08/08/2021 08/08/2021 Την Κυριακή μετά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (8 Αυγούστου), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:«Κατά τήν πίστιν ὑμῶν γενηθήτω ὑμῖν». «Δύο μεγάλα θαύματα του Χριστού μας περιέγραψε...
08 Αυγούστου, 2021 - 18:51
Τελευταία ενημέρωση: 08/08/2021 - 18:50

Βεροίας Παντελεήμων: «Το θαύμα εξαρτάται από την πίστη μας»

Διαδώστε:
Βεροίας Παντελεήμων: «Το θαύμα εξαρτάται από την πίστη μας»

Την Κυριακή μετά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (8 Αυγούστου), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:«Κατά τήν πίστιν ὑμῶν γενηθήτω ὑμῖν».

«Δύο μεγάλα θαύματα του Χριστού μας περιέγραψε στο σημερινό ευ­αγ­γελικό ανάγνωσμα ο ιερός ευαγ­γελιστής Ματθαίος, τη θεραπεία δύο τυφλών και τη θεραπεία ενός κωφού και δαιμονιζομένου αν­θρω­που. Και μας τα περιέγραψε με τρόπο σύντομο και λιτό, γιατί ο Χριστός δεν θαυματουργούσε για να κάνει επίδειξη δυνάμεως και να εντυπωσιάσει όσους τον παρακο­λου­θούσαν. Ο Χριστός θαυμα­τουρ­γούσε από αγάπη και θερα­πεύ­οντας τους πάσχοντες απάλυνε τον πόνο και την οδύνη των ανθρώ­πων και ενίσχυε την πίστη τους.

Γι᾽ αυτό και, όταν κάποιος τον πλησίαζε και ζητούσε τη βοήθειά του, ο Χριστός δεν έθετε καμία αλ­λη προϋπόθεση για να τον θερα­πεύσει παρά μόνο την πίστη.

Αυτή την πίστη ζήτησε ο Χριστός και από τους δύο τυφλούς της ση­μερινής ευαγγελικής περικοπής.

Η αποκατάσταση των οφθαλμών των τυφλών δεν ήταν μία συνη­θι­σμένη περίπτωση, δεν ήταν κάτι που μπορούσε να περιμένει κανείς να συμβεί, γι᾽ αυτό και ο Χριστός τους ρωτά. «Πιστεύετε ότι μπορώ να κάνω αυτό που ζητάτε;»

Οι δύο τυφλοί είναι βέβαιοι για το αίτημά τους, είναι βέβαιοι για τη δύναμη του Χριστού και χωρίς κα­μία αμφιβολία του απαντούν «ναι, Κύριε».

Ο Χριστός αγγίζει τα μάτια τους και αντί να τους πεί οτιδήποτε άλλο, τους λέγει: «Ας γίνει συμ­φω­να με την πίστη σας», αφήνο­ντας την εξέλιξη των πραγμάτων να αποδείξει τη δύναμη της πίστε­ως. «Κατά την πίστιν υμών γενη­θήτω υμίν».

Και οι τυφλοί αναβλέπουν και η πίστη θριαμβεύει και οι άπιστοι γραμματείς και φαρισαίοι που αμ­φισβητούν τον Χριστό κατατροπώ­νο­νται. Η δύναμη του Χριστού είναι αδιαμφισβήτητη και μπορεί να ενεργεί ανεξάρτητα από τη θέ­ληση και την πίστη των ανθρώ­πων. Ο Χριστός όμως, όπως είπα­με, δεν κάνει θαύματα για να δείξει τη δύναμή του, αλλά για να βοηθή­σει τους ανθρώπους και σωματικά και πνευματικά. Γι᾽ αυτό και πρώτα αγγίζει τους δύο τυφλούς, κάνει δη­λαδή αυτό που εξαρτάται από τον ίδιο, και στη συνέχεια αφήνει τη χάρη του να ενεργήσει ανάλογα με τη δική τους πίστη. «Κατά την πίστιν υμών γενηθήτω υμίν».

Τους λόγους αυτούς που απηύ­θυ­νε προς τους τυφλούς της σημερι­νής ευαγγελικής περικοπής απευ­θύνει και προς εμάς ο Χριστός. Πολλές φορές ζητούμε θαύματα, ζη­τούμε να μας θεραπεύσει, ζητού­με να μας βοηθήσει και να μας σώσει από ασθένειες, από πειρα­σμούς, από προβλήματα και δυσκο­λίες που αντιμετωπίζουμε. Και ανησυχούμε και αδημονούμε και διερωτώμεθα, αν άκουσε ο Χριστός την προσευχή μας και αν θα ικανο­ποιήσει το αίτημά μας.

Ο Χριστός μας ακούει, όπως άκου­σε και τους δύο τυφλούς, αλ­λά απευθύνει και σε μας το ίδιο ερώτημα και περιμένει την απά­ντησή μας: «Πιστεύετε ότι μπορώ να κάνω αυτό που μου ζητάτε;».

Τι του απαντούμε εμείς; Του απα­ντούμε χωρίς περιστροφές και χω­ρις δισταγμούς ότι όντως πιστεύ­ουμε ότι μπορεί να κάνει αυτό που ζητούμε; Του δείχνουμε με τη ζωή μας και με τη συμπεριφορά μας ότι πράγματι πιστεύουμε ότι έχει τη δύναμη να μας θεραπεύσει και να μας σώσει ή αρκούμεθα να πούμε ένα τυπικό «ναi, Κύριε» με τα χεί­λη μας και όχι με την καρδιά μας;

Αυτό είναι το πρώτο που θα πρέπει να εξετάσει ο καθένας μας που ζητά κάτι από τον Χριστό. Και στη συνέχεια θα πρέπει να εξετάσουμε, αν αφήνουμε τον Χριστό να μας αγγίσει προκειμένου να μας θερα­πεύσει, όπως έκαναν οι δύο τυ­φλοί, των οποίων ο Χριστός «ήψα­το των οφθαλμών αυτών», πριν να τους πει το «κατά την πίστιν υμών γενηθήτω υμίν». Ας γίνει σύμφω­να με την πίστη σας.

Και ας μην σπεύσουμε να πούμε ότι δεν μπορεί να μας αγγίσει ο Χρι­στος, γιατί δεν είναι ανάμεσά μας. Άγγιγμα της αγάπης του Χρι­στού είναι όλα τα μέσα που με τη χάρη του και τον φωτισμό του δη­μιουργούν οι άνθρωποι, δημιουρ­γούν οι επιστήμονες. Γιατί αν δεν πιστεύουμε ότι η πρόοδος της επι­στήμης και της τεχνολογίας, που ανακουφίζει τις ασθένειες και τις δυσκολίες μας, οφείλονται στην αγάπη του Θεού για το πλάσμα του, τότε δεν πιστεύουμε ακράδα­ντα και ότι ο Θεός μπορεί να μας θερα­πεύσει και να μας σώσει. Τα υλικά μέσα που χρησιμοποιούσε στα θαύ­ματά του ο Χριστός, τα χρησι­μο­ποιούσε όχι γιατί δεν μπορούσε να θαυματουργήσει χωρίς αυτά, αλλά από συγκατάβαση στη δική μας υλική φύση. Και αυτό συνεχίζει να κάνει για όσους τον παρακαλούν να τους θεραπεύσει ή να τους σω­σει από τις δυσάρεστες καταστά­σεις που αντιμετωπίζουν, αφήνο­ντας στη δική μας πίστη την τελεί­ωση του θαύματός του.

«Κατά τήν πίστιν ὑμῶν γενηθήτω ὑμῖν», μας λέγει. 

Το θαύμα που θα ζήσουμε εξαρτάται από την πίστη μας. Αν δεν πιστεύουμε δεν θα το ζήσουμε.

Ας ζητήσουμε, λοιπόν, και εμείς σαν τους δύο τυφλούς της σημερι­νής ευαγγελικής περικοπής να μας ελεήσει ο Θεός και να μας σώσει από τους δύο μεγάλους πειρασμούς που μας δοκιμάζουν, τον πειρασμό της πανδημίας και ιδιαιτέρως αυ­τές τις ημέρες τις πυρκαϊές που κα­τακαίουν και καταστρέφουν την πα­τρίδα μας. Ας ζητήσουμε το έλε­ος του με πραγματική πίστη, αξιο­ποιώντας και όλα τα μέσα τα οποία η αγάπη του μας παρέχει. Και αν έχουμε πίστη, τότε «κατά την πί­στιν ημών» θα κάνει και σε μας ο Χριστός το θαύμα του. Εξαρτάται, λοιπόν, από τη δύναμη της δικής μας πίστεως και από τον τρόπο με τον οποίο το ζητούμε από τον Χριστό, ο οποίος γνωρίζει τη διάθεσή μας, γνωρίζει τα διανοήματά μας, γνωρίζει τα πάντα· αλλά πολλές φορές επιπόλαια ζητούμε κάτι, χωρίς να έχουμε την πεποίθηση ότι, ναί, ο Χριστός θα το κάνει αυτό που ζητούμε, ο Χριστός θα μας σώσει, πως όμως; «κατά την πίστιν ημών». Αμήν».

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων