11/11/2022 11/11/2022 Η Χίος τιμά σήμερα τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της ενώ πανηγυρίζει και ο Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Βικτώρων. Παρουσία πλήθους πιστών, του Ιερού Κλήρου και των αρχών του νησιού τελέστηκε, ο μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της Χίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, συγχωροστατούντος...
11 Νοεμβρίου, 2022 - 9:02

110 χρόνια Ελευθερίας για τη Χίο – Η πρώτη σημαία που υψώθηκε το 1912

Διαδώστε:
110 χρόνια Ελευθερίας για τη Χίο – Η πρώτη σημαία που υψώθηκε το 1912

Η Χίος τιμά σήμερα τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της ενώ πανηγυρίζει και ο Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Βικτώρων.

Παρουσία πλήθους πιστών, του Ιερού Κλήρου και των αρχών του νησιού τελέστηκε, ο μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της Χίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, συγχωροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων για τα ελευθέρια του νησιού.

Η πρώτη σημαία που υψώθηκε στη Χίο

Πρόκειται για την χειροποίητη ελληνική σημαία, με ότι ύφασμα βρέθηκε εκείνη τη στιγμή, που η νεαρή Ευγενία Μαδιά την κατασκεύασε, την ημέρα της απελευθέρωσης της Χίου στις 11 Νοεμβρίου 1912 και παραδόθηκε στη στρατιωτική διοίκηση, που αποφάσισε αυτή η σημαία να αντικαταστήσει την αντίστοιχη τουρκική στον ιστό του φρουραρχείου.

Η σημαία διασώθηκε από τον Γεώργιο Χωρέμη και παραδόθηκε για φύλαξη στην “Βιβλιοθήκη Κοραή”.

Φωτογραφίες – Βίντεο: politischios.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων