11/12/2021 12/12/2021 Μνημειώδης η προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών με εθνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας κ. Μ. Gerard Larcher ως και οι Εξοχώτατοι Γερουσιαστές Μ. Jean-Francois Rapin, M. Christian Cambon, M. Didier Marie, M. Philippe Bonnecarrere, M. Hubert de Canson και M. Patrick Dray πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στην ιστορική...
11 Δεκεμβρίου, 2021 - 15:55
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2021 - 1:36

Επίσκεψη Γαλλικής Γερουσίας στο Μουσείο της Σφαγής της Χίου (φωτό – βίντεο)

Διαδώστε:
Επίσκεψη Γαλλικής Γερουσίας στο Μουσείο της Σφαγής της Χίου (φωτό – βίντεο)

Μνημειώδης η προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών με εθνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα.

Ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας κ. Μ. Gerard Larcher ως και οι Εξοχώτατοι Γερουσιαστές Μ. Jean-Francois Rapin, M. Christian Cambon, M. Didier Marie, M. Philippe Bonnecarrere, M. Hubert de Canson και M. Patrick Dray πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στην ιστορική και μαρτυρική, ένδοξη Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά Χίου, όπου τους υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος μαζί με την Οσιωτάτη Ηγουμένη Φιλοθέη καθώς και με την Επιτροπή συμπαραστάσεως της Ιεράς Μονής χθες, Παρασκευή 10η Δεκεμβρίου 2021.

Στην είσοδο μάλιστα της Ιεράς Μονής εκτός της ελληνικής κυμάτιζε μαζί με την ελληνική και η γαλλική Σημαία. Τους επισκέπτες συνόδευαν ο Υπουργός Μεταναστεύσεως κ. Παναγιώτης Μηταράκης, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonnave και η Πρόξενος της Γαλλίας στην Χίο κ. Isabelle Kergoat.

Ακολούθησε, με ιερή συγκίνηση, η επίσκεψη στο ολοκαυτωθέν από τους Τούρκους το 1822 και αιματόστικτο μέχρι σήμερα Καθολικό της Ιεράς Μονής, ως και στο Οστεοφυλάκειο του Ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, με τις προθήκες μέρους των πάλλευκων ιερών οστών των σφαγιασθέντων, όπου ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας κατέθεσε δάφνινο στεφάνι τιμής και δόξης και, στη συνέχεια, στο Ιστορικό Μουσείο των Σφαγών της Χίου “ΙΣΤΟΡΙΗΣ ΑΠΟΔΕΞΙΣ ΗΔΕ”, το οποίον εγκαινιάστηκε πρόσφατα, την 10ην Νοεμβρίου 2021, και αποτελεί κατόρθωση του Εντιμοτάτου κ. Αθανασίου Μαρτίνου, Πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους, και της Εριτίμου συζύγου του κ. Μαρίνης Μαρτίνου, διά της δωρεάς των μέσω του Ιδρύματος “ΑΙΓΕΥΣ”.

Η ξενάγηση, την οποία παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον οι επισκέπτες, έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, συνεπικουρούμενο από τον Αρχιτέκτονα κ. Εμμανουήλ Βουρνού, πρ. Δήμαρχο Χίου, και την κ. Μαριλιάννα Χριστοφορίδου, καθηγήτριαν της Γαλλικής Φιλολογίας.

Οι επισκέπτες δέχθηκαν το μοναστηριακό κέρασμα στην τραπεζαρία της Ιεράς Μονής, ως και δώρα με βιβλία και χιώτικα προϊόντα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο. Κατά την ανταλλαγή δώρων ο Σεβ. Χίου κ. Μάρκος προσφώνησε με μνημειώδη λόγο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Γερουσίας. Αναφέρθηκε στο φιλελληνικό πνεύμα των Γάλλων Ε. Ντελακρουά και Β. Ουγκώ με αφορμή την Σφαγή της Χίου, στην υποστήριξη της Γαλλικής Δημοκρατίας για την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση, στη σύγχρονη αμυντική συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας, στην κίνηση του Υπουργού Παιδείας της Γαλλίας για την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και λατινικών σε συνεργασία με τους ομολόγους του Ελλάδος, Κύπρου και Ιταλίας, στις βάσεις της Ευρώπης κατά τον Πωλ Βαλερύ και στην επιστολή του Ανδρέα Κάλβου στον Γάλλο Στρατηγό Λαφαγιέτ. Απαντώντας ο κ. Larcher τόνισε το ευρωπαϊκό πνεύμα του Σεβασμιωτάτου και διεκήρυξε ότι τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος είναι και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, απονέμοντάς στον Σεβασμιώτατο το χρυσό μετάλλιο της Γαλλικής Γερουσίας.

Κατά την αναχώρησή τους εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες και τον εντυπωσιασμό τους “επί πάσιν οις ήκουσαν και είδον”, για όλα όσα άκουσαν και είδαν.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων