02/10/2023 02/10/2023 Ο πιστός λαός του Θεού αξιώθηκε να εορτάσει την 178ην επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου Χίου. Την Παρασκευή 29η – προς Σάββατον 30η Σεπτεμβρίου 2023 τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία με την Αρχαιοτάτη Θεία Λειτουργία, την αποδιδομένη στον Ευαγγελιστή Μάρκο ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, με την συμμετοχή...
02 Οκτωβρίου, 2023 - 9:38
Τελευταία ενημέρωση: 02/10/2023 - 9:31

Η αρχαιοτάτη Θεία Λειτουργία του Ευαγγελιστού Μάρκου στο Βροντάδο Χίου

Διαδώστε:
Η αρχαιοτάτη Θεία Λειτουργία του Ευαγγελιστού Μάρκου στο Βροντάδο Χίου

Ο πιστός λαός του Θεού αξιώθηκε να εορτάσει την 178ην επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου Χίου.

Την Παρασκευή 29η – προς Σάββατον 30η Σεπτεμβρίου 2023 τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία με την Αρχαιοτάτη Θεία Λειτουργία, την αποδιδομένη στον Ευαγγελιστή Μάρκο ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, με την συμμετοχή του Αρχιμανδρίτου κ. Παντελεήμονος Βώλου, των Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρων κ. Αντωνίου Τσουκαλά, κ. Ιωάννου Μπογή, κ. Γεωργίου Χανδρή, κ. Γεωργίου Λούρου, κ. Ιωάννου Μουσσά και κ. Κηρύκου Φαράκλα, των Αιδεσιμ. Πρεσβυτέρων κ. Αλεξάνδρου Μπογή και κ. Θεοφίλου Τσιγκαλάγη, και του Αρχιδιακόνου π. Αποστόλου Λάρδα.

Τον θείον λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Χίου, ο οποίος προέβη σε παραλληλισμό της απελευθερώσεως του Ισραήλ από την φαραωνική τυραννία της Αιγύπτου υπό του Μωϋσέως και της φανερώσεως του ονόματος του Θεού, με την απελευθέρωση του νέου Ισραήλ εν Αιγύπτω, ήτοι της Εκκλησίας, από την τυραννία της θρησκευτικής αμαθείας ΥΠΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ και την διά του ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ Ευαγγελίου φανέρωση του αληθινού Θεού «εις τον κόσμον άπαντα».

Εις το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Κτιτορικό Μνημόσυνο.

“Ο Ιερός Ναός ευρίσκεται εις θέσιν, καθ’ ην τον 16ον αιώνα ευρίσκετο γενουάτικη έπαυλις με ναύδριον του Αγίου Μάρκου. Με την αποχώρησιν των Γενουατών από την Χίον, ο Ναός περιέρχεται εις τους Ορθόδοξους και εις τα τέλη του 18ου αιώνος είναι δίκλιτος με παράβημα του Αγίου Κωνσταντίνου. Κατεστράφη κατά την σφαγήν της Χίου το 1822 και, εν συνεχεία, ανηγέρθη νέος Ιερός Ναός τρίκλιτος με νέον παράβημα του Αγίου Νικολάου και εγκαινιάζεται την 30ην Σεπτεμβρίου 1845 από τον Μητροπολίτην Χίου Σωφρόνιον (είτα Πατριάρχην Αλεξανδρείας).

Υπέστη φοβεράς ζημίας κατά τον σεισμόν του 1881 και ανεκαινίσθη και ενεκαινιάσθη την 25ην Απριλίου 1889.

Εις τον Ιερόν Ναόν φυλάσσεται τεμάχιον υφάσματος με αίμα του Νεομάρτυρος Αγίου Αγγελή του Αργείου, ο οποίος προ του μαρτυρίου του διήλθεν από την Ενορίαν.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Μάρκου εδέχθη προσφάτως τας ευλογητάς επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου (2015) και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου (2013), καθώς και του πρ. Πρωθυπουργού κ. Αντωνίου Σαμαρά, του πρ. Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, Καθηγητού Γλωσσολογίας, και του πρ. Αρχηγού ΓΕΝ Ναυάρχου κ. Κοσμά Χρηστίδη.

Εις την Ενορίαν λειτουργεί Ίδρυμα με την επωνυμίαν «Ίδρυμα Πνευματικόν και Πολιτιστικόν Κέντρον Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου ΄΄ο Ευαγγελιστής Μάρκος΄΄». Χορωδία Κυριών με Χοράρχην τον κ. Σταύρον Στείρον, Καθηγητήν Μουσικής, και διδασκαλία μαθημάτων παραδοσιακής πηλοποιίας από την κ. Μαρίαν Χρυσούλη”, αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη Χίου στην ανακοίνωσή της.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων