11/03/2023 11/03/2023 Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε χθες στη Β’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο. Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων έψαλλε τη Β’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου ενώπιον της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της «Κυράς» του Πόντου,...
11 Μαρτίου, 2023 - 11:56
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2023 - 13:15

Βεροίας Παντελεήμων: «Η Σουμελλιώτισα δεν θα αφήσει τα παιδιά μας που χάθηκαν άδικα»

Διαδώστε:
Βεροίας Παντελεήμων: «Η Σουμελλιώτισα δεν θα αφήσει τα παιδιά μας που χάθηκαν άδικα»

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε χθες στη Β’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων έψαλλε τη Β’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου ενώπιον της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της «Κυράς» του Πόντου, της Παναγίας της Σουμελλιώτισας και ευχήθηκε η Μητέρα του Κυρίου μας να έχει ως στοργική μητέρα στη μέριμνα της τα παιδιά, που τόσο πρόωρα στερήθηκαν τη μητρική αγκαλιά, αλλά και εκείνα που έμειναν τόσο άδικα χωρίς το τρυφερό χάδι της μητέρας τους εξαιτίας του πρόσφατου τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Στην Ιερά Ακολουθία έψαλλαν μαζί με τους Ιεροψάλτες του Ιερού Προσκυνήματος, μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Δράμας υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Νικολάου Στεφανάκη και του κ. Κωνσταντίνου Παυλίδη, ενώ τους νέους συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Λεω­νί­δας Μαρκόπουλος και κ. Ελέ­νη Ερίκη.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Χαίρε, η γη της επαγγελίας· χαίρε, εξ ης ρέει μέλι και γάλα».

Ενώπιον της περιπύστου και θαυ­ματουργού εικόνος της Παναγίας της Σουμελά, ενώπιον του πολυ­τίμου αυτού και ιερού θησαυρίσμα­τος της πίστεως και του Ποντιακού Ελληνισμού ψάλαμε απόψε τη δεύτερη στάση των Χαιρετισμών προς την Αειπάρθενο Κόρη και την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας. Ψάλαμε προς την Ανύμφευτη Νυμ­φη και Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας τα ασίγητα «χαίρε», τα οποία αιώνες τώρα αναπέμπουμε οι Ορθόδοξοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, υμνώντας την Υπε­ραγία Θεοτόκο αλλά και ανα­θε­τοντας στην αγάπη της όλα τα αιτήματα των καρδιών μας.

Και είναι αλήθεια ότι ο θεοκίνη­τος κάλαμος του αγνώστου ποιη­του του Ακαθίστου Ύμνου, με οδη­γο τη βαθύτατη ευλάβειά του προς την Κυρία Θεοτόκο, επέλεξε από τον λειμώνα της Αγίας Γραφής τις πιο θεσπέσιες μεταφορές για να συνθέσει ύμνο αντάξιο προς τις αρετές και το μεγαλείο της Κεχαρι­τωμένης Νύμφης και Πανάγνου Παρ­θένου και συγχρόνως να σκια­γραφήσει τον πλούτο των χαρίτων και των δωρεών, τον οποίο έλαβε από τον Θεό και εκ του οποίου προσφέρει σε όποιον την αγαπά και την ευλαβείται, σε όποιον την πλη­σιάζει και αιτείται τη χάρη και την προστασία της.

«Χαίρε, η γη της επαγγελίας· χαί­ρε, εξ ης ρέει μέλι και γάλα», της είπαμε προ ολίγου. Γιατί όμως ο ιερός υμνογράφος εγκωμιάζει την Υπεραγία Θεοτόκο ως γη της επαγ­γελίας;

Γη της επαγγελίας είναι η γη που υποσχέθηκε ο Θεός στον πατριάρ­χη Αβραάμ, η γη η οποία θα εκ­πλήρωνε όλες τις επιθυμίες του και θα αντικαθιστούσε, κατά το ανθρώπινο, την απώλεια του κη­που της Εδέμ. Γη της επαγγελίας είναι η Παναγία μας, διότι αυτή είναι η γη, από την οποία θα βλα­στη­σει «ευφορίαν οικτιρμών», όπως ομολογήσαμε την περασμένη Παρασκευή, κατά την πρώτη στάση των Χαιρετισμών, λέγοντάς της: «Χαίρε, άρουρα βλαστάνουσα ευ­φο­ρίαν οικτιρμών». Είναι γη της επαγγελίας η Υπεραγία Θεοτόκος, γιατί από αυτήν προήλθε ο Σω­τη­ρας και Λυτρωτής του κόσμου, ο Χριστός, η έλευση του οποίου στη γη για τη σωτηρία του πεπτωκότος ανθρώπου αποτελούσε υπόσχεση του Θεού. Είναι γη της επαγγελίας η Παναγία Παρθένος, γιατί από αυτήν προήλθαν και συνεχίζουν να προέρχονται όλα τα καλά τα οποία απολαμβάνει ο άνθρωπος, καθώς Εκείνη συνοδεύει τη ζωή των πιστών της τέκνων με την ακοίμητη πρεσβεία της στον Υιό της και την αδιάλειπτη ικεσία της υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας.

Είναι όμως η Υπεραγία Θεοτόκος γη της επαγγελίας, διότι, όπως από τη φυσική γη της επαγγελίας, από τη γη, την οποία υποσχέθηκε ο Θεός στον Αβραάμ, έρρεε μέλι και γάλα, έτσι και από τη νοητή γη της επαγγελίας, την Παναγία Παρθένο και Μητέρα του Κυρίου μας, ρέει μέλι και γάλα.

Και πως ρέει μέλι και γάλα; Ρέει διά του Υιού της, του Σωτήρος και Λυτρωτού μας, τον οποίο Εκείνη έφερε στον κόσμο.

Μέλι είναι ο λόγος και η διδα­σκαλία του, η οποία κατά τον προ­φητικό λόγο του ψαλμωδού Δαβίδ ευφραίνει τις ψυχές των ακροα­των του «υπέρ μέλι και κηρίον». Μέλι είναι η αγάπη του, η οποία χαρίζει την άφεση στους ανθρώ­πους και θεραπεύει τα τραύματά τους. Μέλι είναι όμως και η στορ­γική αγάπη της Υπεραγίας Θεοτό­κου προς όλα τα ευσεβή τέκνα της, προς όλους όσους πιστεύουν στον Υιό της και Κύριό μας και αγαπούν και ευλαβούνται την ίδια, με την οποία μας προστατεύει και μας προφυλάσσει από παντός κακού, αλλά και μεσιτεύει στον Χριστό για τη σωτηρία μας.

Μαζί με το μέλι όμως ρέει και γα­λα από τη νοητή γης της επαγγε­λίας, την Παναγία μας, η οποία «γάλακτι εξέθρεψε», κατά τον ποιη­τη του κανόνος του Ακα­θίστου, «νεύματι τον τρέφοντα την οικουμένην άπασαν», τον Κύριό μας. Και το γάλα που μας προσφέ­ρει είναι ο λόγος του Υιού της, ο οποίος τρέφει τις ψυχές όσων τον ακούν και πολύ περισσότερο όσων τον εφαρμόζουν στη ζωή τους. Διότι γι᾽ αυτό μας το προσφέρει η Υπεραγία Θεοτόκος, για να μας βοηθήσει να προοδεύσουμε πνευ­μα­τικά, να προοδεύσουμε στην εν Χριστώ ζωή, υπακούοντας στις εντο­λες του Υιού της, όπως έκανε και Εκείνη.

Ας μην μείνουμε απαθείς και αδιά­φοροι στην προσφορά της, αλλά ας την αξιοποιήσουμε για να μπορέσουμε να απολαύσουμε την αληθινή γη της επαγγελίας, τον ουρανό, τον οποίο απολαμβάνει και η Υπεραγία Θεοτόκος, δίπλα στον θρόνο του Υιού της.

Ας παρακαλέσουμε όμως απόψε τη γλυκυτάτη Μητέρα του Κυρίου μας και μητέρα όλων των ανθρώ­πων, καθώς ο πόνος από το προσ­φατο τραγικό δυστύχημα είναι πο­λυς και οι καρδιές όλων μας, αλλά ιδιαιτέρως των αδελφών μας οι οποίοι στερήθηκαν πρόσωπα αγα­πη­μένα, παιδιά, μητέρες, συζύγους, εγγόνια, φίλους, είναι βαθειά πλη­γωμένες, να μαλακώσει με το γάλα την οδύνη που φλογίζει τις ψυχές τους και να γλυκάνει με το μέλι της την πίκρα τους. Και να την πα­ρα­καλέσουμε να έχει ως στοργική μητέρα στη μέριμνά της τα παιδιά μας, που τόσο πρόωρα στερήθηκαν τη μητρική αγκαλιά, αλλά και εκείνα που έμειναν τόσο άδικα χωρίς το τρυφερό χάδι της μητέρας τους, και να μας παρηγορήσει όλους με τη μητρική της αγάπη για να την υμνούμε και να την δοξά­ζουμε πάντοτε.

Απόψε είχαμε τη χαρά να υμνή­σουμε την Παναγία μας μαζί με τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας, τους οποίους και ευχαριστούμε από καρδίας θερμά για την παρουσία τους και τις μελωδικές φωνές τους. Ιδιαι­τε­ρως ευχαριστούμε τον πρωτοψάλ­τη κ. Νικόλαο Στεφανάκη και τον κ. Κωνσταντίνο Παυλίδη, και τους συ­νοδούς καθηγητές, τον κ. Λεω­νι­δα Μαρκόπουλο και την κ. Ελέ­νη Ερίκη, και εύχομαι να σας προστατεύει και να σας ευλογεί η Παναγία μας. Και να την ψάλλετε όσο υπάρχετε. Είναι μεγάλη ευλογία να έχουμε τη δύναμη να ψάλλουμε την Κυρία Θεοτόκο, την Παναγία μας. Ο Θεός και η Παναγία να είναι μαζί σας.

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων