ότι παρίστανται αο­ράτως, χαίροντες και συμπανηγυ­ρίζοντες, μαζί με όλους τους αγί­ους τους οποίους ύμνησε ο Όσιος, αλλά και με εκείνους, των οποίων τα ιερά λείψανα καταθέσαμε προη­γου­μέ­νως στην Αγία Τράπεζα, και οι μακαριστοί πατέρες της Συνο­δεί­ας μας στη Μικρή Αγία Άννα: ο π. Διονύσιος, ο πνευματικός μας, ο π. Μητροφάνης, ο π. Σπυρίδων, ο αεί­μνηστος Μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος, ο π. Παντελεήμων αλλά και ο Γέρων Αβι­μέλεχ. Η νοερή παρουσία τους μας υπενθυμίζει ότι μαζί με εκείνους, που βρίσκονται πλέον πλησίον του στον ουρανό, έχουμε και εμείς την ευλογία να είμεθα εδώ στη γη, μέσα στον ιερό αυτό ναό του αγίου Γερασίμου του Υμνογράφου, συμ­πο­­λίτες και συνασκητές των αγίων.

Και έχουμε χρέος να αξιοποιήσου­με αυτή την ευλογία και τη χάρη για να γίνουμε, κατά τον πρωτοκο­ρυφαίο απόστολο Παύλο, «οἰκεῖοι τοῦ Θεοῦ». Διότι αυτός είναι ο προ­ορισμός μας, αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός της ζωής μας, είτε είμεθα λαϊκοί είτε μοναχοί, μοναχές είτε κληρικοί, και αυτόν πρέπει να προσπαθούμε να επιτύχουμε με τον αγώνα μας, με την προσευχή μας, με τη μυστη­ριακή μας ζωή, με την προσπάθειά μας να ζούμε μέσα στην παρουσία και τη χάρη του Θεού. Διότι εάν δεν οικειωθούμε τον Θεό από αυτήν τη ζωή, δεν θα μπορέσουμε να ζη­σου­με πλησίον του, όταν φύγουμε από τον κόσμο αυτό.

Ο όσιος Γεράσιμος ο Υμνογρά­φος, ο Γέροντάς μας, τον οποίο τιμούμε ως άγιο και στον οποίο αφιερώσαμε αυτόν τον ναό, δεν έγινε άγιος, επειδή το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο τον ανέγραψε στο Αγιολόγιό του, αλλά επειδή με την υπακοή και την τα­πεί­νωσή του, με τον αγώνα του και την προσευχή του, κατόρθωσε να ζει μέσα στη χάρη του Θεού, να συνομιλεί με τους αγίους, να τους βλέπει, να τους αισθάνεται οικεί­ους του, γιατί η ζωή του ήταν σαν τη δική τους, ώστε κανένα από τα ηδέα και τερπνά του κόσμου, καμία κοσμική τιμή και ανθρώπινη δόξα να μην τον ελκύει περισσότερο από την αγάπη του Θεού και την πα­ρουσία του.

Έτσι έζησε ο όσιος Γεράσιμος, χω­ρις να διαφέρει σε τίποτε από τους παλαιούς οσίους. Του είχαν τάξει και αξιώματα και αρχιερωσύνη και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο θέλησαν να τον κάνουν, αλλά όλα αυτά τα εθεώρησε τίποτε, μπροστά στο να ασκητεύσει μέσα στο κελίο του, στη Μικρή Αγία Άννα· να ασκητεύσει όπως ο όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, του οποίου τη μνήμη τιμά η Εκκλησία μας σήμερα και ο οποίος αξιώθηκε, όπως και ο όσιος Γεράσιμος, να βλέπει το άκτιστο φως και να πλημ­μυρίζει η ψυχή του από τον θείο έρωτα.

Η σημερινή ημέρα των εγκαινίων του ναού του οσίου Γερασίμου είναι μία ιστορική ημέρα για την Ιερά μας Μονή, αφενός διότι με τα εγκαίνια του ναού εκπληρώνεται με τη χάρη του Θεού η ενδόμυχη επιθυμία μας, την οποία είχαμε από την ημέρα της ανιδρύσεώς του, και αφετέρου, διότι σήμερα τιμούμε την ιστορική μάχη και το ολοκαύ­τωμα της Μονής μας, της Παναγίας Δοβρά, το 1822, τη θυσία των πατέ­ρων της και το μαρτύριο του ηγου­μένου της Γερασίμου. Μία ευλογημένη συγκυρία! Γεράσιμος ο τότε ηγούμενος, ο οποίος κρεμάσθηκε στην πλατεία της Βέροιας και είναι άγιος νεομάρτυς, καθώς και ο Γέροντας Γεράσιμος, τον οποίο τιμούμε στον ιερό αυτό ναό σήμερα.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστή­σω θερμότατα και από καρδίας τους συμπροσευχηθέντες Σεβασμι­ω­τα­­τους Αγίους Αρχιερείς, οι οποίοι μας ετίμησαν με την παρου­σία τους, όπως και τους πατέρες της Συνοδείας του οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου, τον π. Γεράσιμο τον Αγιοπαυλίτη, ο οποίος ήταν εκείνος ο οποίος, όταν ο Γέροντας Γεράσιμος με προσήγαγε στη μεγαλοσχημία, μετά την ευχή που μου διάβασε ο π. Διονύσιος, ο πνευματικός μου, με ενέδυσε το μέγα Σχήμα. Ευχαριστώ και τους πνευματικούς αδελφούς μου, τον π. Νεκτάριο, τον π. Θεοδόσιο, τον π. Ευθύμιο, οι οποίοι και αυτοί χαίρονται και αγάλλονται, διότι αξιωθήκαμε όλοι να ζήσουμε αυτή τη μεγάλη ημέρα, τον ναό τον αφιερωμένο στον Γέροντά μας, τον Γέροντα Γεράσιμο.

Ευχαριστώ και όλους τους κλη­ρικούς, τους μοναχούς και τις μο­να­χές, τους αγίους ιεροψάλτες και τους λαϊκούς που ήλθαν για να συμπροσευχηθούν μαζί μας κατά τη μεγάλη αυτή ημέρα για τη Μονή μας και να τιμήσουμε τον όσιο Γεράσιμο τον Υμνογράφο.

Εύχομαι ταπεινά η χάρη του οσίου Γερασίμου να ευλογεί πάντοτε όλους μας, αδελφοί μου. Αμήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εσπερινός των Εγκαινίων του Ιερού Παρεκκλησίου του Οσίου Γερασίμου στην Παναγία Δοβρά (ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων