01/10/2022 01/10/2022 Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Μακάριοι οι πραείς ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην». Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο...
01 Οκτωβρίου, 2022 - 12:18
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2022 - 12:23

Βεροίας Παντελεήμων: «Μακάριοι οι πραείς ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην» – Διαδικτυακή ομιλία

Διαδώστε:
Βεροίας Παντελεήμων: «Μακάριοι οι πραείς ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην» – Διαδικτυακή ομιλία

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Μακάριοι οι πραείς ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην».

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως  «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο ιεράρχης στην διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Γνωρίσαμε στις προηγούμενες ομιλίες τους δύο πρώτους κρίκους της χρυσής αλυσίδας των μακαρισμών, την πνευματική πτωχεία, δηλαδή την ταπείνωση, και το κατά Θεόν πένθος. Θα συνεχίσουμε σήμερα να εξερευνούμε τη χρυσή αυτή αλυσίδα, την οποία δημιούργησε για χάρη μας ο Χριστός με την επί του Όρους ομιλία του και θα αναφερθούμε στον τρίτο χρυσό κρίκο της, τον μακαρισμό των πράων, και το τρίτο χαρακτηριστικό της εικόνος του τελείου χριστιανού, την οποία φιλοτεχνεί ο ίδιος ο Χριστός με τους Μακαρισμούς. Θα μιλήσουμε, δηλαδή, για την πραότητα.


«Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην», μας διαβεβαιώνει ο Χριστός. Ευτυχισμένοι είναι οι πράοι άνθρωποι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη.

Ας αρχίσουμε από το τέλος του μακαρισμού, από την υπόσχεση του Χριστού προς τους πράους. Τι σημαίνει ότι οι πράοι θα κληρονομήσουν τη γη; Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες σχετικά με το τι εννοεί ο Χριστός όταν αναφέρεται στη γη, τις οποίες θα αναπτύξουμε στη συνέχεια της ομιλίας μας. Όλοι όμως συμφωνούν ότι δεν εννοεί τη γη, όπως την αντιλαμβανόμεθα εμείς, ως ένα δηλαδή συγκεκριμένο τόπο, ούτε μόνο την επίγεια ζωή, αλλά και την επουράνιο ζωή, της οποίας τύπος είναι η γη. Επομένως, όπως και στους δύο προηγούμενους μακαρισμούς, η ανταμοιβή των μακαριζομένων δεν υπόκειται σε χρονικούς περιορισμούς, δεν έχει προοπτική κάποιων μόνο χρόνων, όσο δηλαδή διαρκεί η ανθρώπινη ζωή, αλλά επεκτείνεται στην αιωνιότητα.

Τι είναι όμως η πραότητα την οποία μακαρίζει ο Κύριος και την τοποθετεί στην τρίτη θέση, μετά την ταπείνωση και το κατά Θεόν πένθος; «Είναι», γράφει ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, ο οποίος την θεωρεί ως στο όγδοο σκαλοπάτι της πνευματικής κλίμακός του, «η πραότητα μία αμετακίνητη κατάσταση, κατά την οποία ο νούς και η καρδιά μένουν ασάλευτα, ατάραχα από τον θυμό και τη λύπη και στις τιμές και στις περιφρονήσεις».

Με την πραότητα ο άνθρωπος γίνεται όμοιος με τον πράο Χριστό, είναι φωτεινός, γαλήνιος, ατάραχος, καλοσυνάτος, είναι ευτυχής και μακάριος και εδώ και στην επουράνιο ζωή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων