26/03/2023 26/03/2023 Μέσα σε κλίμα εκκλησιαστικής ευλαβείας και εθνικής υπερηφάνειας το ακριτικό και μαρτυρικό νησί της Χίου τίμησε την διπλή εορτή κατά την οποία «γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι’ η Πατρίδα». Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας πόλεως Χίου όπου τελέσθηκε τόσο ο Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός και η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών, όσο και η Αρχιερατική...
26 Μαρτίου, 2023 - 11:25

H Εθνική Επέτειος στο νησί της σφαγής – Η απάντηση του Μητροπολίτη Χίου σε τουρκικό δημοσίευμα

Διαδώστε:
H Εθνική Επέτειος στο νησί της σφαγής – Η απάντηση του Μητροπολίτη Χίου σε τουρκικό δημοσίευμα

Μέσα σε κλίμα εκκλησιαστικής ευλαβείας και εθνικής υπερηφάνειας το ακριτικό και μαρτυρικό νησί της Χίου τίμησε την διπλή εορτή κατά την οποία «γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι’ η Πατρίδα».

Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας πόλεως Χίου όπου τελέσθηκε τόσο ο Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός και η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών, όσο και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Κατά τον Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος μίλησε για την εκπλήρωση της δημιουργίας του χρόνου και την εν αυτώ ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού, αναλύοντας εκτενώς και βαθύτατα το φιλάνθρωπο θείο μυστήριο της θείας ενανθρωπίσεως. Ήταν ένα κήρυγμα, που παρά το μακρόν της διαρκείας του παρακολούθησε με εμφαντική προσοχή το πλήθος των πιστών μέσα και έξω από τον Ιερό Ναό.

Κατά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον οικουμενικό χαρακτήρα της ενανθρωπίσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, αλλά και στην εθνική αποστολή της Εκκλησίας στην ελληνική ιστορία, ξεκινώντας από την ομιλία του Απ. Παύλου στην Πνύκα, την χρήση της ελληνικής γλώσσης στην θεολογία και ιεραποστολή της Εκκλησίας, το χριστιανικό ελληνικό Βυζάντιο, τους νεομάρτυρες και κολλυβάδες της Τουρκοκρατίας και τις «μεγάλες και βασιλικές ώρες του έθνους» το 1821, ως δημιούργημα της πίστεως, της παιδείας, των ευπατρίδων της διασποράς και των ηρώων πολεμάρχων του αγώνος.

Συγκινητική για όλους υπήρξε η από στήθους απαγγελία από τον Σεβασμιώτατο μεγάλου τμήματος του έπους του Αριστ. Βαλαωρίτου για τον Ιερομάρτυρα Γρηγόριο τον Ε’, περί του μαρτυρίου του οποίου ο Σεβασμιώτατος Χίου έκανε εμπεριστατωμένη ανάλυση.

Τέλος, και με αφορμή δημοσίευμα Τουρκικής εφημερίδος που σχολίαζε την παρουσία του Σεβασμιωτάτου κ. Μάρκου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του υφυπ. Εθνικής Αμύνης σε ελληνική βραχονησίδα ο ακρίτας Ιεράρχης είπε: «Μέσα στα όρια της Μητροπόλεώς μου, που ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία, θα πηγαίνω να ιερουργώ όπως οι ιεροί κανόνες επιτάσσουν όπου γουστάρω».

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, Τρισάγιο στο Ηρώον της Πόλεως και παρηκολούθησε την παρέλαση των μαθητών, στρατιωτών κ. α.

Στις ιερές ακολουθίες συμμετείχαν ο νέος Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Αμπατζίδης και όλες οι πολιτικές, δικαστικές και λοιπές αρχές του νησιού.

 

 

(ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων