29/01/2021 29/01/2021 «Εἰς τό Ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, τῆς Μιᾶς, Ἁγίας, Ὁμοουσίου καί Ἀδιαιρέτου Τριάδος, τοῦ Μόνου Ἀληθινοῦ Θεοῦ» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος εκήρυξε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών για την επέτειο των 200 ετών από της Εθνεγερσίας του 1821 «για του...
29 Ιανουαρίου, 2021 - 14:18
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2021 - 15:59

ΧΙΟΣ – 1821: Εψάλη υπό πάντων ο Εθνικός Ύμνος

Διαδώστε:
ΧΙΟΣ – 1821: Εψάλη υπό πάντων ο Εθνικός Ύμνος

«Εἰς τό Ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, τῆς Μιᾶς, Ἁγίας, Ὁμοουσίου καί Ἀδιαιρέτου Τριάδος, τοῦ Μόνου Ἀληθινοῦ Θεοῦ» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος εκήρυξε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών για την επέτειο των 200 ετών από της Εθνεγερσίας του 1821 «για του Χριστού την Πίστιν την Αγίαν και της Πατρίδος την Ελευθερίαν».

Η έναρξη έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου Χίου την 29η Ιανουαρίου 2021, ημέρα της Επετείου των Εγκαινίων του Ιερού Ναού και της μνήμης του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Δημητρίου του Χιοπολίτου (1802), δεδομένου του εορτασμού των Νεομαρτύρων της Χίου καθ’ όλον το επετειακό έτος, «οι οποίοι ήνθισαν ως ρόδα εν τω μέσω χειμώνος» (Αγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης) και αποτελούν τους αντιστασιακούς της Τουρκοκρατίας.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Χίος Ποιμενάρχης πλαισιούμενος απ΄ τους Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρους π. Γεώργιον Χανδρήν και π. Ιωάννην Μουσάν και τον Ιερολ. Αρχιδιάκονον π. Απόστολον Λάρδαν. Έψαλαν ο Πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Δημητρακόπουλος και ο Λαμπαδάριος κ. Αντώνιος Κυδώνης. Μεταξύ των εκκλησιαζομένων ήσαν ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Σαρδέλλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Βεργίνας, ο Προιστάμενος της Διευθύνσεως Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως κ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός, αρκετοί εκπαιδευτικοί, αντιπροσωπεία μαθητών και μαθητριών (λόγω του εορτασμού της ημέρας των Τριών Ιεραρχών), η Ιστορικός κ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη, η διδασκάλισσα του Σεβασμιωτάτου εις το Δημοτικόν Σχολείον κ. Κλειώ Ξυδιά-Κωστάλα και άλλοι πιστοί.

Απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος Χίου κυρίως στα παιδιά αναφέρθηκε στον συνδυασμό της Χριστιανικής και Ελληνικής Παιδείας από τους Τρεις Ιεράρχας, ο οποίος αποτέλεσε την διδασκαλία της Εκκλησίας κατά την Τουρκοκρατίαν, ώστε να διατηρηθεί η πολιτισμική συνείδηση (πίστις, ιστορία, γλώσσα) και να αποκτήσει το Έθνος την Ελευθερίαν του.

Προ της απολύσεως εψάλη υπό πάντων ο Εθνικός Ύμνος, όπως αρμόζει εις μίαν ακριτικήν Ιερά Μητρόπολη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων