27/05/2022 27/05/2022 Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Ο αγώνας του Ποντιακού Ελληνισμού και η προσφυγομάνα Παναγιά», το απόγευμα της Πέμπτης 26 Μαΐου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων επεσήμανε το μοναδικό προνόμιο και την τιμή που έχουμε να φιλοξενούμε στην Ιερά Μητρόπολη, στις...
27 Μαΐου, 2022 - 12:10

Βεροίας Παντελεήμων: «Ο αγώνας του Ποντιακού Ελληνισμού και η προσφυγομάνα Παναγιά»

Διαδώστε:
Βεροίας Παντελεήμων: «Ο αγώνας του Ποντιακού Ελληνισμού και η προσφυγομάνα Παναγιά»

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Ο αγώνας του Ποντιακού Ελληνισμού και η προσφυγομάνα Παναγιά», το απόγευμα της Πέμπτης 26 Μαΐου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων επεσήμανε το μοναδικό προνόμιο και την τιμή που έχουμε να φιλοξενούμε στην Ιερά Μητρόπολη, στις φιλόξενες πλαγιές του όρους Βερμίου, την Προστάτιδα των προσφύγων και των ξεριζωμένων, την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Σουμελά και αναφέρθηκε στα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που τιμούμε τη 19η Μαΐου λέγοντας μεταξύ άλλων:

“Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν σταμάτησε με τον βάναυσο ξεριζωμό των Ελλήνων από τον Πόντο, καθώς, γενοκτονία δεν είναι μόνο η εξόντωση των ανθρώπων και η προσπάθεια για ολοσχερή εξάλειψη του πολιτισμού και της ιστορίας τους από έναν τόπο.

Γενο­κτο­νία είναι το να θέλεις να εξαφανί­σεις την ιστορία ενός έθνους από έναν τόπο, με τον οποίο είναι συνδεδε­με­νος για περισσότερα από 2.500 χρόνια, να θέλεις να διαγρά­ψεις τα τεκμήρια της πίστεώς του και να βεβηλώσεις τα ιερά του.

Και αυτή συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες, συγκεκαλυμένα και ύπουλα, αλλά με την ίδια βιαιότητα. Μπορεί να μην θρηνούμε ανθρώπινα θύματα, αλλά θρηνούμε μνημεία πολιτισμού, του πολιτισμού και της πίστεως των πατέρων μας, των οποίων με βάναυσο τρόπο αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και απαλείφεται η ταυτότητά τους”.

Να συσπειρωθεί ο Ποντιακός Ελληνισμός

“Η συνεχιζόμενη αυτή πολιτιστική γενοκτονία θα πρέπει να συσπειρώσει τον Ποντιακό Ελληνισμό ακόμη περισσότερο και να διατηρήσει όλους τους Ποντίους, μαζί και με όλους τους άλλους Έλληνες ενωμένους, στον κοινό αγώνα για να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους, για να την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από όλο τον κόσμο, αλλά και την άμεση παύση της πολιτιστικής γενοκτονίας”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Προστάτιδά του Ποντιακού Ελληνισμού η Παναγία η Σουμελιώτισσα

“Ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει μέσα στην ψυχή του, έχει μέσα στο DNA του την ιστορία και τον πολιτισμό του, και έχει φύλακα και προστάτιδά του την Παναγία τη Σουμελιώτισσα. Και αν αγωνίζεται ενωμένος υπό τη σκέπη της Παναγίας για τη διεκδίκηση των δικαίων του, είναι βέβαιο ότι δεν θα αποτύχει, αλλά θα κατορθώσει να αναγνωρισθεί η μεγάλη αδικία που έγινε εις βάρος του και θα δικαιωθεί”, κατέληξε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων