23/06/2022 23/06/2022 Με την συμμετοχή πολύ μεγάλου αριθμού παιδιών από τα Κατηχητικά Σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, πραγματοποιήθηκε η νεανική επετειακή εκδήλωση της Χιακής Εκκλησίας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και από την Σφαγή της Χίου του 1822. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 22 Ιουνίου 2022 στον αύλειο χώρο της...
23 Ιουνίου, 2022 - 19:30
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2022 - 19:05

Η εκδήλωση νεότητος της Ι.Μ. Χίου για τα 200 χρόνια από το 1821 και την Σφαγή της Χίου

Διαδώστε:
Η εκδήλωση νεότητος της Ι.Μ. Χίου για τα 200 χρόνια από το 1821 και την Σφαγή της Χίου

Με την συμμετοχή πολύ μεγάλου αριθμού παιδιών από τα Κατηχητικά Σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, πραγματοποιήθηκε η νεανική επετειακή εκδήλωση της Χιακής Εκκλησίας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και από την Σφαγή της Χίου του 1822.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 22 Ιουνίου 2022 στον αύλειο χώρο της μαρτυρικής Ιεράς Μονής Αγίου Μηνά στην οποία την νύκτα του Πάσχα του 1822 και κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας σφαγιάσθηκαν οι Κληρικοί της Μονής και 3000 γυναικόπαιδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο Μοναστήρι ο προσκυνητής μπορεί να δεί αίματα των σφαγιασθέντων στο δάπεδο του Ι. Ναού, τα οστά τους στο παρακείμενο Παρεκκλήσιο και να επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο της Σφαγής της Χίου «ΙΣΤΟΡΙΗΣ ΑΠΟΔΕΞΙΣ ΗΔΕ», το οποίο εγκαινιάσθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2021 και κατασκευάσθη με δωρεά των κ. Αθανασίου και Μαρίνης Μαρτίνου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, αρκετοί Κληρικοί, ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Χατζής, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Νικόλαος Νύκτας και Παντελής Μπουρνιάς, εκπρόσωπος του Λιμενάρχου Χίου, ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντού Χίου, ο πρώην Δήμαρχος Χίου κ. Εμμανουήλ Βουρνούς, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Νεοχωρίου κ. Δημήτριος Αγκάς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Οινουσσών κ. Ευγενία Χαλκιά, και εκατοντάδες πιστοί. Την όλη εκδήλωση συντόνισε η Πρεσβυτέρα κ. Δέσποινα Μπογή – Βορριά, Φιλόλογος και παρουσίασε ο κ. Αργύριος Στακιάς, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

 

Η εκδήλωση περιελάμβανε το εξής πρόγραμμα:

«Ἡ δόξα τῶν Ψαρῶν» ταμπλό από το Κατηχητικό Σχολείο Αγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου

Ὑπεύθυνος: π. Νεκτάριος Ἐπιτροπάκης,

Κατηχήτρια: κ. Χρυσάνθη Δημητρούλη.

Ποιήματα από το Κατηχητικό Σχολείο Αγίου Ιακώβου

Κατηχητής: π. Ἐμμανουήλ Τζιώτης.

«Ὑπομονή – Πίστη – Ἐλευθερία»

«Ἡ πίστη τοῦ Κολοκοτρώνη»

«Ὁ Ματρόζος»

«Θάμα»

Ποιήματα από το Κατηχητικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Οινουσσῶν

Κατηχητής: π. Ἰωάννης Κατσούνης.

Ποιήματα από το Κατηχητικό Σχολείο Αγίας Μαρίνης Καλοπλύτου.

Υπεύθυνος: π. Δημήτριος Καλίκας.

«Χρονικό τῆς Ἐπαναστάσεως»

«Οἱ Ἥρωες τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως»

Ποιήματα – Χορωδία

  • «Ποίημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μάρκου κατά την μετακομιδήν τῶν λειψάνων τοῦ Ἐθνομάρτυρος Μητροπολίτου Χίου Ἁγίου Πλάτωνος Φραγκιάδου.»

από το Kατηχητικό Σχολείο Κοιμήσεως Θεοτόκου Εὑρετῆς.

Υπεύθυνος: π. Ἀλέξανδρος Μπογῆς,

Κατηχητής: κ. Ἰωάννης Βαγιάνος.

  • Ποιήματα από το Κατηχητικό Σχολεῖο Ἁγίου Γεωργίου Νενήτων.

Κατηχητής: κ. Ἀργύριος Στακιᾶς.

Ποίημα: «Ὁ Χορός τοῦ Ζαλόγγου», «Χίος 1822»

από το Κατηχητικό Σχολείο Μεταμορφώσεως Σωτῆρος Χριστοῦ Βαρβασίου.

Κατηχητές: π. Ἰωάννης Βορριᾶς,

Πρεσβ. Δέσποινα Μπογῆ – Βορριᾶ.

Ποιήματα από το Κατηχητικό Σχολείο Ιεράς Μονής Παναγίας Βοηθείας.

Κατηχήτρια: Φιλοθέη μοναχή.

«Ὁ αὐτόπτης μάρτυρας τῆς Σφαγῆς τῆς Χίου» ἀπό τό Kατηχητικό Σχολεῖο τοῦ Ἁγίου Μάρκου Βροντάδου.

Κατηχητής: κ. Ἰσιδωρος Σαλιάρης.

«Τό κρυφό σχολειό» από το Kατηχητικό Σχολείο Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Καρδαμύλων.

Υπεύθυνος: π. Παντελεήμων Βῶλος.

Κατηχητής: κ. Γεώργιος Χούλιαρης.

«Χίος Ἑλληνική» από το Kατηχητικό Σχολεῖο Ἀναλήψεως Σωτῆρος Βουνοῦ.

Κατηχητής: π. Θεόφιλος Τσιγκαλάγης.

Ἐνορχήστρωση: «ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ».

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Χίου δώρισε σε όλα τα παιδιά σειρά επετειακών σελιδοδεικτών για το 1821 της Ι. Μητροπόλεως και ευχαρίστησε τα παιδιά και τους Κατηχητές σημειώνοντας: «Ένα παιδί απ’ την Αιγνούσα είπε το ποίημα ΜΑΤΡΟΖΟΣ. Και ανέφερε τον στίχο “είν’ από κείνη την γενιά ο γέρο Καπετάνος, που ακόμη και στον ύπνο του τον έτρεμε ο Σουλτάνος”.

Τα παιδιά μας έδειξαν απόψε ότι είναι η νέα γενιά που δεν αφήνει περιθώρια για τον σουλτάνο του 2022». Επίσης ο Χίος Ποιμενάρχης ευχαρίστησε την Κοινότητα Νεοχωρίου για το κέρασμα στα παιδιά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρίου «Αγ. Μηνάς» για τα καθίσματα.

Κορυφαία νεανική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών για τις ιστορικές επετείους του 1821 και της Σφαγής της Χίου. Για να έχουν τα παιδιά μας χριστιανική πίστη, ιστορική μνήμη και εθνική συνείδηση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων