10/04/2021 10/04/2021 Μέσα σε συγκινητικό κλίμα θρησκευτικής κατανύξεως, εθνικού φρονηματισμού και ιστορικής συνειδήσεως τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών την 200ην Επέτειο της ιεράς μνήμης του Ιερομάρτυρος Αγίου Γρηγορίου του Ε΄ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (10 Απριλίου 1821). Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όπου φυλάσσεται το πετραχήλι του Πατριάρχου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου,...
10 Απριλίου, 2021 - 16:45
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2021 - 19:33

«Τώρα σε βλέπει γίγαντα, πατέρα, η θάλασσά σου»

Διαδώστε:
«Τώρα σε βλέπει γίγαντα, πατέρα, η θάλασσά σου»

Μέσα σε συγκινητικό κλίμα θρησκευτικής κατανύξεως, εθνικού φρονηματισμού και ιστορικής συνειδήσεως τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών την 200ην Επέτειο της ιεράς μνήμης του Ιερομάρτυρος Αγίου Γρηγορίου του Ε΄ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (10 Απριλίου 1821).

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όπου φυλάσσεται το πετραχήλι του Πατριάρχου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, με τη συμμετοχή του Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Μουσά, Εφημερίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Χίου και Εισηγητού παρά τω Σεβ. Μητροπολίτη Χίου και του Ιερολογιωτάτου Αρχιδιακόνου π. Αποστόλου Λάρδα. Έψαλαν ο κ. Δημήτριος Δημητρακόπουλος, Πρωτοψάλτης του Ι. Μητροπολιτικού Ναού και ο κ. Αντώνιος Κυδώνης, Λαμπαδάριος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού.

Παρόντες ήταν: ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, αντιπροσωπεία των παιδιών της Κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως «ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» και ευάριθμοι πιστοί. Στο μέσο του Ιερού Ναού ετέθη σε προσκύνηση το ιερό κειμήλιο πλαισιωμένο από δάφνες, και προ της εικόνος του κορυφαίου Εκκλησιαστικού και Εθνικού ανδρός.

Ο Σεβασμιώτατος Χίου μίλησε με ακλόνητα ιστορικά στοιχεία από τις πηγές για την ανεκτίμητη προσφορά του Πατριάρχη στο Γένος και την Επανάσταση ανασκευάζοντας με θεολογικά και ιστορικά επιχειρήματα τα κακόβουλα σχόλια των εχθρών της Πίστεως και της Πατρίδος. Αφού τελείωσε τον λόγο του, γονάτισε μπροστά στην εικόνα και στο πετραχήλι του Αγίου Γρηγορίου του Ε΄ και με φωνή παλλομένη από συγκίνηση, ένδακρυς ανέγνωσε το επικό αριστούργημα του Αριστοτέλους Βαλαωρίτη «Ο ανδριάς του αοιδίμου Γρηγορίου του Εʹ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως», τονίζοντας με στεντορεία την φωνήν τον στίχο: «Τώρα σε βλέπει γίγαντα, πατέρα, η θάλασσά σου» δεδομένου του νησιωτικού και ναυτικού χαρακτήρα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.

Συγκλονιστικός εορτασμός, που αναβιβάζει το πνεύμα του Ελληνορθοδόξου λαού μας στα κράσπεδα του θρόνου του φιλέλληνα Θεού της Χριστιανοσύνης.

Στιγμές εκκλησιαστικής και εθνικής μυσταγωγίας που καλούν τους νεοέλληνες σε μετάληψη αγιότητος και ηρωισμού. Και όπως είπε ο Σεβασμιώτατος Χίου, μετά τον Εθνικό Ύμνο: «Άγιος Γρηγόριος ο Ε΄, το Α και το Ω του ιερού αγώνος της εθνικής παλιγγενεσίας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων