30/12/2021 30/12/2021 H καθιερωμένη εσπερινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Αγίας ενδόξου μάρτυρος Ανυσίας τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Βεροίας το απόγευμα της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου 2021. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, ενώ συμμετείχαν οι κατηχητές και οι κυκλάρχες που...
30 Δεκεμβρίου, 2021 - 15:55
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2021 - 15:58

Βεροίας: Τι μας διδάσκει η ζωή της Αγίας Ανυσίας;

Διαδώστε:
Βεροίας: Τι μας διδάσκει η ζωή της Αγίας Ανυσίας;

H καθιερωμένη εσπερινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Αγίας ενδόξου μάρτυρος Ανυσίας τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Βεροίας το απόγευμα της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου 2021.

Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, ενώ συμμετείχαν οι κατηχητές και οι κυκλάρχες που διακονούν στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «όσο θα βλέπουμε τα εμπόδια γύρω μας, τόσο περισσότερο θα πρέπει να μένουμε σταθεροί, να μένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι στην πίστη και την αγάπη μας στον Χριστό».

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του:

Πριν από λίγες ημέρες εορτάσαμε τη γέννηση του Κυρίου μας. Εορτάσαμε αυτό το μοναδικό γεγονός στην ιστορία του κόσμου, κατά το οποίο ο Θεός, «πλούσιος ων επτώ­χευσεν, ίνα υμείς τη εκείνου πτω­χεία πλουτήσητε», όπως γράφει ο ιδρυτής της τοπικής Εκκλησίας, πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύ­λος.

Ο Θεός, που είναι «ο θησαυρός των αγαθών», που είναι πλούσιος σε όλα τα επίπεδα που μπορεί να φαντασθεί και να σκεφθεί ο άνθρωπος, «επτώχευσε». Τα παραμέ­ρι­σε όλα, άδειασε τον εαυτό του από τα πάντα, «εκένωσεν εαυτόν», για να γίνει άνθρωπος, για να έλθει στη γη και να κάνει εμάς, τους ανθρώπους, πλούσιους. Και αυτό συνέβη, γιατί ο Θεός δεν είναι πλούσιος, όπως οι πλούσιοι αν­θρω­ποι που κρατούν τον πλούτο για τον εαυτό τους, αλλά είναι γε­μάτος από αγάπη για το πλάσμα του, είναι «πλούσιος εν ελέει» και θέλει να κάνει και εμάς μετόχους του πλούτου του.

Αυτού του πλούτου του έγινε μέτοχος και η αγία μεγαλομάρτυς Ανυ­σία που τιμούμε και απόψε, όπως και κάθε χρόνο, με την εσπερινή θεία Λει­τουργία για τους συνεργάτες του πνευματικού έργου της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Και πως το κατόρ­θωσε αυτή η νεαρή μάρτυς; Το κατόρθωσε με τον τρόπο που μας περιγράφει ο ιερός υμνογράφος, λέγοντας: «Χει­ρί σου πλουσιωτάτη νείμασα, πλού­τον επίκηρον, πλουτοποιόν εκέρ­δησας ζωήν … και θησαυρόν ακήρατον, Μάρτυς».

Ήταν γόνος μιας πλούσιας οικο­γενείας της Θεσσαλονίκης η αγία Ανυσία, αλλά δεν κράτησε τον υλικό πλούτο για τον εαυτό της. Τον μοίρασε σε όσους είχαν ανάγκη και κράτησε για τον εαυτό της τον πραγματικό και άφθαρ­το πλούτο της πίστεως στον Χριστό. Με αυτόν τον πλούτο ως εφόδιο βάδισε η αγία Ανυσία στο μαρτύριο. Θυσίασε τη ζωή της για τον Χριστό και κέρδισε όχι μόνο την αιώνιο ζωή αλλά και τους ου­ρα­νίους θησαυρούς που έχει ετοι­μάσει ο Θεός για όλους όσους τον πιστεύουν και τον αγαπούν.

Ας μην νομίσουμε όμως ότι αυτό που έκανε η αγία Ανυσία ήταν κάτι εύκολο. Ας μην νομίσουμε ότι η ζωή της κοντά στον Χριστό ήταν κάτι απλό και δεν είχε δυσκολίες και εμπόδια. Η αγία Ανυσία ζούσε σε μία ειδωλολατρική εποχή, σε μία εποχή που οι άνθρω­ποι γύρω της πίστευαν σε ψεύτι­κους θεούς και ήταν βυθισμένοι στην αμαρτία, σε μία εποχή κατά την οποία κυρι­αρ­χούσε η κακία, η σκληρότητα και η ανηθικότητα, και ήταν εξαι­ρετικά δύσκολο για μία νέα κοπέλα και μάλιστα για μία νέα χριστιανή, όπως ήταν η αγία Ανυσία, να ζήσει την εν Χριστώ ζωή.

Και όχι μόνο γι᾽ αυτό, αλλά και γιατί η πίστη στον Χριστό βρισκό­ταν υπό διωγμό, σκληρό και ανελέ­η­το, και όποιος πίστευε στον Χρι­στο, παραβίαζε τις εντολές του αυ­τοκράτορος, οδηγείτο στο μαρ­τυ­ριο και καλείτο είτε να αρνηθεί την πίστη του είτε τη ζωή του.

Μέσα σε αυτές όμως τις δύσκολες συνθήκες, μέσα στα τόσα εμπόδια, η αγία Ανυσία όχι μόνο τόλμησε να πιστεύει στον Χριστό και να ομο­λο­γεί την αγάπη της προς Αυτόν, αλλά και να θυσιάσει τα νιάτα της και τη ζωή της για να μην τον αρ­νηθεί και να μην χωρισθεί από την αγάπη του.

Και αυτό που έχει να πει η αγία Ανυσία και σε μας που την τιμούμε απόψε είναι ότι δεν θα πρέπει να φοβούμεθα από τις δυσκολίες που συναντούμε στον κόσμο και στη ζωή μας, δεν θα πρέπει τα εμπόδια ή οι πειρασμοί και οι δοκιμασίες που θα αντιμετωπίσουμε να μειώ­σουν την πίστη μας και την αγάπη μας προς τον Χριστό. Δεν θα πρέπει οι ειρωνείες όσων δεν πιστεύουν, τα σχόλια ή η κριτική που μπορούν να κάνουν εις βάρος της Εκκλησίας και εις βάρος μας, γιατί αγαπούμε τον Χριστό, γιατί αγωνιζόμεθα να είμεθα καθαροί και στην ψυχή και στο σώμα, γιατί μετέχουμε στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας, εξομολογούμεθα, κοινωνούμε Σώμα και Αίμα Χριστού, γιατί θέλουμε να ζούμε την εν Χριστώ ζωή, να μας αποθαρρύνουν και να μας απομακρύνουν από την προσπά­θειά μας αυτή.

Αντίθετα μάλιστα, όσο θα βλέπουμε τα εμπόδια γύρω μας, τόσο περισσότερο θα πρέπει να μένουμε σταθεροί, να μένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι στην πίστη και την αγάπη μας στον Χριστό· τόσο πε­ρισ­­σότερο θα πρέπει να αγωνι­ζόμε­θα να υπερβαίνουμε αυτά τα εμπό­δια, αδια­φορώντας για τη στάση και τις επιλογές των άλλων ανθρώπων. Και έτσι, μιμούμενοι το παράδειγμα της αγίας Ανυσίας, η οποία ακολούθησε μέχρι τέλους τον Χριστό, θυσιάζοντας τα πάντα, ακόμη και τη ζωή της, ώστε να απολαμβάνει στον ουρανό την αιώνιο ζωή και τα αγαθά που ετοί­μασε ο Θεός «τοις αγαπώσιν αυ­τον», θα μπορέσουμε και εμείς με τη χάρη του Θεού να πλησιά­σου­με τον Χριστό και να ζήσουμε ενω­μένοι μαζί του και εδώ στη γη αλλά και στον ουρανό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων