23/12/2022 23/12/2022 Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ωδείου της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας πραγματοποιήθηκε χθες στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ στη Νάουσα. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Το Μυστήριο των Χριστουγέννων» και συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης. Συμμετείχαν τα τμήματα Βυζαντινής,...
23 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:40

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ωδείου της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας στη Νάουσα (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ωδείου της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας στη Νάουσα (ΦΩΤΟ)

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ωδείου της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας πραγματοποιήθηκε χθες στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ στη Νάουσα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Το Μυστήριο των Χριστουγέννων» και συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Συμμετείχαν τα τμήματα Βυζαντινής, Πιάνου, Κιθάρας, Κανονάκι, Μονωδίας καθώς και η μικτή χορωδία ενηλίκων υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Πέτκου.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Γραμματέας του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Μαρία Χαλδαιοπούλου.

Ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Βεροίας:

Ακούσαμε τους θεσπέσιους ύμνους των Χριστουγέννων που μας συγκινούν όλους και μας προ­ετοιμάζουν να ζήσουμε το μέγα μυστήριο της Γεννήσεως του Χρι­στού.

Και δεν ονομάζουμε τυχαία αυτή τη μεγάλη εορτή που θα εορτάσου­με σε τρεις ημέρες μυστήριο, γιατί η Γέννηση του Χριστού, η εναν­θρώπηση δηλαδή του Θεού, είναι ένα γεγονός ασύλληπτο από την ανθρώπινη λογική.

Λέμε πολλές φορές ότι η δημι­ουρ­γία και η ζωή του ανθρώπου είναι ένα μυστήριο, γιατί είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πως ο Θεός έπλα­σε τα πάντα μέσα στο αν­θρώπινο σώμα, έτσι ώστε να λει­τουργούν με τέλειο τρόπο και να εξυπηρετούν τις ανάγκες ενός όχι μόνο ζώντος πλάσματος αλλά και ενός λογικού όντος.

Και είναι μυστήριο, γιατί εκτός των άλλων δεν υπήρχε προηγού­με­νο. Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο όχι κατ᾽ αναλογία με κάτι άλλο, αλλά εκ του μη όντος και μάλιστα κατ᾽ εικόνα και καθ᾽ ομοίωσίν του.

Αν, λοιπόν, η δημιουργία του αν­θρώπου είναι ένα μυστήριο ανεξι­χνι­αστο, το οποίο και η σύγχρονη ακόμη επιστήμη αδυνατεί να κατα­νοήσει, μπορούμε να σκεφθούμε πόσο μεγαλύτερο μυστήριο αποτε­λεί το γεγονός της ενανθρωπή­σεως του Χριστού.

Το γεγονός ότι ο Θεός αφενός συνέλαβε το μυστήριο της θείας οικονομίας, το σχέδιο δηλαδή για να σώσει τον άνθρωπο γενόμενος ο ίδιος άνθρωπος, αλλά και αφε­τε­ρου να χωρέσει μέσα σε αυτή την ανθρώπινη φύση και τη θεία φύση, τη δική του φύση, η οποία είναι, όπως γνωρίζουμε, αχώρητη. Και μάλι­στα να γίνει αυτό χωρίς να συμ­φυρ­θεί η μία φύση με την άλλη, αλλά να γεννηθεί ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού διά Πνεύ­ματος Αγίου εκ της Αειπαρθένου Μαρίας.

Και μόνο να το περιγράψει αυτό ο άνθρωπος δυσκολεύεται, πολύ πε­ρισ­σότερο να το κατανοήσει, διότι σύμφωνα και με τον ιερό υμνογρά­φο, που εκφράζει τη γνώμη των θείων πατέρων, «ου φέρει το μυ­στη­ριον έρευναν». Δεν μπορεί να ερευνήσει κανείς το μυστήριο. Υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνατότητες το μυ­στη­ριο της Γεννήσεως του Χριστού, γιατί τα μυστήρια του Θεού είναι ανερμήνευτα και ανεξιχνίαστα από την ανθρώπινη λογική, η οποία κατανοεί μόνο όσα της είναι οικεία.

Ο Θεός όμως δεν αρνείται την έρευνα των μυστηρίων του, και θα λέγαμε μάλιστα ότι προσφέρει μία δυνατότητα στον άνθρωπο για να κατανοήσει όσα δεν μπορεί να κατανοήσει με τη λογική και τον πεπερασμένο νού του. Και αυτή η δυνατότητα είναι η πίστη.

Τα μυστήρια του Θεού δεν είναι τα μόνα που δεν μπορεί να προσεγ­γίσει ο άνθρωπος με τη λογική. Υπάρχουν και πολλά άλλα, όμως και αυτά τα προσεγγίζει με άλλους τρόπους.

Υπάρχει κανένα παιδί που μπορεί να κατανοήσει με τη λογική την αγάπη της μητέρας ή του πατέρα του; Όχι. Την θεωρεί αυτονόητη, έστω και αν δεν μπορεί να την εξηγήσει. Την αισθάνεται και πι­στεύει σ᾽ αυτήν.

Το ίδιο συμβαίνει και με το μυ­στήριο της Γεννήσεως του Χριστού. Ο άνθρωπος μπορεί να προσεγγίζει το μυστήριο μόνο με την πίστη, γιατί και η απέραντη αγάπη του Θεού, που τον έκανε να σαρκωθεί για χάρη των ανθρώπων, μόνο με την πίστη προσεγγίζεται, μόνο με την πίστη μπορούμε να την αισθαν­­θούμε.

Γι᾽ αυτό και οι καλύτεροι συνοδοί μας στην κατανόηση του μυστη­ρίου των Χριστουγέννων είναι οι ιεροί υμνογράφοι της Εκκλησίας μας, οι οποίοι με την πίστη και την αγάπη τους προς τον Θεό το έζησαν ως προσωπικό βίωμα, ως εμπειρία, και μας το μεταδίδουν μέσα από τους ωραιότατους ύμνους με τους οποίους περιέγραψαν και ύμνησαν αυτό το μεγάλο γεγονός, αυτό το μεγάλο μυστήριο, δείχνοντας και σε μας τον δρόμο, όπως ο αστέρας έδειξε τον δρόμο στους μάγους.

Και ποιος είναι ο δρόμος;

Είναι να προετοιμάσουμε τον εαυ­τό μας για να υποδεχθεί τον Χριστό μέσα στην ψυχή μας. Να την προε­τοιμάσουμε με την αγάπη και με την ταπείνωση. Να την καθαρίσου­με με τη μετάνοια και την εξομο­λόγηση και να την ανοίξουμε για να κατοικήσει ο Χριστός με τη μετοχή μας στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας μέσα της.

Και εάν έχουμε τον Χριστό στην ψυχή μας και αν του προσφέρουμε την αγάπη μας όχι με τα λόγια μας αλλά με τη ζωή μας, τότε θα μπο­ρέσουμε και εμείς να προσεγγίσου­με το μυστήριο των Χριστουγέν­νων. Θα μπορέσουμε να κατανοή­σου­με το μέγεθος της θείας αγάπης για τον καθένα από μας προσωπικά και θα θελήσουμε να τον έχουμε για πάντα στην καρδιά μας.

Αυτή είναι η πατρική μου ευχή για τα φετινά Χριστούγεννα μαζί με τις ευχαριστίες μου προς όλους τους συντελεστές της όμορφης αυτής Χριστουγεννιάτικης εκδη­λω­­σεως της Ιεράς μας Μητροπό­λεως, αλλά ιδιαίτερα εδώ του Κέντρου της «Παντανάσσης», το οποίο μας προετοίμασε με τους ύμνους, με τις μουσικές, με τα τραγούδια για να ζήσουμε όσο μπορούμε μέσα μας τα Χριστούγεννα, αφού βάλουμε στην ψυχή μας τον Χριστό.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων