15/01/2022 15/01/2022 Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας τελέστηκε η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία με την ευκαιρία της επικείμενης εορτής του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος του εν Ιωαννίνοις, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Κατά την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων...
15 Ιανουαρίου, 2022 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 15/01/2022 - 16:44

Βεροίας: Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας να ενισχύσει τον αγώνα κατά της πανδημίας

Διαδώστε:
Βεροίας: Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας να ενισχύσει τον αγώνα κατά της πανδημίας

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας τελέστηκε η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία με την ευκαιρία της επικείμενης εορτής του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος του εν Ιωαννίνοις, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Κατά την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων είπε: “Ας επικαλούμεθα πάντοτε τη βοήθεια τού αγίου Γεωργίου και ας τον παρακαλούμε να μας ενισχύει στον αγώνα μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο πού είναι τόσο δύσκολη για όλους μας, για τούς ιατρούς, για τούς νοσηλευτές, για τούς ασθενείς, αλλά και για όλους εμάς πού έχει αλλάξει η ζωή μας”.

Στην Ιερά Αγρυπνία, που τελέστηκε το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου, προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ενώ έλαβαν μέρος οι Αρχιμανδρίτες Γρηγόριος Μάζα και Αμφιλόχιος Πατρίκας καθώς και ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:«Τόν πανεύφημον μάρτυν Χρι­στοῦ Γεώργιον … ἐν ᾠδαῖς πνευμα­τικαῖς ἀνευφημήσωμεν».

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου:

Ακολουθώντας την προτροπή τού ιερού υμνογράφου ανευφημήσαμε και εμείς απόψε προεορτίως «εν ωδαίς πνευματικαίς» τον καλλίνι­κο μάρτυρα τού Χριστού, τον θαυ­ματουργό άγιο Γεώργιο τον εν Ιω­αννίνοις, τον οποίο εορτάζει η Αγία μας Εκκλησία μαζί με δύο με­γάλους οσίους της, τον όσιο και Με­γα Αντώνιο και τον όσιο Αντώ­νιο τον νέο, τον πολιούχο και προ­στάτη μας, στις 17 Ιανουαρίου. Και επειδή θα ήτο δύσκολο να τελέσουμε την αγρυπνία εκείνη την ημέρα, τελείται απόψε, οπότε και τον συνεορτά­σα­με μαζί με τούς επίσης μεγάλους οσίους, τον όσιο Παύλο τον Θηβαίο και τον όσιο Ιωάννη τον Καλυβί­τη, πού τιμά η Εκκλησία μας σήμερα.

Και αξίζει αυτή την τιμή ο άγιος νεομάρτυς Γεώργιος, γιατί η ζωή του ήταν ένα μαρτύριο, ένα μαρτύ­ριο ανάλογο με αυτό πού υπέμει­ναν οι όσιοι, διότι καί αυτός, όπως καί εκείνοι, «ενήθλησε στερρώς καί κατήνεγκεν εχθρόν, τού Πνεύμα­τος τη δυνάμει».

Το μαρτύριό του δεν ήταν ένα στιγ­μιαίο γεγονός, όπως ήταν για άλλους νεομάρτυρες. Διότι ο άγιος Γεώργιος όχι μόνο συκοφα­ντή­θηκε και κατηγορήθηκε δύο φορές ότι δήθεν είχε γίνει μουσουλμάνος και στη συνέχεια αρνήθηκε τη μου­σουλμανική θρησκεία και επέστρε­ψε στη χριστιανική πίστη, γεγονός πού ήταν αιτία να τιμωρηθεί και να οδηγηθεί στο μαρτύριο και τον θάνατο· όχι μόνο ομολόγησε με ανδρεία και με παρρησία ότι ουδέ­ποτε αρνήθηκε την πίστη του στον Χριστό και ήταν έτοιμος να πεθά­νει ως χριστιανός, όπως είχε γεν­νη­θεί, αλλά και υπέμεινε πριν από τον μαρτυρικό θάνατό του πολλά και πολυώδυνα βασανιστήρια, στα οποία τον υπέβαλαν οι Τούρκοι προ­κειμένου να τον κάνουν να αρ­νηθεί τον Χριστό.

Και αν το μαρτύριο απαιτούσε τόλμη και θάρρος, τα βασανιστή­ρια και η άρνησή του να υποκύψει στις απει­λές καί τις υποσχέσεις των δικα­στων απαιτούσε σταθερό­τητα πίστεως, απαιτούσε δύναμη ψυχής, απαιτούσε γενναιότητα, γιατί δεν ήταν μόνο μάχη τού μαρ­τυρος μεταξύ ζωής καί θανάτου, αλλά και μάχη της ψυχής με τον κοσμοκράτορα τού σκότους, ήταν μάχη με τον πειρασμό, με τον διά­βολο, μάχη πνευματική, ανάλογη με αυτή των ασκητών της ερήμου.

Αυτή τη μάχη έδωσε νικηφόρα ο άγιος νεομάρτυς Γεώργιος, ο οποί­ος έμεινε «πιστός άχρι θανάτου» καί έλαβε καί τον στέφανο τού μαρτυρίου αλλά καί τη χάρη των θαυμάτων, τα οποία ενεργεί διά των ιερών του λειψάνων καί διά της επικλήσεως της πρεσβείας του.

Ο μακαριστός Γέρων Γεράσιμος, ο πνευματικός μου πατέρας, ο Μικραγιαννανίτης, ο Μέγας Υμνο­γράφος της Μεγάλης τού Χριστού Εκκλησίας, ο οποίος ευ­λα­βείτο ιδιαιτέρως τον άγιο νεο­μαρ­τυρα Γεώργιο καί ο οποίος πα­ρευρίσκετο στην ανακομιδή τού ιερού του λειψάνου καί συνέθεσε την Ακολουθία του, την οποία ψα­λαμε καί απόψε, διηγείτο συχνά εμ­φανίσεις καί επεμβάσεις τού αγίου Γεωργίου.

Και παρότι απέφευγε από τα­πείνωση να δίδει λεπτομέρειες, η ενάργεια με την οποία περιέγραφε τον άγιο απεδείκνυε ότι είχε ζήσει την ευλογία των εμφανίσεών του πολλάκις. Ένα απτό μάλιστα σημείο της ευ­λο­γίας τού αγίου Γεωργίου ήταν και η επέμβασή του, όταν κατά τις εργασίες γιά την αντικατάσταση της παλαιάς στέγης της Κα­λυ­βης της Κοιμήσεως της Θεοτό­κου στη Μικρή Αγία Άννα υποχώρησε όλο το οικοδόμημα και έπρεπε να ανε­γερθεί εξ αρχής. Τα υλικά όμως είχαν τελειώσει καί οι πατέρες δεν προλάβαιναν να μεταφέρουν τα υπόλοιπα υλικά πού είχαν μείνει στο λιμάνι, μακριά, και χρειαζόταν αρκετές ώρες για να τα μεταφέρουν, προκειμένου να ολο­κληρωθεί το έργο, κάτι πού ήταν αναγκαίο για να μην καταστραφεί αυτό πού είχαν κάνει μέχρι τη στιγμή εκείνη.

Τότε με προτροπή τού μακαρι­στού Γέροντος Γερασίμου τοποθέ­τη­σαν το ιερό λείψανο τού αγίου Γεωργίου στην αγία Τράπεζα τού ναού και γονατιστοί όλοι οι πατέρες επι­καλούντο τη βοήθειά του. Και το θαύμα δεν άργησε να γίνει. Το κάλυμμα της λειψανοθήκης άνοιξε μόνο του, κάνοντας ένα φοβερό κρότο, ενώ ο ναός πλημμύρισε από άρρητη ευωδία. Συγκινημένοι όλοι από την άμεση απάντηση τού αγίου Γεωργίου και τη ζωντανή παρουσία του σταύρω­σαν τα λίγα υλικά πού είχαν μείνει, τα οποία με τη χάρη τού αγίου όχι μόνο έφθασαν για να τελειώσει το έργο, χωρίς να χρειασθεί να μεταφέρουν τα υπόλοιπα από το λιμάνι, αλλά και πε­ρίσσευσαν.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά θαύ­ματα τού αγίου Γεωργίου. Ενθυμούμαι ακόμη ότι όταν τελούσαμε την κουρά ενός μοναχού, υπήρχαν πατέρες και δη ο Γέρων Γεράσιμος, πού έβλεπαν τον άγιο να κάνει τον αναγνώστη την ώρα της αγρυπνίας μέσα στον ναό της Παναγίας, κανοναρχούσε ο άγιος, κάτι πού δεί­χνει πόση χάρη έχει λάβει από τον Θεό, αλλά και πόσο ζωντανή είναι η παρουσία του, όπως και η παρουσία όλων των αγίων, στη ζωή της Εκκλησίας, στη ζωή όλων μας, αν επικαλούμεθα τη βοήθειά του και ιδίως, εάν προσπαθούμε και εμείς να μιμηθούμε την πίστη και την σταθερότητά του σ᾽ αυτήν και ακόμη αν προσπαθούμε να αντι­στεκόμεθα στους πει­ρασμούς πού συναντούμε καθημερινά στη ζωή μας, για να μην παρεκκλίνουμε από τις εντολές καί από το θέλημα τού Θεού.

Ας επικαλούμεθα πάντοτε τη βοήθεια τού αγίου Γεωργίου και ας τον παρακαλούμε να μας ενισχύει στον αγώνα μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο πού είναι τόσο δύσκολη για όλους μας, γιά τούς ιατρούς, για τούς νοσηλευτές, για τούς ασθενείς, αλλά και γιά όλους εμάς πού έχει αλλάξει η ζωή μας. Καθημερινά βλέπουμε άλλα θέλουμε να κάνουμε καί αλλιώς τα κάνουμε, γιατί υπάρχει ο φόβος, υπάρχουν οι εντολές, υπάρχουν όλα αυτά τα οποία πρέπει να σεβαστούμε για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Γι᾽ αυτό ας επικαλούμεθα τη χάρη όλων των αγίων και ιδιαιτέρως τού αγίου Γεωργίου, ο οποίος, όπως σας είπα, επεμβαίνει τάχιστα, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, όταν είναι μάλιστα για τη σωτηρία ιδιαίτερα της ψυχής μας αλλά και τού σώματός μας. Αμήν.

ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων