30/09/2022 30/09/2022 Η Αρχαιοτάτη Θεία Λειτουργία, η αποδιδομένη στον Ευαγγελιστή Μάρκο, τελέστηκε σήμερα Παρασκευήν 30 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Μάρκου Βροντάδου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, με την συμμετοχή αρκετών Κληρικών και του Αρχιδιακόνου π. Αποστόλου Λάρδα. Το παρόν έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελεήμων Μπουρνιάς, η Προέδρος Βροντάδου κ. Μαριάννα Πελαντή, παιδιά...
30 Σεπτεμβρίου, 2022 - 13:30
Τελευταία ενημέρωση: 30/09/2022 - 13:31

177η επέτειος εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Μάρκου Βροντάδου

Διαδώστε:
177η επέτειος εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Μάρκου Βροντάδου

Η Αρχαιοτάτη Θεία Λειτουργία, η αποδιδομένη στον Ευαγγελιστή Μάρκο, τελέστηκε σήμερα Παρασκευήν 30 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Μάρκου Βροντάδου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, με την συμμετοχή αρκετών Κληρικών και του Αρχιδιακόνου π. Αποστόλου Λάρδα. Το παρόν έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελεήμων Μπουρνιάς, η Προέδρος Βροντάδου κ. Μαριάννα Πελαντή, παιδιά της Κατασκηνώσεως «Το Καράβι του Χριστού» της Ιεράς Μητροπόλεως, σπουδαστές των Α.Ε.Ν. Χίου και Οινουσσών, μαθητές του Β’ Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου, προσκυνητές από τον Ρ/Σ της Πειραικής Εκκλησίας,  και πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Κτιτορικόν Μνημόσυνον και ο Σεβασμιώτατος Χίου δώρισε στον Ι. Ναό ένα εγκόλπιο εικονίζον τον Ευαγγελιστή Μάρκο.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, ο οποίος προέβη στην αναφορά για τον άρρηκτο αγιολογικό δεσμό του Ευαγγελιστού Μάρκου και της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου και συγκεκριμένα τόνισε ότι ο Άγιος Μάρκος ως Ιδρυτής της Αποστολικής Εκκλησίας της Αλεξανδρείας είναι ο πνευματικός πατήρ τριών Αιγυπτιωτών Αγίων συνδεδεμένων με την Χίο: του Αγ. Ισιδώρου, πρωτομάρτυρος της Χίου, του Αγ. Μηνά, πολιούχου της Χίου, και του Αγ. Νεκταρίου Πενταπόλεως διδασκάλου στην Χίο.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μάρκου

Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στη θέσην, όπου τον 16ο αιώνα βρίσκονταν γενουάτικη έπαυλη με ναύδριον του Αγίου Μάρκου. Με την αποχώρηση των Γενουατών από την Χίο, ο Ναός περιέρχεται στους Ορθόδοξους και στα τέλη του 18ου αιώνα είναι δίκλιτος με παράβημα του Αγίου Κωνσταντίνου.

Καταστράφηκε κατά την σφαγή της Χίου το 1822 και στη συνεχεία, ανηγέρθηκε νέος Ιερός Ναός τρίκλιτος με νέον παράβημα του Αγίου Νικολάου και εγκαινιάζεται την 30ην Σεπτεμβρίου 1845 από τον Μητροπολίτη Χίου Σωφρόνιο (είτα Πατριάρχην Αλεξανδρείας). Ο ναός υπέστη φοβερές  ζημίες κατά τον σεισμό του 1881 και ανεκαινίσθηκε και εγκαινιάστηκε στις 25 Απριλίου 1889.

Στον Ιερόν Ναό φυλάσσεται τεμάχιο υφάσματος με αίμα του Νεομάρτυρος Αγίου Αγγελή του Αργείου, ο οποίος προ του μαρτυρίου του διήλθε από την Ενορία. Ο Ιερός Ναός Αγίου Μάρκου δέχτηκε προσφάτως τις επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου (2015) και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου (2013), καθώς και του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντωνίου Σαμαρά, του πρ. Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, Καθηγητού Γλωσσολογίας, και του πρ. Αρχηγού ΓΕΝ Ναυάρχου κ. Κοσμά Χρηστίδη.

Στην Ενορία λειτουργεί Ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου ’’ο Ευαγγελιστής Μάρκος’’». Χορωδία Κυριών με Χοράρχη τον κ. Σταύρο Στείρο, Καθηγητή Μουσικής, και διδασκαλία μαθημάτων παραδοσιακής πηλοποιίας από την κ. Μαρίαν Χρυσούλη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων